PODosłonami.pl

DeRuiter_ToBRFVDeRuiter_ToBRFV

Postawił na oberżynę – uprawa oberżyny w tunelach foliowych

Oberżyna (syn. bakłażan) jest wciąż stosunkowo mało popularnym warzywem w Polsce, chociaż trzeba przyznać, że w ciągu ostatnich kilkunastu lat konsumenci nauczyli się ją wykorzystywać w kuchni. Zwiększający się powoli popyt sprzyja rozwojowi upraw krajowych. W części gospodarstw, które wcześniej zajmowały się wyłącznie produkcją papryki, dziś uprawiany jest także drugi ciepłolubny gatunek – oberżyna. Tak jest między innymi w przypadku gospodarstwa pana Przemysława Pająka, który zajmuje się uprawą warzyw w Kolonii Ulów w okolicach Potworowa.

Czytaj dalej...
Przemysław Pająk

Przemysław Pająk postawił na uprawę oberżyny (fot. D. Łabanowska-Bury)

Czy oberżyna wygrywa z papryką?

We własnym gospodarstwie w Kolonii Ulów pan Przemysław uprawia warzywa od 10 lat, ale już wcześniej nabierał doświadczenia w gospodarstwie rodziców – bo papryka, a potem także bakłażan były głównymi gatunkami w ich uprawie. W poprzednim sezonie pan Przemysław musiał nieco ograniczyć produkcję ze względu na ciężki czas, jaki przyszedł dla producentów warzyw, ale nadal oberżyną i papryką (w mniejszym procencie) ma obsadzone tunele foliowe w kilku lokalizacjach.

– Oberżyna cieszy się coraz większym zainteresowaniem na krajowym rynku. Z roku na rok sprzedaje się tego warzywa coraz więcej. Markety wykazują  zainteresowanie zakupem bakłażanów, bo powiększa się grono konsumentów, którzy już wiedzą jak można przygotować potrawy z jego wykorzystaniem. Duża część produkcji jest kierowana na eksport. A kto kupuje polskie bakłażany? – Większość krajów UE  jest zainteresowanych zakupem polskich bakłażanów. Są to warzywa dość delikatne, zatem transport nie może być zbyt długi. Najwięcej towaru eksportowego jest wysyłane do Niemiec i do Holandii, z roku na rok Litwa i Czechy stają  się coraz lepszym partnerem w handlu, były również partie towaru, które w tym roku pojechały do Hiszpanii. Nie możemy również zapominać o rynku krajowym, który rozwija się z każdym rokiem – mówił P. Pająk.

Zagraniczne rynki są bardziej atrakcyjne pod względem cen jakie można uzyskać za bakłażany. W Polsce w tym roku cena wahała się od 3,50-6 zł/kg – to duża rozbieżność. Przy największym wysypie towaru ceny gwałtownie spadają, natomiast przy ograniczonej podaży produktu ceny rosną, z punktu widzenia producenta nie jest to dobre zjawisko. Dlatego też próbujemy dywersyfikować sposób sprzedaży, przez co możemy dotrzeć do większego grona odbiorców. Niestety zbyt silna, a wręcz monopolistyczna pozycja marketów – to dotyczy zarówno tych zagranicznych, jak i krajowych – stawia nas producentów na z góry przegranej pozycji negocjacyjnej. W związku z tym coraz bardziej ważne jest w moim przypadku poszukiwanie odmian bakłażana, dzięki którym mogę zapewnić swoim klientom towar lepszej jakości, bardziej trwały w transporcie, towar o jak najlepszych parametrach, przez co będę mógł stać się bardziej konkurencyjnym na rynku.

Konsorcjum producentów – wzmocnienie pozycji na rynku

W 2022r. zostało utworzone konsorcjum zrzeszające 5 producentów, którego liderem został pan Przemysław Pająk. Oferowane przez grupę rolników produkty to: bakłażany, papryka i jabłka. Dzięki powstałej  grupie operacyjnej  MAZOVIA PLANT…

Zostało jeszcze 82% artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uprawa truskawki pod osłonami – nowe możliwości

Konferencja Truskawkowa zorganizowana w Jasieńcu przez firmę Agrosimex wraz z partnerem – firmą FMC zapewniła sporo ważnych tematów dla plantatorów truskawek. Głównymi tematami wystąpień prelegentów były technologia produkcji i ochrona truskawki, w tym nowe zagrożenia [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet