PODosłonami.pl

DeRuiter_ToBRFVDeRuiter_ToBRFV

Papryka, pomidory, bakłażan – nowe i sprawdzone odmiany z hiszpańskiej, węgierskiej i czeskiej hodowli

W Klwowie, w rejonie znanym z uprawy papryki i innych warzyw tunelowych, 13 grudnia 2023 r. odbyło się seminarium dla producentów warzyw. Organizatorem spotkania były firmy PNOS Ożarów Mazowiecki, ICL, Osadkowski i Cosmocel. Gościem specjalnym tego wydarzenia była dr Agnieszka Stępowska – specjalistka z zakresu uprawy warzyw. W pierwszej części relacji omówię odmiany warzyw – pomidorów, papryki i bakłażanów – polecane na sezon z oferty firmy PNOS, które zaprezentował Dariusz Kacprzak (w kolejnej części wspomnę o asortymencie odmian cukinii, ogórków i kapust do uprawy pod osłonami).

Czytaj dalej...
Dariusz Kacprzak

Dariusz Kacprzak, PNOS (fot. D. Łabanowska-Bury)

Bakłażany „na topie”

Dariusz Kacprzak zaproponował plantatorom na ten sezon aż cztery odmiany bakłażana hiszpańskiej hodowli. Sprawdzonymi standardami są odmiany Barcelona, a także Onyx. Vanesa to nowość w ofercie Fito Semillas testowana już z dobrymi efektami w rejonie Potworowa. Jest to odmiana bardzo wczesna o bardzo dobrej jakości owoców, które są wyrównane przez cały sezon zbiorów. Są atrakcyjne pod względem wyglądu – ciemne, prawie czarne, z połyskiem. Co odróżnia tę odmianę od Barcelony? Są to krótsze międzywęźla, a także wzrostu roślin, które są niższe niż u Barcelony, stąd jej świetna adaptacja w warunkach uprawy w niższych tunelach. Vanesa jest tolerancyjna na stres, doskonale adaptuje się do „każdych” warunków uprawy. Plonuje regularnie przez cały okres wegetacji.

Papryka typu blok

Odmiany papryki, które oferuje klientom PNOS Ożarów Mazowiecki pochodzą z trzech hodowli –  Fito Semillas, węgierskiego ośrodka – ZKI oraz z czeskiej hodowli Moravo Seeds.

– Ciekawą odmianą jest Maestral – papryka typu blok o grubej ściance, która dobrze się adaptuje do uprawy w różnych podłożach. Roślina jest dość silna i odporna na gorsze warunki uprawy. Kolejna propozycja to Abadia wytwarzająca owoce o masie 250-300 g, intensywnie czerwone. Abadia jest bardzo plenna. Trzecia propozycja czerwonego bloku to Tomelloso o atrakcyjnych owocach, bardzo wyrównanych – poinformował D. Kacprzak. Nowością typu blok jest papryk Marco. Decydując się na jej uprawę można uzyskać wczesne zbiory, co może przełożyć się na wyższą opłacalność produkcji. Owoce są duże, wyrównane, o średniej masie 250-300 g, o ciemnej intensywnie czerwonej barwie. Międzywęźla są krótkie, pędy grube, duże liście dobrze osłaniające owoce. Roślina ma mocny system korzeniowy, co pozwala prowadzić uprawę nawet na słabszych stanowiskach

PNOS swoim klientom oferuje także papryki w innych kolorach. Jedna z nich to Lores – odmiana o żółtych owocach, o grubej ściance – ok. 6-7 mm, która sprawdza się w uprawie tunelowej.

Papryka Lamuyo, „spiralna”, typu Kapia, pomidorowa i inne

Wśród papryk typu Lamuyo Dariusz Kacprzak proponował odmianę Alcudia, przeznaczoną do uprawy w otwartym gruncie lub pod osłonami – w tunelach foliowych. Charakteryzuje ją bardzo wysoka jakość owoców przez cały okres zbiorów. Są w przybliżeniu prostopadłościenne – o wymiarach 16 cm i przekroju 10 cm, o masie 350-400 g. Rośliny mają silny wigor i obfitą masę liści oraz bardzo silny system korzeniowy. Z węgierskiej hodowli ZKI Dariusz Kacprzak omawiał odmiany papryki w różnych kształtach i o różnym przeznaczeniu. Dwie oryginalne propozycje o wydłużonych, bardzo wąskich, lekko spiralnych owocach to ostra odmiana Csipős oraz słodka Edes. Ich owoce początkowo są jasnożółte, w pełnej dojrzałości wybarwiają się na czerwono. Rapires to z kolei papryka o stożkowych, zielonych owocach. Z papryk tzw. pomidorowych specjalista zwracał uwagę na dwie odmiany o czerwonych owocach – Bihar i Temes. Navigator to z kolei jego zdaniem najbardziej niezawodna odmiana typu Kapia, o stosunkowo grubej ściance, która ładnie się wybarwia. Nadaje się do uprawy w otwartym gruncie i pod osłonami.



Odmiany papryki kremowej

Z jasnych papryk prelegent polecał m.in. odmianę Helikon, której owoce typu blok są białokremowe (tzw. Blondie), a uprawiać ją można pod osłonami lub w otwartym gruncie. W sezonie, w dojrzałości fizjologicznej przebarwia się na czerwony kolor. Owoce są ciężkie, o grubej ściance 6-8 mm, a ich średnia masa to 150-180 g. Roślina jest odporna na gorsze warunki uprawy, nie ma problemu z poparzeniami słonecznymi.

– Odmianę Tornac, o stożkowatych, kremowozielonych owocach, charakteryzuje wysoki plon wczesny. Wydłużone owoce nie mają tendencji do przebarwień antocyjanowych (cecha genetyczna), ani do pękania skórki. Są wyrównane, ciężkie, o średniej masie 120-140 g. Kształt owoców jest wydłużony (11-13 cm), przy szerokości 6-8 cm, skórka jest jędrna i błyszcząca – informował D. Kacprzak.

Pomidory – malinowe i inne

Z oferty pomidorów Dariusz Kacprzak wymieniał odmianę Runner. Jest to pomidor czerwony, wczesny. Tworzy owoce duże ciemnoczerwone z połyskiem, lekko spłaszczone i lekko karbowane od góry. Owoce są twarde, mięsiste, zachowują swoją trwałość i atrakcyjny wygląd handlowy nawet w upalne dni, przez 2- 3 tygodnie po zbiorze. Runner to odmiana o wysokich walorach smakowych, o słodkim. Owoce bardzo dobrze znoszą daleki transport, wykazują odporność na ordzewienia w okresie jesiennym, a także nie pękają. Rośliny pomidora Runner mają bardzo dobry wigor, międzywęźla są krótkie, liście duże koloru ciemnozielonego. Jest to odmiana plenna, polecana do uprawy towarowej.

Druga odmiana omawiana przez specjalistę to Rosalionor. Jest to pomidor malinowy, wczesny wytwarzający owoce duże, mięsiste, o średniej masie 200-220 g. Mają bardzo dobry, słodki smak, który zawdzięczają dobrej równowadze kwasowo-cukrowej. Rośliny odmiany Rosalionor mają bardzo dobry wigor i otwarty pokrój, a odmiana nadaje się do uprawy w dowolnej technologii. Prelegent polecał odmianę na zaopatrzenie wymagającego rynku detalicznego, ale też do produkcji towarowej, do której potrzebne są odmiany o wysokich walorach smakowych i bardzo dobrej trwałości pozbiorczej owoców.

Trzecia odmiana to Monterosa – jest to pomidor malinowy, o wczesnym terminie zbioru, o dużych lekko spłaszczonych, pokarbowanych owocach, wielkości 180-220 g. Owoce są smaczne, słodkie i o intensywnym aromacie. Odmiana Monterosa nadaje się do uprawy w dowolnej technologii na 8-12 gron, zarówno w technologii tradycyjnej jak i bezglebowej – w wełnie lub kokosie.

PNOS Ożarów Mazowiecki oferuje producentom także odmianę pomidora pomarańczowego, wczesnego – EST 18200, którego owoce są duże spłaszczone, żebrowane z połyskiem, o masie 180-220, a nawet 250 g. Plon jest wczesny, a owoce wyrównane o wysokich walorach smakowych. Pomarańczowe pomidory to dobra propozycja do sprzedaży jako urozmaicenie podstawowego asortymentu tych warzyw.

W asortymencie pomidorów śliwkokształtnych Dariusz Kacprzak wymienił odmianę Byelsa, w przypadku której możliwy jest zbiór całych gron (6-8 owoców) lub pojedynczych owoców wraz z szypułką. Rośliny mają bardzo silny wigor, międzywęźla są krótkie, odmiana posiada ma duże liście i jest bardzo plenna. Odmiana charakteryzuje się bardzo dobrym wiązaniem owoców nawet podczas wysokich temperatur, a także bardzo dobrym wyrównaniem wielkości owoców w obrębie grona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uprawa truskawki pod osłonami – nowe możliwości

Konferencja Truskawkowa zorganizowana w Jasieńcu przez firmę Agrosimex wraz z partnerem – firmą FMC zapewniła sporo ważnych tematów dla plantatorów truskawek. Głównymi tematami wystąpień prelegentów były technologia produkcji i ochrona truskawki, w tym nowe zagrożenia [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet