wizyta studyjna w Borach Malinowskich, produkcja rozsady, uprawa pomidorów i ogórków

PODosłonami.pl

De Ruiter baner 2
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Studenci w Borach Malinowskich

W listopadzie odbył się wyjazd studyjny studentów ogrodnictwa oraz programów międzynarodowych: IMHS, EPB i ERASMUS+ do Zakładu „Bory Malinowskie” należącego do Grupy Mularski.

Studenci ogrodnictwa programów międzynarodowych oraz Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podczas wizyty w Borach Malinowskich, Grupa Mularski

Studenci ogrodnictwa programów międzynarodowych oraz Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podczas wizyty w Borach Malinowskich

Produkcja rozsady

W Borach Malinowskich w szklarniach na powierzchni 12 hektarów uprawiane są pomidory, 1 hektar zajmuje produkcja ogórków z doświetlaniem asymilacyjnym, 8 hektarów stanowią nowoczesne mnożarki, a hartowniki (z możliwością zabezpieczenia roślin przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi) zajmują powierzchnię 2,5 ha.

Jak informowali pracownicy zakładu w Borach Malinowskich do produkcji szczepionej rozsady pomidora wykorzystuje się podkładki: Maxifort F1, Arnold F1 i Emperador F1, a wiodącymi odmianami uprawnymi pomidora są: Merlice F1 (gronowy), Tomimaru Muchoo F1 (malinowy) i Torero F1 (wielkoowocowy), nieco mniejszy udział w produkcji rozsady mają m.in. pomidory Katy Rose F1 (malinowy), Belido F1 (typ cherry) czy Admiro F1 (średnioowocowy).

Podczas produkcji rozsady szklarniowej podlewanie następuje w systemie zalewowym, na przystosowanych do tego celu posadzkach betonowych. Po nasączeniu kostek pożywka odpływa i jest oczyszczana pod wpływem działania promieniowania UV. Po kilkukrotnym wykorzystaniu pożywka jest wymieniana z powodu nagromadzenia dużej ilości sodu.

Jedną z nowości, na którą zwracano uwagę w czasie naszej wizyty była aplikacja na smartfony, dzięki której po zeskanowaniu kodu kreskowego z tabliczki informacyjnej przy rozsadzie, można dowiedzieć się m.in. kto jest odbiorcą danej partii roślin, którzy pracownicy są odpowiedzialni za jej produkcję oraz jaki jest przewidziany termin wysyłki.

W tym sezonie produkcja rozsady do upraw prowadzonych bez doświetlania została rozpoczęta pod koniec października. Rozsada pomidora jest sprzedawana głównie producentom w Polsce, natomiast rozsada ogórka znajduje nabywców również za granicą, m.in. na Litwie.

Uprawa pomidorów i ogórków

W Borach Malinowskich od grudnia do połowy listopada w cyklu przedłużonym uprawiana jest m.in. koktajlowa odmiana Brioso F1, wytwarzająca kuliste owoce o masie 35-45 g o intensywnie czerwonej barwie, zebrane są w grona liczące po kilkanaście sztuk, jednak ich liczbę redukuje się do 8-10 sztuk, dzięki czemu uzyskuje się wyrównane, równomiernie dojrzewające owoce. W tym roku w uprawie w Borach Malinowskich znalazły się również odmiany Belido F1 (typu cherry, kuliste owoce o masie 12-14 g) i Sunstream F1 (pomidory „truskawkowe”, o masie około 35 g).

W okresie jesiennym uprawia się m.in. ogórki o długich owocach (typu wężowego) odmiany Hi Power F1 oraz Kurios F1 o owocach długości 29-33 cm. W nasadzeniach zimowych i wczesnowiosennych wciąż niezastąpiony w tym gospodarstwie jest ogórek Pacto F1 o owocach półdługich. Jak przekazali pracownicy odmiana ta bardzo dobrze plonuje i jest tolerancyjna na niedobory  światła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Technologia „Zero pozostałości” – ochrona przed chorobami

Zwalczanie chorób w technologii „Zero pozostałości” oparte jest przede wszystkim o produkty biologiczne. Zabiegi należy wykonywać prewencyjnie, przed wystąpieniem chorób. Dzięki temu rośliny będą odporniejsze na atak patogenów. W trakcie warsztatów Berry Tech 2021 w [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet