PODosłonami.pl
Najwcześniejsza polska uprawa papryki w Grabowej
W Grabowej koło Potworowa uprawą papryki zajmują się Anna i Marcin Bednarkowie. W ich gospodarstwie uprawa zaczyna się wyjątkowo wcześnie – w tym roku paprykę posadzono w zblokowanym, pompowanym tunelu już po 20 marca. Zbiory zielonych owoców rozpoczęto 10 maja, a czerwoną paprykę zbierano już 5 czerwca. Marcin Bednarek opowiedział nam o swojej uprawie oraz podzielił się spostrzeżeniami na temat uprawy papryki, która – jak stwierdził – jest bardzo wymagającym warzywem.
Czytaj dalej...Rozsada papryki własnej produkcji
Marcin Bednarek rozsadę papryki produkuje samodzielnie. W tym sezonie nasiona wysiewał już 3 stycznia w podłoże z firmy Novarbo o frakcji 0-6 mm, a pikowanie siewek przypadło na początku lutego. Rozsada jest produkowana w dużych wielodoniczkach wypełnionych substratem torfowym z tej samej firmy, o frakcji 6-20 mm. W tak wczesnym terminie rozsada wymaga ogrzewania i doświetlania – produkcja odbywa się przystosowanym do tego celu tunelu pompowanym z firmy Farmer, wyposażonym w wysokoprężne lampy sodowe.
Uprawa papryki w 3-hektarowym tunelu
Po 20 marca rozpoczęto sadzenie papryki w tunelu o powierzchni 3 hektarów, o podwójnych, pompowanych ścianach, co pozwala na wczesne rozpoczynanie uprawy tak ciepłolubnego gatunku jak papryka. Obiekt – podobnie jak mnożarka – pochodzi z firmy Farmer.
W uprawie dominuje papryka czerwona, dobrze znanej na naszym rynku odmiany Yecla o czerwonych owocach typu blok. Jak stwierdził Marcin Bednarek produkuje on tę odmianę od lat i dopracował jej uprawę. Uzupełnieniem podstawowego asortymentu jest papryka żółta odmiany Kioto (owoce żółtej papryki na początku sezonu są niezbędne do trójkolorowych zestawów, składających się z owoców zielonego, żółtego i czerwonego).
W tym roku zbiory zielonej papryki rozpoczęły się w gospodarstwie państwa Bednarków 10 maja, a wybarwione, czerwone owoce zbierano już od 5 czerwca.
Biologiczna ochrona papryki
Na wysoką zdrowotność papryki w uprawie w Grabowej „pracują” pożyteczne grzyby z rodzaju Trichoderma (preparat Trianum), wprowadzane do gleby, by zapobiec chorobom odglebowym. Do walki ze szkodnikami wykorzystywane są entomofagi z firmy Koppert.
Ochrona biologiczna pozwala utrzymać rośliny w dobrej kondycji, ponadto ułatwia planowanie zbiorów – bo nie ma w tym przypadku karencji (jaka byłaby konieczna po zastosowaniu środków chemicznych). Przy ochronie biologicznej eliminuje się także ryzyko obecności w plonie szkodliwych pozostałości środków ochrony roślin, co jest dużym problemem w przypadku stosowania ochrony chemicznej. Owoce z tunelu państwa Bednarków bez problem mogą być kierowane nawet do najbardziej wymagających odbiorców.

„Wiatr” sprzymierzeńcem w produkcji rozsady pomidorów do upraw doświetlanych
Rynek energii stabilizuje się, dlatego powierzchnia uprawy pomidorów doświetlanych ponownie się zwiększa. Tak przedstawia się sytuacja w Holandii, a także w innych krajach czy na innych kontynentach. Firmy korzystające z energii geotermalnej mogą jeszcze [...]