Rosja wprowadza embargo na polskie warzywa i owoce - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

De Ruiter baner 2
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Rosja wprowadza embargo na polskie warzywa i owoce

Od 1 sierpnia obowiązywać będzie embargo na import polskich warzyw i owoców do Rosji. Wśród produktów znalazły się świeże: jabłka, gruszki i pigwy, morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, a także kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, szparagi, oberżyny , selery inne niż seler korzeniowy, grzyby i trufle, grzyby z rodzaju Agaricus, owoce z rodzaju Capsicum (papryka) lub z rodzaju Pimenta, szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy (świeże lub schłodzone), oraz karczochy, oliwki, dynie i tykwy.

fot. M. Domoń

Najbardziej ucierpią sadownicy, zwłaszcza producenci jabłek, gdyż aż 70% wyprodukowanych w Polsce owoców tego gatunku trafiało właśnie do Rosji.

Rossielchoznadzor, czyli Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej, argumentuje, że tymczasowe ograniczenia w imporcie polskich produktów są efektem ignorowania przez polskich dostawców zastrzeżeń co do stanu fitosanitarnego wwożonych do Rosji produktów. Mimo wcześniejszych ostrzeżeń, od początku 2014 r. ujawniono np. 27 przypadków obecności dwóch tzw. organizmów kwarantannowych w produktach z Polski. Chodzi o wciornastka zachodniego (Frankliniella occidentalis Perg.) oraz owocówkę południóweczkę (Grapholita molesta Busck). Według oficjalnych danych Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa Rzeczypospolitej Polskiej drugi z wymienionych szkodników nie występuje na terenie naszego kraju. Skłania to stronę rosyjską do podejrzeń, że Polska nie posiada wyczerpujących danych o stanie fitosanitarnym kraju, lub wwozi do Rosji produkty, które wcale z Polski tak naprawdę nie pochodzą.

Ponadto produkty pochodzące z Polski mają często znacznie przekroczone maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (ponad 90% badanych jabłek) i obecności azotanów, co było wielokrotnie zgłaszane Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa RP przez Rossielchoznadzor. Według strony rosyjskiej, władze polskie zignorowały wcześniejsze ostrzeżenia, jak również nie przedstawiły planu rozwiązania problemów z polską żywnością dostarczaną do Rosji.

Owoce objęte rosyjskim embargiem wraz z nr działu ISZTAR:

808      Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

809      Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

 

Warzywa objęte rosyjskim embargiem wraz z nr działu ISZTAR:

704                  Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

709                  Warzywa, świeże lub schłodzone

– 0709 20        – Szparagi

– 0709 30        – Oberżyny (bakłażany)

– 0709 40        – Selery inne niż seler korzeniowy

– Grzyby i trufle

– – 0709 51      – Grzyby z rodzaju Agaricus

– – 0709 59      – Pozostałe

– 0709 60        – Owoce z rodzaju Capsicum (papryka) lub z rodzaju Pimenta

 

źródła: fresh-market.pl, polityka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Technologia „Zero pozostałości” – ochrona przed chorobami

Zwalczanie chorób w technologii „Zero pozostałości” oparte jest przede wszystkim o produkty biologiczne. Zabiegi należy wykonywać prewencyjnie, przed wystąpieniem chorób. Dzięki temu rośliny będą odporniejsze na atak patogenów. W trakcie warsztatów Berry Tech 2021 w [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet