Prezentacja nowej odmiany pomidora wielkoowocowego - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

De Ruiter baner 2
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Prezentacja nowej odmiany pomidora wielkoowocowego

Podczas Dnia Otwartego w szklarni państwa Jolanty i Bogdana Mazurków, który miał miejsce 14 czerwca w Skarszewie (woj. wielkopolskie), zaprezentowana została nowa odmiana pomidora wielkoowocowego marki De Ruiter – Foronti F1. Głównym organizatorem spotkania była firma Monsanto, a współorganizatorami firmy Desio, Lidia oraz Sativex.

Do niedawna prezentowana odmiana znana była pod numerem DRW 7848 F1, w tym roku wprowadzona została do oferty handlowej pod nazwą Foronti F1. Jest to pomidor wielkoowocowy, którego cechami charakterystycznymi są: wysoka odporność na mączniaka prawdziwego (cecha rzadka wśród pomidorów wielkoowocowych), dobre zawiązywanie owoców w gronach, bardzo dobra trwałość i twardość owoców, które są kształtne, po wybarwieniu uzyskują intensywnie czerwony kolor, mają wysokie walory smakowe. Rośliny cechują się dużym wigorem, mają otwarty pokrój i długie liście. System korzeniowy jest dobrze rozwinięty, co w połączeniu z w/w cechami odmiany pozwala na uprawę odmiany bez szczepienia – charakterystykę pomidora Foronti podczas spotkania w Skarszewie przedstawiła Katarzyma Kaczmarek z firmy Monsanto.

W ubiegłym roku państwo Mazurkowie testowali w swoim gospodarstwie 300 roślin omawianej  odmiany, w tym roku pomidor ten uprawiany jest u nich na powierzchni 3000 m2, na pozostałej powierzchni uprawiają odmianę Torero F1. Rozsadę (dwupędową, szczepioną na Maxirofcie F1) wyprodukował Grzegorz Krasoń. Trafiła ona do szklarni 17 stycznia, w otwory w matach wełny mineralnej była wstawiana na początku lutego. Zagęszczenie uprawy wynosiło 2,3 pędu/m2. Odmiana poradziła sobie z tegorocznym niskim natężeniem światła na początku sezonu – gospodarze nie zauważyli problemów z zawiązywaniem gron. W pierwszych pozostawiono po 3 lub 4 owoce, aby szybciej można było je zebrać i umożliwić dorastanie kolejnych (w czterech pierwszych gronach pozostawiono 14 owoców), pierwsze owoce zaczęły dojrzewać około 10 kwietnia. Ogrodnicy zwracali uwagę m.in. na wysokie wymagania pokarmowe nowej odmiany. Pożywkę przygotowywano z wykorzystaniem gotowych mieszanek makro- i mikroelementowych. Jak podkreśla pani Jolanta, odmiana daje wysoki plon handlowy, owoce są bardzo duże – wysoki udział mają pomidory wielkości BBB, nawet w tym trudnym sezonie jeszcze w czerwcu ponad połowę plonu stanowiły owoce tego właścnie kalibru.

Podczas spotkania w Skarszewie na temat preparatu dezynfekcyjnego Huwa San TR50 mówił Michał Sotkiewicz, zajmujący się doradztwem dla grup producenckich. Środek ten, jak mówił, jest zarejestrowany jako stymulator przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i jednocześnie jako produkt dezynfekujący przez Ministerstwo Zdrowia. W jego skład wchodzą nadtlenek wodoru oraz koloidalne srebro. Więcej o preparacie Huwa San m.in. w artykule „Dzień ogórka w okolicach Pleszewa”.

Technologia „Zero pozostałości” – ochrona przed chorobami

Zwalczanie chorób w technologii „Zero pozostałości” oparte jest przede wszystkim o produkty biologiczne. Zabiegi należy wykonywać prewencyjnie, przed wystąpieniem chorób. Dzięki temu rośliny będą odporniejsze na atak patogenów. W trakcie warsztatów Berry Tech 2021 w [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet