PODosłonami.pl
Trójwymiarowa ocena papryki
Dość powszechnie w przygotowaniu warzyw do sprzedaży stosowane są urządzenia przeznaczone do ich optycznego sortowania, wyposażone w kamery 2D. Sprawdzają się one świetnie w przypadku gatunku takiego jak np. pomidor, ale w przypadku papryki, próba oceny tego pofałdowanego warzywa przy użyciu urządzenia obrazującego tylko w dwóch wymiarach, jest bardziej skomplikowana. Załamania powstające na owocu papryki, głębokość bruzd, czy ich kształt mają kluczowe znaczenie dla oceny jakości tego warzywa. W ramach inicjatywy GreenVision, w którą zaangażowany jest Uniwersytet w Wageningen, powstaje nowy system trójwymiarowego obrazowania warzyw z użyciem wiązki laserowej.
Czytaj dalej...
Założeniem projektu jest opracowanie szybkiego systemu oceny owoców papryki w 3D. Celem prac jest stworzenie rozwiązania pozwalającego na ocenę aż 5 owoców na sekundę.
Owoce, poruszające się z jednostajna prędkością przechodzą przez wiązkę światła laserowego, którego załamania są analizowane następnie przez komputer i porównywane z bazą danych.
Oprócz kształtu, urządzenie ma równocześnie badać kolor owoców i na podstawie tej „sensorycznej fuzji”, czyli analizując dane z różnych czujników, oceniać jakość produktu.

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie
Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]





