Pokaz uprawy nowej odmiany pomidorów malinowych marki De Ruiter

PODosłonami.pl

ENZA_3

Nowy pomidor malinowy – pokaz uprawy w Dołędze

W gospodarstwie szklarniowym państwa Artura i Kingi Mierzów w Dołędze w Małopolsce 2 czerwca 2022 odbyło się spotkanie zorganizowane przez przedstawicieli marki De Ruiter, należącej do koncernu Bayer Crop Sciences. W szklarniach gospodarstwa AK Mierzwa zaprezentowano odmianę pomidora malinowego klasy premium, która otrzyma nazwę Tatemaru Muchoo (DRTG4839 F1).

Czytaj dalej...

Gospodarze spotkania w Dołędze - Artur Mierzwa z żoną Kingą

Uprawa pomidora malinowego w skrócie

Artur Mierzawa wraz z żoną Kingą od około 5 lat prowadzą gospodarstwo specjalizujące się w uprawie pomidora malinowego. Pomidory uprawiane są w szklarni typu Venlo o powierzchni 5 ha. Klimatem i nawadnianiem w obiekcie sterują urządzenia i komputer z firmy Sercom. Rośliny uprawiane są w matach wełny mineralnej Exact Air firmy Cultilene. Producenci korzystają z profesjonalnego doradztwa uprawowego – ich szklarnie odwiedza Marek Sowa reprezentujący firmę Cultilene.

Obecnie w gospodarstwie produkowana jest głównie odmiana Tomimaru Muchoo oraz, na 0,75 ha, nowość marki De Ruiter Tatemaru Muchoo (DRTG4839 F1). Testowany jest pomidor pod numerem DRTG4838 F1.

Rozsada pomidorów została wyprodukowana w Grupie Producentów Rozsad Krasoń. Rośliny zostały przywiezione do gospodarstwa 28 grudnia ubiegłego roku. Posadzono je w zagęszczeniu 2,7-2,8/m2. Wszystkie odmiany uprawiane w szklarni nawożone są pożywką zalecaną dla Tomimaru Muchoo.

Na temat uprawy w obiekcie mówił Waldemar Głowa, nadzorujący produkcję. Odmiana dobrze reaguje na światło i nie wykorzystywano kurtyn. Na pędach utrzymywano po 12 liści.

W porównaniu do Tomimaru Muchoo odmiana Tatemaru Muchoo (DRTG4839 F1) ma „wcześniejszy start”. Największe tygodniowe przyrosty ich rośliny miały wczesną wiosną. Do kwietnia wynosiły 25-30 cm (u Tomimaru Mucho 22-25 cm). Od maja różnice pomiędzy odmianami się zmniejszyły i wynosiły odpowiednio: 25-28 cm i 23-25 cm.

Na początku uprawy plon był o około 20% większy niż u Tomimaru.  – Owoce Tatemaru DRTG4839 F1 są cięższe i trochę większe – mówił pan Waldemar.

Ochrona uprawy przed chorobami i szkodnikami

W uprawie prowadzona jest ochrona biologiczna z wykorzystaniem produktów firmy  Koppert. Na początku produkcji wprowadzono dziubałeczka mączlikowego (Macrolophus pygmaeus). Wystąpiły niewielkie problemy z mączlikiem szklarniowym – szkodniki monitorowano i odławiano z wykorzystaniem żółtych taśm lepowych. Dodatkowo w obiekcie rozwieszono saszetki z dobrotnicą szklarniową (Encarsia formosa).

Wystąpiły również niewielkie ogniska szarej pleśni. W znaczącym stopniu na rozwój patogenu wpłynęło oszczędniejsze niż w poprzednich latach ogrzewania. – Ceny miału drastycznie wzrosły – z 300 zł za tonę do 1200 zł za tonę. Dodatkowo bardzo trudno go kupić – mówił pan Waldemar. W zwalczaniu szarej pleśni zastosowano fungicyd Switch 62,5 WG (cyprodynil, fludioksonil) w dawce 1 kg/ha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

FLORENSIS_10 (2023)
ICL Osmocote
AgroSmartLab_AgroEca Protect_17
HortiAdNetHortiAdNet