Co w pomidorach piszczy? - o ochronie biologicznej i uprawie latem - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Co w pomidorach piszczy? – o ochronie biologicznej i uprawie latem

W piątek 18 czerwca w gospodarstwie Elżbiety i Jacka Mikulskich w Jutrosinie firmy Koppert i Grodan zorganizowały Dzień Otwarty. Głównymi tematami poruszanymi podczas tego spotkania było stosowanie biologicznych produktów przeznaczonych do ochrony plantacji pomidora przed szkodnikami oraz zalecenia uprawowe na okres letni. Spotkanie prowadzili Paweł Kloc z firmy Koppert oraz Tomasz Kosch reprezentujący Grodan.

Czytaj dalej...

Monika Skrzypek, zatrudniona w gospodarstwie państwa Mikulskich, zajmuje się biologiczną ochroną roślin, a doradza jej Paweł Kloc z firmy Koppert, fot. M. Domoń

Lustracje plantacji

Za ochronę biologiczną roślin, prowadzoną już przez drugi sezon w tym gospodarstwie, odpowiedzialny jest jeden pracownik – pani Monika Skrzypek, która każdego tygodnia spędza jeden cały dzień w tym, dwuhektarowym obiekcie na monitorowaniu ilości szkodników, jak również żerujących na nich pożytecznych drapieżców.

Jak zaznaczał Paweł Kloc warunkiem sukcesu w ochronie biologicznej jest dokładna, cotygodniowa lustracja. – Musimy wiedzieć, dokładnie w którym miejscu się pojawiają szkodniki i w jakiej ilości, bo tylko wówczas możemy dobrać skuteczną dawkę preparatów biologicznych – podkreślał P. Kloc. Zwracał uwagę, że przy stosowaniu „biologii” nie ma zjawiska karencji i możliwe jest produkowanie zdrowej żywności. Ponadto ta metoda ochrony jest bezpieczniejsza nie tylko dla konsumentów, ale również dla osób pracujących na plantacji.

Entomofagi

Do walki z mączlikami wykorzystuje się w tym gospodarstwie dziubałeczka mączlikowego (Macrolophus pygmaeus), dobrotnicę szklarniową (Encarsia formosa), a także ośca mączlikowego (Eretmocerus eremicus), dobrze radzącego sobie w warunkach wysokiej temperatury. Główną „bronią” przeciwko przędziorkom jest natomiast dobroczynek szklarniowy (Phytoseiulus persimilis), a wspomagają go nimfy dziubałeczka (nielotne larwy ostatniego stadium rozwojowego tego owada).

W celu zachowania właściwych rozmiarów populacji organizmów pożytecznych dokarmia się je preparatami Entofood oraz tegoroczną nowością na polskim rynku – środkiem Artefeed, który ma pobudzać dziubałeczka mączlikowego do rozbudowywania populacji.

Ważnym elementem w biologicznej ochronie jest pozostawianie oberwanych w czasie pielęgnacji liści w szklarni, gdyż mogą się na nich znajdować jaja pożytecznych drapieżców.

Nowe zagrożenia

Alex Taal – specjalista z Holandii, przedstawiciel firmy Koppert – posiadający doświadczenie ogrodnicze zdobyte w wielu krajach, przekazał informacje na temat nowego zaburzenia fizjologicznego zwanego chorobą szalonych korzeni („crazy roots”), wywoływanego przez bakterię Rhizobium rhizogenes (czytaj Choroba szalonych korzeni pomidora).

Agnieszka Wiśniewska reprezentująca firmę Koppert, pracująca we wschodniej i południowo-wschodniej Polsce, omówiła natomiast nowego groźnego szkodnika psiankowatych – skośnika pomidorowego (Tuta absoluta). Przedstawiła metody rozpoznawania jego obecności w szklarni oraz sposoby umożliwiające ograniczenie wielkości populacji niszczącej uprawę.



O Tuta absoluta czytaj też w artykułach Skośnik pomidorowy – konieczne monitorowanie obecności szkodnika  oraz  W Całowaniu o ochronie biologicznej i podłożach

Paweł Kloc przypomniał również dlaczego warto wybierać trzmiele pochodzące z firmy Koppert (pisaliśmy o tym wcześniej w artykule Nowości w ochronie biologicznej i innowacje w zapylaniu), a Ireneusz Osękowski omówił natomiast kwestie logistyczne związane ze stosowaniem „biologi” (czyt. Transport i właściwe postępowanie z produktami zawierającymi żywe organizmy)

Szklarnia, w której odbywało się spotkanie w gospodarstwie państwa Mikulskich, zajmuje powierzchnię 2 ha i zlokalizowana jest w Jutrosinie (woj. wielkopolskie). Uprawiany jest w niej pomidor wielkoowocowy Torrero F1. Rozsada była produkowana na miejscu w gospodarstwie – nasiona wysiano 1go grudnia, 12. stycznia rośliny zostały wstawione do szklarni, a 5. lutego posadzone na miejsca stałe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W tym obiekcie, o powierzchni 2ha odbyła się prezentacja, fot. M. Domoń

Rozsada została przygotowana w kostce Pargro, a uprawa prowadzona jest w matach Grotop Master. Tomasz Kosch, przedstawiciel firmy Grodan, podkreślał, że mata Grotop Master posiada jeden z największych „buforów” wśród dostępnych na rynku produktów tego typu – Daje to ogrodnikowi pewien komfort, bo w przypadku jakiejkolwiek awarii, roślina może pobrać wodę z maty – podkreślał. Specjalista omówił również specyficzne w okresie letnim wymagania roślin.

 

1 komentarz do “Co w pomidorach piszczy? – o ochronie biologicznej i uprawie latem

  1. Pingback: Choroba szalonych korzeni pomidora | Pod OsłonamiPod Osłonami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Biofert wspomaga rewitalizację gleby (fot. Fertichem)

Regeneracja gleby pozwala zwiększyć efektywność nawożenia

Codzienność ogrodnika prowadzącego uprawy pod osłonami to wyścig z czasem i zmieniającymi się warunkami. Temperatura i wilgotność w tunelach foliowych ulegają dynamicznym wahaniom, a gleba, intensywnie eksploatowana, nie ma czasu na regenerację. Z biegiem lat [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet