PODosłonami.pl
Rozsada z nowej szklarni
W pełni trwa sezon produkcji rozsad warzyw szklarniowych w Grupie Producentów Rozsad „Krasoń”. Szczyt – jak informuje Michał Krasoń kierujący nowym obiektem szklarniowym uruchomionym w miejscowości Święta koło Złotowa – zaczął się tu zaraz po Świętach Bożego Narodzenia i potrwa z pewnością do końca stycznia.
Czytaj dalej...
Michał Krasoń zarządza produkcją w złotowskiej szklarni
Powierzchnia produkcyjna Grupy Producentów Rozsad „Krasoń” powiększyła się o kolejne 3 ha nowoczesnych szklarni przystosowanych do produkcji rozsad warzyw szklarniowych (przede wszystkim pomidorów) jak również gruntowych. W Piaskach koło Piotrkowa Trybunalskiego rozsady produkcje się na powierzchni 5 ha szklarni, a kolejne 3 ha obiekt uruchomiono w grudniu 2013 roku w sąsiedztwie Złotowskiego Przedsiębiorstwa Ogrodniczego w miejscowości Święta. Zarządza nim Michał Krasoń, syn założycieli gospodarstwa Agaty i Grzegorza Krasoniów.
Pracy nie brakuje, jak mówi Pan Michał, bowiem tygodniowo szklarnię opuszcza 200-250 tys. szt. rozsady. Trzeba ją odpowiednio przygotować do transportu, załadować na wózki duńskie, zabezpieczyć i dostarczyć do klienta – najlepiej na rano, tak by rozsadę można było rozstawić od razu na szklarni. W złotowskiej szklarni pracuje się więc często całą dobę- nawet w nocy kiedy to w drogę ruszają transporty, firmowymi klimatyzowanymi samochodami.
Szklarnia została tak wyposażona by zapewnić jak najlepsze warunki do wzrostu rozsady; doświetlanie na poziomie 7000 lx, zalewowy system nawadniania, podgrzewana posadzka, system dozowania dwutlenku węgla. Szklarnia, dostarczona tu przez firmę Jaksa ma powierzchnię 3 ha. Oprócz rozsady pomidorów będą tu również produkowane rozsady warzyw gruntowych.
- Nowa szklarnia ma powierzchnię 3 ha
- Nad roślinami znajdują się rury wegetacyjne, które na czas pracy w danej nawie podnosi się do góry
- Obecnie coraz więcej produkuje się dwupędowej, szczepionej rozsady pomidorów
- Rozsada pomidorów po rozstawieniu
- Gotową rozsadę przygotowuje się do transportu na wózkach duńskich
- Zaraz po wyniesieniu rozsady, posadzka jest myta i dezynfekowana tak by za kilka godzin ustawić tu kolejne rośliny
- Kotłowania choć miałowa, jest czysta i zadbana – pracują dwa piece Crone o mocy 5 MW każdy
- Obok kotłowni stanął zbiornik buforowy na gorącą wodę
- Sztuczny zbiornik stanowi rezerwuar wody deszczowej, zbieranej z dachu szklarni
Więcej o produkcji rozsad w nowoczesnych szklarniach Grupy Producentów Rozsad Krasoń w najbliższych numerach czasopisma „Pod osłonami”

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie
Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]





