PODosłonami.pl
W tunelach i w szklarniach
W uprawie bardzo ważne jest właściwe dobranie metody uprawy do posiadanego zaplecza produkcyjnego. Dość proste rozwiązania i systemy uprawy funkcjonujące w gospodarstwie Małgorzaty i Radosława Jankowiaków, położonym w Białachowie niedaleko Grudziądza, przynoszą dobre efekty. W szklarni uprawiają oni pomidory, a w tunelach ogórki. Widoczny jest też ciągły rozwój tego gospodarstwa, wdrażane są nowe rozwiązania i odmiany oraz stopniowo powiększa się powierzchnię produkcyjną.
Czytaj dalej...
Małgorzata i Radosław Janiakowie z synem Olivierem
Gospodarstwo to podlega ciągłym zmianom. Uprawą pomidorów zajmowali się już rodzice pana Radosława (Bogumiła i Tadeusz), wiedzę z zakresu ogrodnictwa zdobywał więc on w rodzinnym gospodarstwie. W 2000 roku na kupionej w Białachowie działce pan Radosław postawił pierwsze tunele o drewnianej konstrukcji. Później powstały tu tunele ogrzewane o konstrukcji stalowej, w których uprawiane były ogórki i pomidory. W 2008 roku wybudowano pierwszą szklarnię typu Venlo o powierzchni 5500 m2, co – jak się później okazało – było bardzo korzystnym rozwiązaniem.
Wielkoowocowe i malinowe w podłożu kokosowym
Od uruchomienia nowego obiektu uprawia się w nim pomidory na matach wypełnionych podłożem kokosowych (w ostatnich kilku latach wykorzystywane są maty Forteco Profit dostarczane przez firmę Grow Concept Piotr Słomiany). Szklarnia w całości wykorzystywana jest pod uprawę pomidorów, podczas gdy w ogrzewanych tunelach (o łącznej powierzchni 3000 m2) rosną ogórki. Podłoże kokosowe Forteco Profit dostarczane jest w postaci sprasowanych mat, które najpierw trzeba prawidłowo nasączyć i przepłukać pożywką. W tym celu na mniej więcej tydzień przed planowanym rozpoczęciem uprawy zaczyna się wprowadzanie do mat pożywki startowej (o wysokim poziomie wapnia, EC = 2,5 mS/cm i pH = 5), którą podaje się w małych, ale częstych dawkach, aż do uzyskania w przelewie EC = 4 mS/cm. Na każdej macie (o wymiarach 120 cm x 15 cm x 7,5 cm) w tym gospodarstwie sadzi się 6 roślin, co daje koło 3 dm3 podłoża na 1 roślinę (przy zagęszczeniu uprawy 2,5 pędu na 1 m2). W tym sezonie u państwa Jankowiaków uprawiane są dwie odmiany – wielkoowocowa, mięsista Growdena F1 oraz malinowy pomidor Tomimaru Muchoo F1 – rozsada tej drugiej odmiany została zaszczepiona na podkładce Maxifort F1, a rośliny prowadzone są na jeden pęd.

Pomidory uprawia sięna matach podłoża kokosowego, wzdłuż rzędów ustawiono podpórki podtrzymujące pędy
Pod kontrolą
Dla dobrego zapylenia pomidorów na plantację wprowadzane są trzmiele (razem ze środkami do biologicznej ochrony dostarcza je firma Syngenta Bioline). Dostawia się jeden ul co 3 tygodnie, czyli łącznie około 10 uli na szklarnię przez cały sezon. W tej uprawie przez kolejny już rok z dobrymi skutkami praktykowana jest biologiczna ochrona pomidorów przed szkodnikami. W tym celu wykorzystuje się przede wszystkim dziubałeczka mączlikowego (Macrolophus pygmaeus), którego w pierwszych tygodniach dokarmia się jajami motyli (z rodzajów Ephestia i Artemia). W bieżącym roku zarówno dziubałeczka, jak i później pokarm dla niego wprowadzono z użyciem specjalnych kartonowych pudełek, zawieszanych na roślinach. Dzięki temu produkt nie zsypuje się z liści, a wszystkie osobniki mają szansę wydostać się na rośliny. Jeśli problemem okazuje się mączlik szklarniowy, wprowadza się dodatkowo dobrotnicę szklarniową (Encarsia formosa). W przypadku odmiany Growdena, która niestety jest wrażliwa na szarą pleśń, konieczne są zabiegi przeciwko tej chorobie. Do opryskiwania roślin używa się fungicydów Switch 62,5 WG i Amistar Opti 480 SC. Wcześniej z dobrymi efektami ogrodnik stosował preparat Grevit 200 SL, ale obecnie został on już wycofany z rejestru.
– Najlepszą metodą walki z szarą pleśnią w szklarni jest odpowiednia strategia ogrzewania i wietrzenia, nawet wtedy, gdy wydaje się to niepotrzebne. Na przykład, zawsze po zabiegu usuwania liści uruchamiamy ogrzewanie na co najmniej 2 godziny, by szybko osuszyć rany powstałe po cięciu – informuje R. Jankowiak. W początkowym okresie uprawy w szklarni nocą utrzymuje się temperaturę 16,5-17°C, rano podnosi się ją do 19°C, a w południe do 21°C. Na wyposażeniu szklarni nie ma dotychczas komputera klimatycznego, dlatego trudno jest stosować schładzanie przednocne.
Ogórki w tunelach
Użytkowane nadal w gospodarstwie tunele foliowe (16 szt., po 230 m2 każdy) obsadzane są ogórkami. Od kilku lat najlepszą odmianą do takiej produkcji, zdaniem pana Radosława, jest
Melen F1. – Odmiana ta ma stosunkowo krótkie międzywęźla i nie ma bocznych odrostów, a więc łatwo ją się prowadzi. Daje przy tym wyrównane owoce przez cały okres zbiorów – podsumowuje R. Jankowiak. Ogórki w tunelach uprawia się na matach pozostałych z uprawy pomidorów (dla tych ostatnich co roku kupowane są nowe maty).
Jest to skrót artykułu ”W tunelach i w szklarniach”, który ukazał się w dwumiesięczniku „Pod osłonami” 3/2014

Regeneracja gleby pozwala zwiększyć efektywność nawożenia
Codzienność ogrodnika prowadzącego uprawy pod osłonami to wyścig z czasem i zmieniającymi się warunkami. Temperatura i wilgotność w tunelach foliowych ulegają dynamicznym wahaniom, a gleba, intensywnie eksploatowana, nie ma czasu na regenerację. Z biegiem lat [...]





