PODosłonami.pl

FLUENCE

Nowe odmiany truskawek z włoskich targów

Każdy pyta o nowości. I tak jest podczas praktycznie każdego wydarzenia o charakterze targowo-wystawienniczym – czy to w kraju, czy zagranicą. Dużą uwagę odwiedzających targi Macfrut 2023 zwróciła wystawa truskawek różnych odmian pochodzących z kilku prowadzonych równolegle programów hodowlanych. Zapraszamy do obejrzenia najnowszych propozycji w galerii zdjęć, niektórych nadal pod numerami hodowlanymi jednostki naukowej.

Czytaj dalej...

Produkcja truskawek

Włochy są jednym z największych producentów truskawek w Europie. Truskawka to bardzo ważny gospodarczo gatunek sadowniczy we Włoszech. Ich całkowita powierzchnia uprawy pozostaje w ostatnich latach dość stabilna – truskawki są produkowane na ok. 3800 ha, choć w 2021 r. odnotowano kilkuprocentowy wzrost i powierzchni nasadzeń oraz plonów. Obecnie 70% krajowego areału truskawek znajduje się na południu Włoch. Bardzo popularne są technologie zakładania plantacji z sadzonek tzw. zielonych z gołym korzeniem oraz sadzonek doniczkowanych (tray i plug plants). Dominują odmiany Sabrosa®Candonga, Sabrina, Melissa, Marisol i Florida Fortuna. Na obszarach północnych Włoch dominuje tradycyjne zakładanie nasadzeń latem z roślin przechowywanych w chłodni, zwykle z sadzonek typu frigo.

Truskawki Aprica, Asia, Brilla, Clery, Elsanta, Garda, Joly i Sibilla (owocujące w czerwcu) oraz Albion, Murano i Malga (powtarzające owocowanie) to główne odmiany pochodzące z włoskich publicznych i prywatnych programów hodowli truskawek. Większość z nich jest uprawiana w Polsce, a ich sadzonki dostępne na naszym rynku u szkółkarzy posiadających licencję na ich rozmnażanie i sprzedaż.

Instytut Badań Rolniczych i Ekonomii (CREA) koordynuje włoskie publiczne programy hodowli truskawek prowadzone w różnych regionach południowych i północnych Włoch. Jednak na rynku są obecne także inne odmiany, nowe klony hodowlane także z programów prowadzonych przez prywatne podmioty, wśród nich New Fruits, Berry Lab, Nova Siri Genetics, CIV i inne.

Dlaczego ważne są nowe odmiany truskawek (i innych gatunków)?

Głównym celem jest produkcja nowych i ulepszonych odmian przeznaczonych na rynek owoców deserowych. Hodowlą są objęte oba rodzaje truskawki – czerwcowe i powtarzające owocowanie. Nowe klony/odmiany mają być dobrze dostosowane do warunków środowiskowych (z uwzględnieniem obecnych zmian klimatycznych), ale także do nowych technologii uprawy w różnych częściach Włoch i w innych krajach, gdzie miałby być uprawiane.

Głównym celem jest jednak dbałość o konsumenta i sprostanie jego wymaganiom. Ważna jest zatem poprawa jakości owoców w kontekście takich cech, jak smak, aromat, słodycz, jędrność miąższu, wielkość, regularny kształt, długi okres przydatności do spożycia, związki prozdrowotne w owocach, w tym np. zawartość witaminy C. Ponadto z punktu widzenia plantatora hodowcy zwracają uwagę także na inne cechy, takie jak wysoka tolerancja roślin lub odporność na główne choroby truskawek, co w aspekcie ograniczenia dostępności fungicydów do ochrony plantacji jest obecnie ważniejsze niż w przeszłości.

Hodowla w toku

Instytut Badań Rolniczych i Ekonomii (CREA) koordynuje szereg programów hodowli truskawek z różnych obszarów południowych i północnych Włoch. Obszary te charakteryzują się różnym klimatem i technikami uprawy: obszar południowy (regiony Kalabrii, Basilicaty i Kampanii) z łagodną zimą i zimowym systemem sadzenia; obszar Romagna (Dolina Padu) ze średnio chłodną zimą i sadzeniem roślin latem; obszar Werony (Dolina Padu), średnio chłodna zima i uprawa rozpoczynająca się jesienią; obszar Bolzano (obszar górski Alp), gdzie występuje mroźna zima i raczej uprawa truskawki to uprawa wieloletnia. Następujące programy hodowlane są obecnie współfinansowane przez sektor publiczny i prywatny: Piraccini Secondo srl (niedawno połączone w Apofruit Italia), Cooperativa Ortofrutticola Torrevecchia, ARSAC (region Calabria na południu; oraz New Plant Soc. Cons., Apo Scaligera Soc. Coop. Agr., Laimburg Research Center na północy kraju. Wszystkie te programy mają na celu wyhodowanie nowych odmian, które są odporne lub tolerancyjne na patogeny występujące w glebie, wysoce produktywne nawet przy zmniejszonych nakładach na nawozy, nawadnianie i pestycydy oraz rodzące wysokiej jakości owoce o przedłużonym okresie przydatności do spożycia (shelf-life).



Co pokazano na targach?

Podczas wystawy towarzyszącej targom i konferencji Macfrut 2023 pokazano kilkadziesiąt odmian truskawki, spośród których duża część z powodzeniem mogłaby sprawdzić się w produkcji w Polsce. Większość pokazanych owoców pochodzi z upraw tunelowych, zatem w Polsce także mogłyby być w takiej technologii produkowane. Niektóre z nich są testowane w Polsce, część jest już w uprawie towarowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ICL Osmocote
HortiAdNetHortiAdNet