PODosłonami.pl
Co w pomidorach piszczy? – o ochronie biologicznej i uprawie latem
W piątek 18 czerwca w gospodarstwie Elżbiety i Jacka Mikulskich w Jutrosinie firmy Koppert i Grodan zorganizowały Dzień Otwarty. Głównymi tematami poruszanymi podczas tego spotkania było stosowanie biologicznych produktów przeznaczonych do ochrony plantacji pomidora przed szkodnikami oraz zalecenia uprawowe na okres letni. Spotkanie prowadzili Paweł Kloc z firmy Koppert oraz Tomasz Kosch reprezentujący Grodan.
Czytaj dalej...
Monika Skrzypek, zatrudniona w gospodarstwie państwa Mikulskich, zajmuje się biologiczną ochroną roślin, a doradza jej Paweł Kloc z firmy Koppert, fot. M. Domoń
Lustracje plantacji
Za ochronę biologiczną roślin, prowadzoną już przez drugi sezon w tym gospodarstwie, odpowiedzialny jest jeden pracownik – pani Monika Skrzypek, która każdego tygodnia spędza jeden cały dzień w tym, dwuhektarowym obiekcie na monitorowaniu ilości szkodników, jak również żerujących na nich pożytecznych drapieżców.
Jak zaznaczał Paweł Kloc warunkiem sukcesu w ochronie biologicznej jest dokładna, cotygodniowa lustracja. – Musimy wiedzieć, dokładnie w którym miejscu się pojawiają szkodniki i w jakiej ilości, bo tylko wówczas możemy dobrać skuteczną dawkę preparatów biologicznych – podkreślał P. Kloc. Zwracał uwagę, że przy stosowaniu „biologii” nie ma zjawiska karencji i możliwe jest produkowanie zdrowej żywności. Ponadto ta metoda ochrony jest bezpieczniejsza nie tylko dla konsumentów, ale również dla osób pracujących na plantacji.
Entomofagi
Do walki z mączlikami wykorzystuje się w tym gospodarstwie dziubałeczka mączlikowego (Macrolophus pygmaeus), dobrotnicę szklarniową (Encarsia formosa), a także ośca mączlikowego (Eretmocerus eremicus), dobrze radzącego sobie w warunkach wysokiej temperatury. Główną „bronią” przeciwko przędziorkom jest natomiast dobroczynek szklarniowy (Phytoseiulus persimilis), a wspomagają go nimfy dziubałeczka (nielotne larwy ostatniego stadium rozwojowego tego owada).
W celu zachowania właściwych rozmiarów populacji organizmów pożytecznych dokarmia się je preparatami Entofood oraz tegoroczną nowością na polskim rynku – środkiem Artefeed, który ma pobudzać dziubałeczka mączlikowego do rozbudowywania populacji.
Ważnym elementem w biologicznej ochronie jest pozostawianie oberwanych w czasie pielęgnacji liści w szklarni, gdyż mogą się na nich znajdować jaja pożytecznych drapieżców.
- Mirical to preparat firmy Koppert zawierający dziubałeczka mączlikowego
- Dziubałeczek mączlikowy na liściu pomidora
- Monika Skrzypek pokazuje miejsca, w których rozsypano preparat Mirical
- W poszukiwaniu przędziorków na których żerują dziubałeczki
- Tak wygląda preparat Mirical po rozsypaniu
- Żółte tablice lepowe służą do wyłapywania mączlików, żółtą taśmą lepową oddzielono niezainfekowaną część szklarni w celu zabezpieczenia jej przed roznoszeniem się tego szkodnika
- Czarna ‚kropka’ to spasożytowana przez dobrotnicę szklarniową larwa mączlika
- W szklarni pozostawia się oberwane liście – wśród nich mogą rozmnażać się pożyteczne organizmy, fot. 1-8 M. Domoń
Nowe zagrożenia
Alex Taal – specjalista z Holandii, przedstawiciel firmy Koppert – posiadający doświadczenie ogrodnicze zdobyte w wielu krajach, przekazał informacje na temat nowego zaburzenia fizjologicznego zwanego chorobą szalonych korzeni („crazy roots”), wywoływanego przez bakterię Rhizobium rhizogenes (czytaj Choroba szalonych korzeni pomidora).
Agnieszka Wiśniewska reprezentująca firmę Koppert, pracująca we wschodniej i południowo-wschodniej Polsce, omówiła natomiast nowego groźnego szkodnika psiankowatych – skośnika pomidorowego (Tuta absoluta). Przedstawiła metody rozpoznawania jego obecności w szklarni oraz sposoby umożliwiające ograniczenie wielkości populacji niszczącej uprawę.
O Tuta absoluta czytaj też w artykułach Skośnik pomidorowy – konieczne monitorowanie obecności szkodnika oraz W Całowaniu o ochronie biologicznej i podłożach
Paweł Kloc przypomniał również dlaczego warto wybierać trzmiele pochodzące z firmy Koppert (pisaliśmy o tym wcześniej w artykule Nowości w ochronie biologicznej i innowacje w zapylaniu), a Ireneusz Osękowski omówił natomiast kwestie logistyczne związane ze stosowaniem „biologi” (czyt. Transport i właściwe postępowanie z produktami zawierającymi żywe organizmy)
Szklarnia, w której odbywało się spotkanie w gospodarstwie państwa Mikulskich, zajmuje powierzchnię 2 ha i zlokalizowana jest w Jutrosinie (woj. wielkopolskie). Uprawiany jest w niej pomidor wielkoowocowy Torrero F1. Rozsada była produkowana na miejscu w gospodarstwie – nasiona wysiano 1go grudnia, 12. stycznia rośliny zostały wstawione do szklarni, a 5. lutego posadzone na miejsca stałe.
- W obiekcie uprawiane są pomidory odmiany Torrero F1 (De Ruiter)
- Rośliny korzystają z walorów kostki uprawowej Pargro oraz maty Grotop Master
- Sprawdzanie systemu korzeniowego w macie
- Ważnym elementem letniego planu produkcyjnego jest zacienianie szklarni
- Najnowszy obiekt w gospodarstwie to szklarnia do całorocznej produkcji pomidora
- Na powierzchni 0,4 ha są tam uprawiane pomidory malinowe, fot. 1-6 M. Domoń
Rozsada została przygotowana w kostce Pargro, a uprawa prowadzona jest w matach Grotop Master. Tomasz Kosch, przedstawiciel firmy Grodan, podkreślał, że mata Grotop Master posiada jeden z największych „buforów” wśród dostępnych na rynku produktów tego typu – Daje to ogrodnikowi pewien komfort, bo w przypadku jakiejkolwiek awarii, roślina może pobrać wodę z maty – podkreślał. Specjalista omówił również specyficzne w okresie letnim wymagania roślin.
- W drodze na prezentację
- Spotkanie prowadzili Paweł Kloc (Koppert) i Tomasz Kosch (Grodan), a odbyło się ono w gospodarstwie państwa Elżbiety i Jacka Mikulskich
- Organizatorzy dziękują gospodarzom
- Frekwencja była spora
- Przybyli goście
- Agnieszka Wiśniewska i Paweł Kloc z firmy Koppert
- Uczestnicy spotkania
- Od lewej: Monika Skrzypek, Paweł Kloc, Elżbieta Mikulska i Agnieszka Wiśniewska
- Uczestnicy spotkania studiują plan monitoringu obiektu…
- … na którym, w systemie komputerowym cotygodniowo zaznacza się miejsca pojawienia się szkodników oraz ich liczebność
- Goście spotkania oraz Mieczysław Banach (drugi z prawej), reprezentujący firmę Grodan
- Ireneusz Osękowski w poszukiwaniu szkodników
- Uczestnicy spotkania przyglądają sie uprawie
- W częsci wykładowej Tomasz Kosch z Grodanu udzielił porad nt. uprawy latem
- Agnieszka Wiśniewska (Koppert) podzieliła się swoimi doświadczeniami na temat zapobiegania skośnikowi pomidorowemu
- Paweł Kloc przygotowuje szalkę Petriego, aby na ekranie, korzystając z mikroskopu elektronicznego, pokazać jak wyglądają poszczególne szkodniki oraz ich drapieżnicy, na zdjęciu wraz z Mirosławem Lipeckim z firmy Koppert
- Alex Taal mówił o chorobie szalonych korzeni
- Ireneusz Osękowski przedstawił zasady przewożenia oraz przechowywania preparatów zawierających żywe organizmy, fot. 1-18 M. Domoń

Regeneracja gleby pozwala zwiększyć efektywność nawożenia
Codzienność ogrodnika prowadzącego uprawy pod osłonami to wyścig z czasem i zmieniającymi się warunkami. Temperatura i wilgotność w tunelach foliowych ulegają dynamicznym wahaniom, a gleba, intensywnie eksploatowana, nie ma czasu na regenerację. Z biegiem lat [...]






1 komentarz do “Co w pomidorach piszczy? – o ochronie biologicznej i uprawie latem”
Pingback: Choroba szalonych korzeni pomidora | Pod OsłonamiPod Osłonami