PODosłonami.pl
Jak zarobić na porzeczkach? Deserowa porzeczka, także pod osłonami
Już kilka lat temu w Jastkowie, na Lubelszczyźnie powstała profesjonalna plantacja deserowej porzeczki czerwonej. Prowadzą ją Tomasz Woźniak i dr Piotr Baryła. Po kilkunastu latach bycia w „porzeczkowym biznesie” obaj panowie mogą śmiało doradzać w kwestiach zarówno technologii, jak i opłacalności. Dr P. Baryła swoimi obserwacjami podzielił się z uczestnikami Kongresu Jagodowego podczas Fruit Poland w Nadarzynie w grudniu br.
Czytaj dalej...
Produkcja porzeczek deserowych w tunelu (fot. DŁB)
Od czego rozpocząć biznes jagodowy?
Coraz bardziej „na topie” jest uprawa porzeczki deserowej. Czy warto wejść w ten biznes? Ostatnich parę lat, a w sumie minione trzy sezony, były całkiem opłacalne dla producentów porzeczek, ale głównie porzeczek czarnych – w głównej mierze z uwagi na ich wyższe ceny. Natomiast rynek porzeczki deserowej rządzi się swoimi prawami. Wielu specjalistów podkreśla, że przed podjęciem decyzji o jakichkolwiek inwestycjach należy zrobić sobie analizę rynku, czyli ocenę możliwości sprzedażowych – zweryfikować, gdzie będą owoce zbywane. Nie poleca się zaczynać od założenia plantacji, a raczej od pomyślenia o tym, gdzie możemy sprzedać owoce, jakie mamy rynki zbytu. Druga bardzo ważna rzecz to jest przewidywanie pewnych trendów rynkowych, nie tylko biorąc pod uwagę sam rynek owoców deserowych danego gatunku, trzeba spojrzeć szerzej.
- Owoce w długich gronach są zrywane bezpośrednio do punnetek (fot. DŁB)
- Porzeczka czerwona wymaga odpowiedniego pakowania w zależności od rynku zbytu (fot. DŁB)
– Rynek owoców deserowych, przynajmniej w przypadku porzeczki, jest ściśle powiązany z rynkiem owoców przemysłowych. Chodzi tutaj przede wszystkim o odniesienie się do relacji cen. Kolejną rzeczą jest dostosowanie technologii i jakości produkowanych owoców do potrzeb odbiorców. Czwarta rzecz, o której powinniśmy myśleć od początku, to zwiększenie dochodowości gospodarstwa. A jeżeli już mamy gospodarstwo, które jest w jakiś sposób ułożone, i jeżeli dochody nas zadowalają, można myśleć o kolejnych inwestycjach, jak na przykład zrobienie daszku czy kolejnych inwestycji – przekazał P. Baryła.
Powierzchnia uprawy porzeczek a ceny
Produkcja porzeczek jest skoncentrowana głównie w Europie. Szacuje się, że to jest 95-98% ich produkcji. Na niektórych rynkach, takich jak Ameryka Północna, porzeczka jest znana, ale w bardzo niewielkim stopniu. W 2024 roku całkowita powierzchnia upraw porzeczek, łącznie czarnych i czerwonych wynosiła 45 tys. hektarów i z tego duża część owoców zbieranych z plantacji tradycyjnych, czyli zwykłych polowych, trafia na rynek owoców deserowych. To dla profesjonalnych plantacji deserowych jest „zabójstwem”. Dlaczego? Dlatego, że właściciele profesjonalnych plantacji szpalerowych z przeznaczeniem owoców na rynek deserowy ponoszą wysokie koszty związane z założeniem plantacji i ich obsługą. Natomiast pojawienie się owoców z plantacji polowych powoduje w szczycie sezonu gwałtowne załamanie cen – spadają one bardzo mocno.
- Kilkuletnia plantacja porzeczki deserowej w szpalerze (fot. DŁB)
- Na plantację porzeczki wprowadzane są murarki (fot. DŁB)
– Pamiętajmy, że 95% wyprodukowanych w naszym kraju owoców porzeczek trafia do przetwórstwa, więc tutaj możliwości sprzedaży na rynku owoców deserowych są dość spore, natomiast ten rynek porzeczek w Polsce jest dość trudny. Gatunek niechętnie jest na razie widziany przez sieci marketów. To się zmieni w najbliższym czasie, ale bardzo trudno się porzeczkami handluje – zwrócił uwagę P. Baryła. Sieci bezwzględnie wykorzystują niskie ceny na owoce przemysłowe i dyktują później te niskie ceny w szczycie sezonu na owoce deserowe – podsumował.
Powierzchnia uprawy porzeczki bardzo mocno rośnie…
Zostało jeszcze 65% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Uprawa jeżyny w tunelu – praktyczne wskazówki
Podczas konferencji jagodowej, jaka towarzyszyła targom Fruit Poland (Nadarzyn, 6 grudnia br.) mieliśmy możliwość wysłuchać wykładu na temat uprawy jeżyny. Była to prelekcja praktyka – Piotra Figury, który razem z tatą, Markiem, uprawiają ten [...]


