PODosłonami.pl
Nowoczesna produkcja pod szkłem dyfuzyjnym z niezawodną odmianą Admiro F1!
W gospodarstwie Panów Damiana i Pawła Chrzanów w 2013 r. dobudowano 3 ha nowoczesnej szklarni o konstrukcji Prince (całość gospodarstwa 5,8 ha). W nowo wybudowanej szklarni zastosowano nowoczesne szkło dyfuzyjne o bardzo niskiej zawartości żelaza, wyposażone dodatkowo w powierzchnie anty-refleksyjna. Pod koniec miesiąca stycznia, za drugim gronem wyprowadzono dodatkowy pęd z każdej rośliny, co dało bardzo wysokie zagęszczenie az 4,8 roś./m2 (Fot.1).
Czytaj dalej...
Admiro F1
Uprawa w takiej technologii nie jest łatwa, niezbędna jest kadra bardzo dobrze wyszkolonych pracowników oraz konieczne jest dobre planowanie i reżim w uprawie. Przy tak dużym zagęszczeniu roślin, opóźnienie pielęgnacji, zła strategia sterowania klimatem, czy inne odstępstwo od zasad poprawnego prowadzenia roślin może prowadzić do niepowodzenia uprawy. W gospodarstwie Damiana i Pawła Chrzanów udało się poprowadzić taką produkcję z bardzo dobrymi efektami, a założenia jakie były przyjęte z doradcą holenderskim zostały zrealizowane.
DODATKOWE KILOGRAMY Z ADMIRO F1 – NIESAMOWITY POTENCJAŁ ODMIANY!
Admiro F1 zaskoczyło nas pozytywnie – mówi Damian Chrzan (Fot. 2), odmianę uprawiamy już od ponad siedmiu lat, opanowaliśmy ją do perfekcji, byliśmy przekonani, że doszliśmy do granic jej możliwości, szczególnie jeśli chodzi o plon. Jednakże uprawa Admiro F1 pod szkłem dyfuzyjnym w zagęszczeniu 4,8 roś./m² pokazała, że z tej odmiany można „wyciągnąć” jeszcze dodatkowe kilogramy. W miesiącu kwietniu zbiory Admiro F1 w szklarni z dyfuzją (4,8 roś./m²) były niemal identyczne jak w szklarni zwykłej z zagęszczeniem 3,2 roś./m². Różnica na korzyść szklarni dyfuzyjnej (zagęszczenie 4,8 roś./m²) zaczęła być widoczna w maju. W tym miesiącu zebrano 1,2 kg z m² więcej niż w szklarni ze zwykłym szkłem, w czerwcu już o 2,2 kg więcej, a w lipcu aż o 2,5 kg. Oczywiście owoce roślin rosnących w zagęszczeniu 4,8 roś./m² były nieco mniejsze, wielkość owoców to 50% B i 50% BB w porównaniu do szklarni tradycyjnej (z zagęszczeniem 3,2 roś./m²) gdzie kalibraż owoców stanowił 65% BB i 35% B.
WYŻSZA JAKOŚĆ OWOCÓW POD SZKŁEM DYFUZYJNYM
„Mamy klientów na pojedyncze B i podwójne B, a zwyżka plonów z nawiązką rekompensuje nieco niższą cenę za pojedyncze B. Warto podkreślić, że jakość owoców produkowanych pod szkłem dyfuzyjnym jest lepsza, owoce są lepiej wypełnione, bardziej mięsiste. Dzięki lepszemu doświetleniu oraz łagodniejszemu klimatowi owoce łatwiej i intensywniej się wybarwiają, mają nawet mniejszą tedencję do mikrospękań (Fot. 3)” – komentuje Pan Damian Chrzan.
ADMIRO F1 POD SZKŁEM DYFUZYJNYM TO SŁUSZNA DECYZJA!
Na chwilę obecną (połowa sierpnia) w gospodarstwie produkcja wygląda bardzo ładnie – rośliny są zdrowe i w dobrej kondycji. Obserwując rośliny Admiro F1 oraz jego plon do połowy sierpnia można z łatwością stwierdzić, że decyzja wyboru technologii uprawy (szkło dyfuzyjne i zagęszczenie 4,8 roś./m²) oraz odmiany była słuszna.
Admiro F1 jest odmianą sprawdzoną i wiele wybacza, można na niej polegać, zwłaszcza w tak trudnym sezonie jak bieżący, owoce są dobrej jakości, a w razie potrzeby można je dłużej przetrzymać. „Dopiero uczymy się uprawy w tym systemie, widzimy możliwości by jeszcze poprawić efektywność naszej produkcji i osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty pod szklem dyfuzyjnym z odmianą Admiro F1” – komentuje Pan Damian Chrzan.
- Damian Chrzan uprawia Admiro F1 pod szkłem dyfuzyjnym
- Admiro F1
Opracował:
Kamil Bartkowski
Specjalista ds. upraw szklarniowych Monsanto

Regeneracja gleby pozwala zwiększyć efektywność nawożenia
Codzienność ogrodnika prowadzącego uprawy pod osłonami to wyścig z czasem i zmieniającymi się warunkami. Temperatura i wilgotność w tunelach foliowych ulegają dynamicznym wahaniom, a gleba, intensywnie eksploatowana, nie ma czasu na regenerację. Z biegiem lat [...]





