Ruszył sezon na minikiwi z Polski
Minikiwi jest jednym z najzdrowszych i najbardziej oczekiwanych polskich superowoców. Polska jest pionierem uprawy minikiwi. Dopiero od niedawna pojawiło się ono także w sprzedaży w innych krajach Europy, USA, Nowej Zelandii i w Chinach. Dwa lata temu owoce tego małego kuzyna kiwi jadło 3,6 mln Polaków. W 2021 roku konsumentów było już 3,9 mln. Wiosną 2022 roku Kantar zapytał o to, które mniej znane i uprawiane w Polsce gatunki chcielibyśmy spróbować? Wśród najchętniej wskazywanych jest minikiwi. Chęć spróbowania minikiwi w nadchodzącym sezonie deklaruje 14% dorosłych Polaków, czyli ponad 4,5 mln osób.
Czytaj dalej...Właściwości prozdrowotne owoców
Polacy chcą spróbować minikiwi
Z badań Kantar wynika, że 14 proc. dorosłych ankietowanych mieszkańców Polski – 4,5 mln konsumentów, chciało spróbować w tym roku minikiwi.
Badania pokazały ponadto, że 71proc. badanych zadeklarowało chęć spróbowania któregoś z gatunków rzadziej u nas uprawianych. Największą ciekawość budzi jagoda kamczacka. 11 proc. badanych wyraziło zaciekawienie smakiem rokitnika.
– Jeszcze 5 lat temu owoce minikiwi były prawie nieznane, więc można powiedzieć, że obecne wyniki są ogromnym sukcesem. Liczymy, że w niedługim czasie na dobre zagoszczą na stołach Polaków. Kto ich spróbuje, wraca po nie. Są prawdziwą bombą witaminową i bronią się – mówi dr hab. Piotr Latocha, profesor nadzwyczajny SGGW, stojący za sukcesem tego owocu, kierownik Katedry Ochrony Środowiska i Dendrologii Instytutu Nauk Ogrodniczych i prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.
Tak więc „Baby kiwi” albo „polskie minikiwi” o naukowej nazwie aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) od 20 lat zyskuje na popularności i ma coraz więcej odmian. Wywodzi się z Azji – ze wschodniej Syberii, Japonii, Chin, Korei i obszaru Wysp Kurylskich. Jest blisko spokrewnione z powszechnie znanym owocem kiwi importowanym przeważnie z Nowej Zelandii czy Włoch.
Jak smakuje minikiwi?
Wrażliwe na przymrozki
Uprawa truskawki w wełnie skalnej (mineralnej)
Jedną z holenderskich technologii w uprawie truskawek, która pozwala na zwiększenie plonu z jednostki powierzchni i poprawę jakości owoców, jest uprawa w wełnie skalnej (wcześniej określanej jako mineralna). Plantację taką można było zobaczyć [...]