Sałaty w Hiszpanii - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Sałaty w Hiszpanii

Firma Syngenta 13 lutego zorganizowała w Hiszpanii spotkanie poświęcone uprawie sałat i innych warzyw liściowych pod hasłem Syngenta Leafy Dynamics. Było to również okazja do poznania aktualnego asortymentu odmian tej grupy warzyw oferowanych przez Syngenta. Kolekcję przygotowano w stacji doświadczalnej w Torre Pache niedaleko Murcii. W wyjeżdzie tym uczestniczyli równiez polscy przedstawiece firmy oraz zaproszeni ogrodnicy.

Czytaj dalej...

Na poletkach demonstracyjnych przygotowano bogatą kolekcję odmian warzyw liściowych

Na spotkanie do Torre Pache przybyli licznie przedstawiciele firmy Syngenta z całej Europy, dystrybutorzy, ogrodnicy oraz handlowcy – w sumie uczestniczyło w nim przeszło 150 osób z całej Europy. Podczas spotkania można było zapoznać się z aktualnymi trendami w produkcji jak i w handlu sałatami i warzywami liściowymi. Okazuje się, że choć jest to grupa o dość krótkim okresie przydatności do sprzedaży, to dostępne odmiany i technologie sprawiają że coraz większe są możliwości ich transportu i przedłużenia przydatności do sprzedaży. Oprócz typowej produkcji ukierunkowanej na zbiór ręczny sałat, w przypadku niektórych asortymentów (sałaty liściowe, batawskie, endywie, baby leaf) rozwija się produkcja ukierunkowana na zbiór maszynowy i dalszą maszynową obróbkę. Taki surowiec wykorzystywany jest przede wszystkim do przygotowania świeżych sałatek.

Asortyment firmy Syngenta, staje się coraz bogatszy w nowe odmiany sałat i innych warzyw liściowych. Do produkcji włączane są kolejne odmiany cechujące się ciekawym wyglądem, odpornością na tipburn, ale również na ciągle to nowe rasy mączniak rzekomego. Choroba ta stanowi ciągle ogromne zagrożenie dla produkcji sałat.

Będąc w Hiszpanii moglibyśmy również przekonać się i zobaczyć jak wygląda tam uprawa sałat. Jest ona zdominowana przez duże firmy, które opanowały zarówno produkcję jak i rynki zbytu. Cały proces uprawy jest mocno zmechanizowany, łącznie ze zbiorem do którego używa się zazwyczaj samojezdnych platform i bezpośrednio na polu przygotowuje warzywa do sprzedaży. Po schłodzeniu mogą być one już kierowane do sprzedaży – większość jest eksportowana do Europy. Obok dominującej w produkcji sałaty kruchej (lodowej) uprawia się dużo sałat rzymskich, również endywii i innych typów. Wszystkie uprawy są nawaniane, ale wykorzystywane są do tego celu wyłącznie przewody kroplujące (t-tape), praktycznie nie korzysta się z deszczowni (ze względu na ryzyko porażania roślin przez mącznika i inne choroby grzybowe). Dzięki takiemu sposobowi nawaniania również powszechnie korzysta się z fertygacji jako sposobu nawożenia roślin.

 

 

1 komentarz do “Sałaty w Hiszpanii

  1. Pingback: Uprawa i odmiany sałaty masłowej do szklarni i tuneli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
Agro Szałas_16_PRESTOP
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet