PODosłonami.pl
Przepękla – mało u nas znana krewna ogórka
Przepękla ogórkowata (Momordica charantia L.), zwana także balsamką ogórkowatą, należy – tak samo jak dobrze nam znany ogórek – do rodziny dyniowatych. Ma podobne do niego cechy – jest rośliną jednoroczną, o pnącej się łodydze, pokryta jest włoskami, jej owoce przypominają ogórka, ale ich skórka pokryta jest tysiącem małych brodawek. Owoce mają początkowo barwę jasnozieloną, w miarę dojrzewania przechodzącą w żółtą.
Czytaj dalej...
Przepękla ogórkowata, fot. A. Wydra
Owoce przepękli uchodzą za najbardziej gorzkie warzywo świata, a mimo to – po poddaniu odpowiedniej obróbce (moczenie w mleku lub słonej wodzie, solenie itd.) są dodatkiem wielu dań kuchni krajów Azji oraz Afryki. Mają one bardzo cenne właściwości – uważane bywają za afrodyzjak, najważniejsza jednak ich cecha, potwierdzona klinicznie, ma związek z zawartym w owocach polipeptydem gurmarinu, który ma działanie podobne do insuliny i pozwala na zmniejszenie poziomu cukru w organizmie. W wielu krajach, gdzie jest popularna, z zalecenia lekarzy jest włączana do diety diabetyków. Wartość użytkową i właściwości lecznicze mają wszystkie części nadziemne rośliny – oprócz owoców spożywać można kwiaty młode pędy i liście, które podaje się po ugotowaniu. Oprócz postaci świeżej przepękla jest oferowana także w postaci sproszkowanego ekstraktu.
Niektórzy twierdzą, że roślina posiada także właściwości antynowotworowe, co nie zostało jeszcze potwierdzone w badaniach klinicznych. Pewnym jest natomiast, że warzywo zawiera witaminy (A, B1, B2 i C), a także żelazo, potas i lecytynę.
Przepękla ogórkowata „przywędrowała” z czasem na nasz kontynent. Do niedawna można było ją kupić na zachodzie Europy w sklepach z prowadzonych przez emigrantów oferujących tradycyjne, azjatyckie produkty. Szybko jednak została zauważona przez Europejczyków coraz bardziej otwartych na nowości z dalekich krajów i poszukujących kulinarnych inspiracji. W Polsce jest dotychczas mało popularną rośliną do uprawy amatorskiej (nasiona balsamki ogórkowatej oferuje firma W. Legutko).
Przepękla ogórkowata od niedawna jest uprawiana na południu Europy. Jej oryginalne owoce prezentowano również na berlińskich targach Fruit Logistica.

Co nas czeka w uprawach truskawek? Ochrona truskawek w sezonie 2025
Wydaje się, że problemy w uprawach co roku są identyczne. Nic bardziej mylnego, bo każdy sezon jest inny. Ale w dużej mierze na podstawie lat poprzednich można przygotować się na występowanie chorób czy szkodników, ocenić [...]





