PODosłonami.pl
Nowa, pół-dzika odmiana pomidora
Naukowcy z argentyńskiego Universidad Nacional de Rosario (UNR) stworzyli nową, handlową odmianę pomidora, dającą owoce nie tylko o wybornym smaku, odpowiednim rozmiarze czy twardości, ale przede wszystkim o dłuższej trwałości pozbiorczej. Cechę tę uzyskano dzięki skrzyżowaniu standardowej argentyńskiej odmiany z dzikimi pomidorami z Peru.
Czytaj dalej...
Po przeanalizowaniu danych (przy pomocy oprogramowania stworzonego również w Argentynie), naukowcy zidentyfikowali profile genetyczne odmian pomidorów posiadających pożądane cechy handlowe, a następnie skrzyżowali te o najlepszych charakterystykach, spełniających wymagania rynkowe. W doświadczeniu wykorzystano 2,570 owoców z ponad 180 roślin. Badania rozpoczęto w latach 90. Wyniki badań sugerują, że wydłużenie trwałości pozbiorczej nowa odmiana zawdzięcza włączeniu do jej genomu genów dzikiego pomidora z Peru – obszaru, z którego pochodzi ten gatunek. W projekcie zrezygnowano z metody modyfikacji genetycznej w celu uzyskania pożądanych cech u nowej odmiany, zastosowano klasyczną metodę krzyżowania odmian o określonych cechach, zidentyfikowanych w ich materiale genetycznym (wykorzystano specjalnie do tego celu opracowany program komputerowy).
źródło: HortiBiz

Regeneracja gleby pozwala zwiększyć efektywność nawożenia
Codzienność ogrodnika prowadzącego uprawy pod osłonami to wyścig z czasem i zmieniającymi się warunkami. Temperatura i wilgotność w tunelach foliowych ulegają dynamicznym wahaniom, a gleba, intensywnie eksploatowana, nie ma czasu na regenerację. Z biegiem lat [...]





