PODosłonami.pl

Odmiany ogórka szklarniowego podczas warsztatów w… Szczecinie

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie 19 maja zorganizowano warsztaty poświęcone uprawie ogórka szklarniowego z hodowli Semillas Fito (reprezentowanej w Polsce przez PNOS Ożarów Mazowiecki) oraz z firmy Hazera. O odmianach, ich cechach, zaletach oraz systemach uprawy opowiadali Dariusz Kacprzak z PNOS-u Ożarów Mazowiecki oraz Wiesław Jakubowski z Hazery. Gościem specjalnym wydarzenia była dr inż. Maria Rogowska, która omówiła szkodniki zagrażające uprawom ogórków.

Czytaj dalej...
Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie

Dariusz Kacprzak (PNOS Ożarów Mazowiecki) i Wiesław Jakubowski (Hazera) podczas prezentacji odmian ogórka w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie Szczecinie

W obiektach Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie prezentacje ogrodnicze są organizowane już od 3 lat. Jest to jedna z nielicznych placówek oświatowych (o ile nie jedyna ) z tak dobrze utrzymanymi i dofinansowanymi szklarniami w których poza uprawą ogórka, papryki i pomidora prowadzi się także produkcję rozsady warzyw oraz roślin ozdobnych, a także uprawia się chryzantemy, poinsecje i inne gatunki. W tunelach foliowych w tym sezonie uprawiane będą także cukinie oraz arbuzy z hodowli Semillas Fito oraz z Hazery.

Odmiany ogórka w szkolnych szklarniach

Tym razem w czasie spotkania w obiektach szkoły w Szczecinie zaprezentowano 5 mieszańcowych odmian ogórka: Tialas, Tormund, Yekta, MIN 190192 (z oferty Semillas Fito) oraz odmianę Nikodem (z firmy Hazera). W doświadczeniach badano wpływ rodzajów podłoża na jakość i plonowanie odmian ogórka. Andrzej Fidos, kierownik warsztatów szkolnych, zaprezentował kolekcję odmian oraz omówił proces produkcji.

Prowadzenie uprawy ogórków

Ogórki uprawiane były w szklarni na powierzchni 320 m2. Rozsadę, wyprodukowaną samodzielnie (nasiona wysiano 9 marca) posadzono na miejsce stałe 3 i 4 kwietnia. Od wysiewu nasion do wschodów utrzymywano temperaturę 20-22°C, w okresie produkcji rozsady i po posadzeniu na miejsce stałe – 19-20°C. Przygotowano łącznie ok. 780 roślin. Do uprawy wykorzystano 130 mat z włókna kokosowego (używanego drugi sezon) o wymiarach 8 x 20 x 100 cm oraz 130 mat z wełny mineralnej o wymiarach 10 x 15 x 100 cm.

Rośliny prowadzono na jeden pęd, usuwano wszystkie pędy boczne. Pęd główny rósł przy sznurkach przywiązanych do drutu przymocowanego na konstrukcji szklarni. Rośliny po dorośnięciu do drutu przewieszono przez niego i opuszczano w dół, a następnie ogłowiono na wysokości 1,2-1,5 metra od ziemi. W początkowym okresie uprawy usunięto z każdej rośliny zawiązki owoców do wysokości 7. lub 8. liścia.

Podawanie pożywki

Do nawadniania kroplowego wykorzystywano sterownik Priva Nutrifit. Na początku sezonu podawano od 4-6 cykli nawodnieniowych dziennie. Podczas owocowania i w czasie słonecznej pogody 16-18 cykli dziennie – w godzinach od 8:00 do 20:00 (łącznie podawano 3,0-3,6 litra pożywki na roślinę. Wartość pH pożywki wynosiła 6,0, a EC 2,2-2,6 mS/cm. Do przygotowania pożywki wykorzystywano nawozy wieloskładnikowe z firmy Yara: Kristalon Pomarańczowy 6-12-36 + 3 Mg + micro oraz saletrę wapniową Calcinit oraz kwas azotowy 38%. Zastosowano taką samą pożywkę i program jej podawania dla roślin uprawianych w  obu podłożach.

Ochrona biologiczna ogórków

Do ochrony uprawy przed przędziorkiem chmielowcem użyto naturalnego wroga tego szkodnika – dobroczynka szklarniowego (Phytoseiulus persimilis). Wprowadzono 3 opakowania (butelki) po 10 tys. sztuk osobników dorosłych drapieżnego roztocza.



Problemy w czasie uprawy ogórków

Na przełomie kwietnia i maja na północy Polski pogoda nie sprzyjała uprawie ogórków. Była niedostateczna ilość światła słonecznego i wystąpiły duże różnice w temperaturze między dniem, a nocą, co miało wpływ na stabilność owocowania i długość owoców. Kłopoty stwarzała kontrola systemu wietrzenia przy częstych zmianach pogodowych. Problemy w prowadzonym doświadczeniu wystąpiły także z terminowością wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych (należy mieć na uwadze, że doświadczenie prowadzono w szklarni należącej do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, a nie w obiekcie produkcyjnym).

Zbiory i plon – oceniamy odmiany ogórka

Pierwsze zbiory ogórków uprawianych w matach z wełny mineralnej przeprowadzono 2 maja. Plon z całej powierzchni uprawy poszczególnych odmian ogórka wynosił: 60 kg – Yekta,  45 kg – Tormund – 45 kg, 40 kg – Tialas. Pierwsze owoce z roślin uprawianych w matach z włókna kokosowego zebrano 5 maja i zebrano 10 kg owoców odmiany Tialas oraz 8 kg owoców odmiany Yekta. W okresie od 2 do 17 maja zebrano łącznie z uprawy w obu typach mat 1540 kg ogórka.

Podsumowanie doświadczenia po 6 tygodniach uprawy ogórka

W doświadczeniu w Szczecinie wcześniejszy plon ogórka uzyskano z uprawy w matach z wełny mineralnej. Rośliny uprawiane w wełnie mineralnej wykazywały większy potencjał plonotwórczy oraz plonowały stabilniej podczas niekorzystnych warunków świetlnych (trzeba jednak nadmienić, że program nawadniania był dostosowany do właściwości podłoża z wełny mineralnej).

W czasie sprzedaży owoców ogórków ww. odmian stwierdzono, że klienci preferują ogórki nieprzerośnięte, lekko żebrowane. Nie stwierdzono większych różnic w trwałości pozbiorczej owoców poszczególnych odmian ogórka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podczas konferencji Doradcy Jagodowego wiele pytań na stoisku Boryna dotyczyło odmian truskawki

Jakie odmiany truskawki do tunelu sadzić?

Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Wszystko zależy od tego, kto będzie odbiorcą towaru, jaki uda się wyprodukować i od tego, co jest w danym gospodarstwie opłacalne i przynosi zyski. Temat [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet