Pomidorowe i ogórkowe nowości - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Pomidorowe i ogórkowe nowości

Podczas jednego ze spotkań, zorganizowanych pod koniec ubiegłego roku w Zamościu, producenci warzyw szklarniowych mieli okazję poznać m.in. ofertę odmianową firmy Rijk Zwaan.

Czytaj dalej...

Arkadiusz Sanecki, reprezentujący firmę Rijk Zwaan na południowym wschodzie Polski, podczas spotkania scharakteryzował najnowsze odmiany pomidorów i ogórków. Był wśród nich m.in. pomidora  Doufu F 1 RZ o trwałych, atrakcyjnych owocach osiągających 160–170  g, kulistych, wyrównanych, wybarwiających się na bardzo głęboką czerwień. Ich szypułka jest bardzo ładna, gwiaździsta. Roślina jest „generatywna” , wcześnie rozpoczyna owocowanie. Polecana jest do uprawy w skróconych cyklach – zarówno wiosną, jak i jesienią może być prowadzona na 16–17 gron. Propozycją dla ogrodników, którzy uprawiają pomidory wielkoowocowe jest odmianę Mathios F1 RZ (owoce 220–240 g). Wybarwiają się one bardzo dobrze, są mięsiste, smaczne. Odmiana polecana  jest do uprawy wiosennej (nasadzenia od końca lutego) i jesiennej, wcześnie rozpoczyna owocowanie. Rośliny są zwarte, kompaktowe.  Gaheris F1 to już znana odmiana, której najistotniejszą zaletą jest odporność na mikrospękania.  Owoce o masie 150–160 g są bardzo trwałe i wybarwione na ładny, czerwony kolor. Clarabella F1RZ  daje wysoki plon owoców o masie 180–220 g. Rośliny mają średnią siłę wzrostu. Malinowy pomidor Esmira F1 RZ proponowany jest  do uprawy w tunelach foliowych. Jego owoce są twarde wyrównane, o różowomalinowym kolorze. Roślina o przewadze cech generatywnych i krótkich międzywęźlach.  Arkadiusz Sanecki polecał także podkładkę pomidora  Emperador F1, polecana jest dla tych producentów, którzy prowadzą uprawę na zmęczonych stanowiskach i chcą zapewnić roślinom odporność na patogeny odglebowe.

W  bieżącym sezonie propozycją na najwcześniejsze nasadzenia jest ogórek testowany jeszcze pod numerem 22–806 F1 RZ, polecany do sadzenia w szklarniach już w styczniu. Roślina ma umiarkowaną siłę wzrostu, ograniczone skłonności do tworzenia pędów bocznych, nie wymaga zbyt dużych  nakładów pracy. Ma  umiarkowaną zdolność do regeneracji. Owoce intensywnie zielone, żebrowane, dorastają do długości  18–22 cm i nie mają tendencji do przerastania na długość. Rośliny bardzo szybko wchodzą w okres owocowania . Struktura wewnętrzna owoców jest bardzo dobra. Ubiegłoroczna nowość, Meleas F1 RZ, jest odmianą do najwcześniejszych nasadzeń (podobnie jak znane już producentom Media  F1 RZ i Mewa F1 RZ). W późniejszym terminie sprawdza się Khedira F1 RZ .Odmiana ta jest plenna, nie ma silnych skłonności do tworzenia pędów bocznych. Może być także wykorzystywana do tzw. podsadzania roślin z poprzedniego cyklu uprawy.



Z odmian brodawkowych, polecanych do uprawy pod osłonami bardzo ciekawa jest Kybria F1 RZ, tworzącą kilka owoców w węźle, średniej długości, o ciemnozielonym zabarwieniu. Stosunek ich długości do grubości wynosi 3,4 : 1. Wyróżnia się tolerancją na niedobór światła. Gravina F1 RZ to nowa propozycja rosnąca dobrze również przy małym natężeniu światła, nadająca się do wczesnych nasadzeń.

Wojciech Wasiak zajmujący się w firmie Rijk Zwaan m.in. uprawami pod osłonami przedstawił podział odmian ogórków pod względem różnych cech. Ze względu na długość owoców wyróżnił ogórki długie (powyżej 30 cm), midi ( 17–28 cm), mini (15–22 cm) i koktajlowe (8- 11 cm). Terminy nasadzeń także mogą być kryterium podziału: odmiany bardzo wczesne można sadzić w miesiącach zimowych (grudzień, początek stycznia), wczesne – w lutym i marcu, letnie – w maju i czerwcu,  jesienne – w drugiej połowie lipca i sierpniu. Sposoby uprawy roślin także mogą być zróżnicowane. Przy cięciu „na parasol” – owoce zbiera się początkowo z przewodnika, który skraca się nad drutem i wyprowadza 2 – 3 pędy boczne w górnej partii rośliny. Właściciele nowoczesnych obiektów mogą prowadzić  rośliny z opuszczaniem, na zbiór owoców z pędu głównego, przez cały sezon uzyskując stabilną dynamikę plonowania i bardzo dobrej jakości wyrównane owoce o ciemnozielonym zabarwieniu.

Wojciech Wasiak omówił też bardzo szczegółowo chorobę ogórka, która pojawia się coraz częściej w obiektach, a bywa lekceważona przez producentów – jest nią czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych (czyt. też:  Odmiany-ogorkow-szklarniowych-i-problemy-w-ochronie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie

Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet