Trójwymiarowa ocena papryki - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Trójwymiarowa ocena papryki

Dość powszechnie w przygotowaniu warzyw do sprzedaży stosowane są urządzenia przeznaczone do ich optycznego sortowania, wyposażone w kamery 2D. Sprawdzają się one świetnie w przypadku gatunku takiego jak np. pomidor, ale w przypadku papryki, próba oceny tego pofałdowanego warzywa przy użyciu urządzenia obrazującego tylko w dwóch wymiarach, jest bardziej skomplikowana. Załamania powstające na owocu papryki, głębokość bruzd, czy ich kształt mają kluczowe znaczenie dla oceny jakości tego warzywa. W ramach inicjatywy GreenVision, w którą zaangażowany jest Uniwersytet w Wageningen, powstaje nowy system trójwymiarowego obrazowania warzyw z użyciem wiązki laserowej.

Czytaj dalej...

Założeniem projektu jest opracowanie szybkiego systemu oceny owoców papryki w 3D. Celem prac jest stworzenie rozwiązania pozwalającego na ocenę aż 5 owoców na sekundę.

Owoce, poruszające się z jednostajna prędkością przechodzą przez wiązkę światła laserowego, którego załamania są  analizowane następnie przez komputer i porównywane z bazą danych.

Oprócz kształtu, urządzenie ma równocześnie badać kolor owoców i na podstawie tej „sensorycznej fuzji”, czyli analizując dane z różnych czujników, oceniać jakość produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

OTTE_19
HortiAdNetHortiAdNet