PODosłonami.pl
Białe truskawki zyskują na popularności w krajach azjatyckich
W rzeczywistości istnieją dziesiątki odmian białych truskawek, a także kilka hybryd. Są one uprawiane od lat w Azji, Ameryce Południowej i innych rejonach. Jedną z najbardziej znanych odmian jest White Jewel, która została wprowadzona do uprawy i handlu kilka lat temu w Japonii. Obecnie na wielu rynkach białe truskawki pojawiają się na półkach sklepowych, nadal są jednak nowością i czymś egzotycznym. Czym tak naprawdę są białe truskawki?
Czytaj dalej...
Nowa oferta dla azjatyckich konsumentów obejmuje punnety zawierające białe i czerwone truskawki (fot. DŁB)
Dlaczego truskawki są białe?
Tradycyjne truskawki, najbardziej powszechne w uprawie w Europie, najpierw kwitną, a potem tworzą się zielone jagody wielkości grochu. Gdy dorastają, najpierw stają się białe, a następnie, w miarę dojrzewania, zaczynają przybierać różowy, a w końcu czerwony kolor, gdy są całkowicie dojrzałe. Za czerwoną barwę w jagodach odpowiedzialne jest białko zwane Fra a1. Białe truskawki są po prostu pozbawione tego białka, ale pod każdym względem zachowują zasadniczy wygląd truskawki, w tym smak i aromat, i mogą być używane w taki sam sposób, jak ich czerwony odpowiednik.
Ponieważ białe truskawki nie zawierają białka, dzięki któremu powstaje pigment, i które jest odpowiedzialne za alergie na truskawki, jest prawdopodobne, że osoba z taką alergią może jeść białe truskawki. Niemniej jednak, każda osoba z alergią na truskawki powinna zachować ostrożność i przetestować tę teorię pod nadzorem lekarza.
Typy białych truskawek
Istnieje wiele rodzajów białych truskawek. Białe odmiany truskawek obejmują białe podgatunki Fragaria vesca (bardziej znane jako truskawka alpejska); Fragaria chiloensis (bardziej znane jako truskawka plażowa); Pineberry i kilka innych. Poniżej ich charakterystyka.
Białe truskawki alpejskie to dzikie truskawki z gatunku Fragaria vesca. Można tu wymienić odmiany takie, jak: Albicarpa, Krem, Pineapple Crush, White Delight, White Giant, White Solemacher i White Soul.
Białe truskawki plażowe są również znane jako truskawki przybrzeżne, dzikie truskawki, truskawki chilijskie (Frutilla Chilena) i truskawki południowoamerykańskie. Wszystkie one należą do gatunku Fragaria chiloensis. Ten gatunek truskawki odegrał kluczową rolę w krzyżowaniu, które zaowocowało odmianami truskawek dostępnymi na rynku z charakterystycznymi dużymi, czerwonymi owocami.
Pineberry to również rodzaj białych truskawek. Jeśli jednak dojrzewają na słońcu, często zyskują różowawy odcień. Z tego powodu osoby z alergią na truskawki nie powinny ryzykować ich spożywania, ponieważ prawdopodobnie nadal zawierają przynajmniej pewne ilości białka Fra a1. Pineberry jest hybrydą Fragaria x ananassa, podobnie jak typowa czerwona truskawka. Jednak geny przekazane w krzyżówce zaowocowały unikatowym ananasowo-truskawkowym smakiem i białymi owocami.
- Białe truskawki są oferowane od kilku lat przez zachodnioeuropejskie sieci handlowe (fot. DŁB)
Inną dostępną na rynku odmianą białych truskawek jest „Keoki”, która jest hybrydą Fragaria x ananassa podobną do Pineberry, ale bez ananasowego smaku.
Chińczycy zakochani w białych truskawkach
Region Dandong w prowincji Liaoning jest ważnym obszarem produkcji truskawek. Oprócz sprzedaży krajowej, truskawki z Dandong są eksportowane do Azji Południowo-Wschodniej, Rosji, Hongkongu i innych lokalizacji przez cały rok aż do maja. W tym roku wielkość eksportu wzrosła o ponad 30% w porównaniu z ubiegłym rokiem, a nowe rynki, takie jak Tajlandia i Indonezja, zostały otwarte. Ogólna reakcja konsumentów jest zadowalająca. Z wyjątkiem Hongkongu, truskawki są głównie eksportowane drogą lotniczą, ale obecne wysokie koszty transportu lotniczego mają wpływ na konkurencyjność eksportu truskawek.
Ponadto w ostatnich latach dywersyfikacja odmian staje się trendem. W rejonie Dandong zawsze produkowano głównie czerwone truskawki tradycyjnych odmian, ale ponieważ w ostatnich latach rynek zwracał coraz większą uwagę na nowe, nieczerwone odmiany, rozpoczęto produkcję niektórych nowych odmian na dużą skalę, takich jak różowe, białe i czarne truskawki. Wraz ze wzrostem stabilności nowych odmian, ich ilość na rynku w przyszłości wzrośnie.
- Białe truskawki zyskują coraz szersze grono chętnych do ich uprawy, nie tylko na rynku azjatyckim (fot. DŁB)
- Sadzonki frigo białej truskawki Pineberry już kilka lat temu były dostępne dla rynku hobby (fot. DŁB)
Nowe preferencje konsumentów
Popularność białych truskawek na chińskim rynku rośnie z roku na rok, ze względu na ich charakterystyczny wygląd i aromat. Widoczna jest zmiana preferencji konsumentów, którzy poszukują nie tylko atrakcyjności wizualnej białych truskawek, ale także doskonałego smaku i aromatu. W rezultacie wiele odmian głównego nurtu doświadcza spadku cen sprzedaży, a niektóre z nich spadają nawet do połowy ubiegłorocznych stawek.
W miarę jak nieczerwone truskawki zyskują na popularności, coraz większa liczba plantatorów decyduje się na produkcję i dostawy białych truskawek. Jednak wielu z nich ma trudności z opanowaniem technik uprawy i zdefiniowaniem swojej niszy rynkowej, co skutkuje zmienną jakością owoców i niższymi cenami.

Kto eksportuje borówki?
Według analityków EastFruit, krajobraz 20 największych na świecie krajów eksportujących borówki uległ znacznym zmianom w ciągu ostatnich pięciu lat. Podczas gdy większość uczestników rynku koncentruje się na pięciu największych eksporterach, najbardziej dynamiczny wzrost często występuje [...]


