Pomidory z Jurkowa - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Pomidory z Jurkowa

W Jurkowie – miejscowości położonej w Małopolsce, w powiecie limanowskim znajdują się szklarnie państwa Alicji i Andrzeja Koconiów. Obecnie uprawiają warzywa szklarniowe na powierzchni 1,5 ha, a działalność tę prowadzą wspólnie z synem Pawłem i jego żoną Anną. Jak w wielu gospodarstwach na Sądecczyźnie w cyklu wiosennym w ich szklarniach uprawiane są ogórki (Pacto F1). W jesiennym cyklu na całej powierzchni uprawione były pomidory (głównie znane już odmiany Admiro F1 oraz pomidor malinowy Tomimaru Muchoo F1).

Czytaj dalej...
pomidory

Pomidory Sądeckie to marka wypromowana przez kilku współpracujących ze sobą ogrodników

Zaplecze uprawowe

Państwo Koconiowie rozsadę pomidorów ogórków przygotowują samodzielnie, dlatego planują w przyszłości zainwestować w mnożarkę. Tegoroczną inwestycją jest natomiast nowa kotłownia, która została wyposażona w holenderskie kotły z firmy Crone, z polskimi rusztami.

Uprawa jest prowadzona w wełnie mineralnej Classic Forte z firmy Grodan. Kontrolą klimatu i programem nawadniania w ich szklarniach już od dwóch lat steruje komputer klimatyczny z firmy Sercom (reprezentowanej w Polsce przez przedsiębiorstwo Poldrip). Ilość, częstotliwość dawek i skład pożywki są regulowane z uwzględnieniem wielkości przelewu i jego parametrów oraz pomiarów światła. Rośliny są przez cały rok dokarmiane dwutlenkiem węgla. W uprawie pomidorów utrzymywany jest on na poziomie około 500 ppm (wyższe stężenia CO2 – ok. 700 ppm – są utrzymywane na początku wiosennej uprawy ogórków, w okresie, gdy wietrzniki są zamknięte, później przy ich otwieraniu spada ono do ok. 500 ppm).

Uprawa pomidorów

Rozsada pomidora malinowego Tomimaru Muchoo F1 została posadzona 1 lipca, dwa tygodnie później sadzono odmianę Admiro F1. Sadzono je w maty po uprawie ogórków, najpierw jednak po zakończeniu zbiorów ogórków przeprowadzono odkażanie, dopiero później wyniesiono ze szklarni rośliny ogórków, a obiekt uprzątnięto. Uprawa pomidorów po ogórkach jest obarczona mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób niż sadzenie „ogórków po ogórkach”, w których uprawie jesienią jest więcej problemów w ochronie.

Pomidory zostały ogłowione pod koniec września za 9. gronem. Pod koniec października, gdy odwiedziłam to gospodarstwo rośliny prezentowały się bardzo dobrze, a owoce obu uprawianych odmian były wyrośnięte i wyrównane (prowadzona jest regulacja gron – zwykle do 5 owoców).

poldrip_13

Ochrona biologiczna

W uprawie prowadzona jest ochrona biologiczna, ogrodnicy korzystają z doradztwa pani Lucyny Sokołowskiej. Jak stwierdzają, przy wykorzystaniu „biologii” radzą sobie bez problemu z ochroną przed mączlikiem szklarniowym, natomiast nie jest już tak łatwo ze zwalczaniem mszyc. Z kolei ochrona przed przędziorkami jest dość trudna i bywa, że trzeba przeprowadzić punktowy zabieg chemiczny. Pewnym problemem w wykorzystaniu „biologii” w jesiennej uprawie pomidorów, która trwa dosyć krótko, są trudności z odpowiednim rozbudowaniem w tym czasie populacji gatunku Macrolophus pygmaeus.



W uprawie ogórków profilaktycznie stosowany jest Previcur Energy 840 SL (po posadzeniu rozsady), do podłoża wprowadzany jest grzyb Trichoderma sp., a wraz z pożywką podaje się Resistim. W uprawie pomidorów, które sadzone są w podłoże po ogórkach, nie stosuje się już takich zabiegów.

Zbiory

Pomidory malinowe (fot. 2) w Jurkowie zaczęto zbierać 25 sierpnia, owoce później sadzonej odmiany Admiro F1 (fot. 3) zaczęły dojrzewać ok. 10 dni później. Zbierane są pomidory wybarwione – dzięki temu mają bardzo dobry smak. Pomidory z gospodarstwa państwa Koconiów sprzedawane są pod marką Pomidor Sądecki (fot. 4), którą wspólnie wypromowało kilku ogrodników z okolicy.

Ceny pomidorów jesienią były, zdaniem pana Andrzeja, dobre (chociaż uważa, że za mała jest różnica w cenie pomidorów tradycyjnych i malinowych, które są znacznie bardziej wymagające w uprawie i dają niższy plon). Była to miła odmiana po słabym tegorocznym sezonie uprawy ogórków, które plonowały przeciętne, a ich ceny były niskie.

Pomidory drobnoowocowe

W szklarni w Jurkowie w jesiennym cyklu uprawy rosły także niewielkie ilości pomidorowych rarytasów – była koktajlowa odmiana Cheramy F1 (fot. 5) o czerwonych owcach oraz żółtopomarańczowy pomidor Summer Sun F1 – typu cherry (fot. 6). Ogrodnicy bardzo dobrze oceniali smak owoców tych odmian, szczególnie od tym względem wyróżniał się żółtoowocowy pomidor, wyjątkowo słodki. Takie nowości muszą być jednak wprowadzane stopniowo – najpierw, zdaniem pana Andrzeja, trzeba je odpowiednio wypromować wśród odbiorców, gdyż obecnie za pomidory typu cherry barwy żółtej trudno uzyskać takie same ceny, jak za te o czerwonych owocach. Rozwiązaniem może okazać się przygotowywanie różnokolorowych mieszanych zestawów pomidorów drobnoowocowych.

3 komentarze do Pomidory z Jurkowa

  1. bożenka
    / Odpowiedź

    Najlepsze w całej okolicy…

  2. / Odpowiedź

    Serdecznie polecam! Smaczne, soczyste i pewne!

  3. Anna Wize
    / Odpowiedź

    Bardzo mili gospodarze, pomidory pyszne. Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie

Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet