PODosłonami.pl
Konferencja Paprykowa 2024 wielkim sukcesem
W Klwowie 21 listopada 2024 r. odbyła się Konferencja Paprykowa zorganizowana przez Grupę Producentów Rozsad Krasoń wraz z partnerami branżowymi. Była to pierwsza tego typu impreza, podczas której producenci mogli w jednym miejscu i czasie poznać aktualną ofertę najważniejszych firm z branży oraz zasięgnąć wiedzy z zakresu ochrony roślin i nawożenia. Frekwencja bardzo dopisała – sala pękała w szwach! Według organizatorów liczba uczestników przekroczyła 300 osób.
Czytaj dalej...
Konferencja Paprykowa 2024 w Klwowie zgromadziła ponad 300 osób (fot. DŁB)
Oferta odmianowa
Najważniejszym punktem programu Konferencji Paprykowej 2024 były prezentacje firm hodowlano-nasiennych. Na najbliższy sezon mają one producentom do zaoferowania zarówno sprawdzone odmiany, jak i szereg nowości. Prelegenci z firm takich, jak Bayer (Seminis), Bejo, Rijk Zwaan, Syngenta, Hazera oraz Enza Zaden przedstawili swoje oferty odmian nowalijek (kapusty, kalarepy), papryki różnych typów, sałat, a także cukinii, arbuza czy selera. Każda z nich zwracała uwagę, aby na rynek wprowadzać odmiany z szerokim zakresem odporności na powszechnie występujące choroby, plenne i takie, które zapewnią producentom opłacalność produkcji. Propozycje odmianowe pokazali Karolina Misztal z firmy Bayer Seminis (papryki tunelowe), Bernard Zioło z Enza Zaden (m.in. papryki, sałaty, cukinie), Zdzisław Gnaś z firmy Hazera (papryki tunelowe), Arkadiusz Sanecki (nowalijki oraz papryki tunelowe i polowe) i Michał Jankowski (sałaty) z firmy Rijk Zwaan, a także przedstawiciele Syngenty – Rafał Żmuda i Mariusz Kwiatkowski (papryki, kapusty, sałaty, rzodkiewki, kalarepy) oraz Marcin Moczulski (Bejo), który przedstawił ofertę odmian papryki, kapusty, kalarepy i cukinii, a także sałaty i selera korzeniowego.
- Rozmowy w kuluarach podczas Konferencji Paprykowej (fot. DŁB)
- Rozmowy w kuluarach podczas Konferencji Paprykowej (fot. DŁB)
- Rozmowy w kuluarach podczas Konferencji Paprykowej (fot. DŁB)
- Oferta odmianowa i rozsady (fot. DŁB)
- Cukinia Zefiros (fot. DŁB)
- Papryka Yecla (fot. DŁB)
- Wystawcy Konferencji Paprykowej 2024 (fot. DŁB)
- Wystawcy Konferencji Paprykowej 2024 (fot. DŁB)
- Wystawcy Konferencji Paprykowej 2024 (fot. DŁB)
- Wystawcy Konferencji Paprykowej 2024 (fot. DŁB)
- Wystawcy Konferencji Paprykowej 2024 (fot. DŁB)
- Wystawcy Konferencji Paprykowej 2024 (fot. DŁB)
Oferty odmianowe poszczególnych firm przedstawimy w odrębnych artykułach
Polska rozsada warzyw
Podczas Konferencji Paprykowej 2024 organizator wydarzenia, Grupa Producentów Rozsad Krasoń, przybliżyła producentom szczegóły swojej działalności na rynkach krajowym i zagranicznych. Firma produkuje rocznie ok. 450 mln sztuk rozsad i jest liderem w branży pod względem ich ilości. Marcin Krasoń przekazał informacje na temat zakładów Grupy, w których odbywa się produkcja rozsady dla ogrodników. Są to cztery obiekty – w Piaskach, Złotowie, Kisielach i w Kowalewie. Rozsada jest produkowana w nowoczesnych i w pełni zautomatyzowanych szklarniach, wyposażonych w automatyczne linie do wysiewu, sortowania rozsady, automatyczne ramiona do podlewania rozsady, instalację do doświetlania oraz hartowniki z możliwością ogrzewania. Dzięki temu rozsada, która trafia do producentów jest najwyższej jakości.
Ofertę w zakresie rozsad przedstawiła Aleksandra Wronka z Grupy Krasoń. Rozsada warzyw gruntowych jest produkowana w substracie torfowym, w kostkach lub w tacach wielokomórkowych, a typ tacy jest dobierany w zależności od terminu sadzenia i gatunku (tace mogą mieć 150, 260, 285 lub 300 komórek). Wszystkie sprzedawane rośliny są hartowane i gotowe do sadzenia w pole. Rozsada jest wyrównana, co gwarantuje wysoki i jednolity plon.
- Marcin Krasoń (fot. DŁB)
- Aleksandra Wronka (fot. DŁB)
- Polska rozsada warzyw i oferta odmian (fot DŁB)
- Polska rozsada warzyw z firmy Krasoń może być zaprawiona Varimarkiem (fot. DŁB)
Ochrona roślin w sezonie 2024
Przedstawiciel firmy Krasoń – Piotr Nowak – omówił problemy z jakimi w minionym sezonie borykali się producenci. Największym były mszyce, z których zwalczaniem większość producentów miała problemy. Wynika to z odporności szkodników na stosowane metody ochrony. Zdaniem Piotra Nowaka istnieje kilka rodzajów odporności mszyc na insektycydy – mutacja metaboliczna, mutacja miejsca docelowego czy unikanie kontaktu. Przyczyną ich powstawania jest nadmierne stosowanie tych samych typów insektycydów, a także zaniżanie dawek. Inne zagrożenia tego sezonu to przędziorki, a głównym gatunkiem w uprawach warzyw tunelowych, także papryki, jest przędziorek chmielowiec. W ograniczaniu jego populacji warto utrzymać higienę w obiekcie i jego otoczeniu, stosować dezynfekcje, rotację środków ochrony. Prelegent zwrócił uwagę jak ważna jest lustracja roślin i umiejętność rozpoznawania zagrożenia, aby móc dobrze dobrać metodę zwalczania. Podobnym szkodnikiem do przędziorka jest jego zdaniem roztocz szklarniowiec, który także atakuje paprykę.
- Piotr Nowak (fot. DŁB)
- Dr Piotr Chohura (fot. DŁB)
- Agnieszka Wojdyła (fot. DŁB)
- Marcin Żabowski omówił problemy ze zwalczaniem szkodników w produkcji warzyw (fot. DŁB)
- Małgorzata Czarnecka (fot. DŁB)
- Karol Wieczorek (fot. DŁB)
Ograniczanie chorób
Ten temat podjął dr Piotr Chohura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Przekazał informacje dotyczące zagrażających papryce szkodników bytujących w glebie, jak i chorób powodujących uwiądy. Wskazał na metodę zapobiegania problemom – odkażanie gleby za pomocą Basamidu lub cyjanamidu wapnia. Należy zwracać uwagę na zachowanie odpowiedniej karencji i wprowadzenie mikroorganizmów pożytecznych przez sadzeniem roślin.
Produkty mikrobiologiczne w produkcji warzyw
Agnieszka Wojdyła z firmy Life Bio Farma przekonywała, aby o problemach chorób odglebowych zacząć myśleć już jesienią. Po zakończeniu produkcji, po wprowadzeniu do gleby materii organicznej nie można zapominać o zaszczepieniu gleby pożytecznymi mikroorganizmami. Najlepiej nadadzą się do tego produkty FusOff A i FusOff B. W skład tych preparatów wchodzą bakterie Bacillus spp. (LB19 i LB14). Dzięki połączeniu tych bakterii jesteśmy w stanie zwielokrotnić efekt ich działania wspierającego i pobudzającego odbudowę systemu korzeniowego. Bakterie te poprawiają również przyswajanie azotu, fosforu i potasu, wpływają pozytywnie na inne pożyteczne mikroorganizmy i zapobiegają występowaniu chorób odglebowych, np. fuzarioz, zgnilizn czy zgorzeli. Trzeci produkt to Polichron, który zawiera bakterie z rodzaju Paenibaciilius. Późna jesień i zima to wbrew pozorom bardzo dobry moment aby mikroorganizmy zajęły się rozkładem materii organicznej, namnożyły się wzbogacając mikrobiom i przygotowały glebę do wiosennych nasadzeń. Alternatywą dla coraz trudniej dostępnego obornika lub kompostów są kondycjonery gleby takie, jak np. Hummicon Life.
Jak chronić uprawy?
Marcin Żabowski z firmy FMC zwrócił uwagę na rosnący problem jakim jest wycofywanie wielu środków ochrony roślin, którymi można było zabezpieczać rośliny od początku ich uprawy w polu. Wielu zapraw, ale także środków owadobójczych nie ma już w doborze. Zachęcał producentów do skorzystania z możliwości, jakie daje zabezpieczanie rozsady produktem Verimark oraz produktem biologicznym Accudo. Verimark można dodawać do podlewania rozsady warzyw kapustnych: kapusty głowiastej białej, brokułu, kalafiora oraz kapusty brukselskiej, a także już w okresie wzrostu roślin na polu można stosować go przez linię kroplującą.
Biologiczna walka na topie
Małgorzata Czarnecka z firmy Koppert zwróciła uwagę na możliwości, jakie daje producentom zastosowanie produktów biologicznych w ochronie roślin. Szczególnie istotne, gdy z rejestru ubywa innych możliwości ochrony warzyw. Dużym i rosnącym problemem jest walka z wciornastkami, które powinny być ograniczane już od początku uprawy. Można w ich przypadku z dużym sukcesem połączyć walkę chemiczną z biologiczną. Można wprowadzać mikroorganizmy, które ograniczają wciornastki, ale warto zadbać także o higienę obiektów. Wciornastki nie tylko są szkodnikami roślin ale także wektorami chorób wirusowych, których coraz więcej widać na papryce tunelowej. Drugim wektorem wirusów są mszyce. Prelegentka zwróciła na wprowadzanie organizmów pożytecznych do ograniczania ich populacji – głównie parazytoidów, ale także drapieżców. W przypadku przędziorków dobrze sprawdzają się saszetki zawierające drapieżne roztocze – dobroczynka szklarniowego czy inne gatunki.
Biostymulatory i nawozy
Ten temat podjął Karol Wieczorek z firmy Timac Agro. Polecał producentom zapoznanie się z produktami o działaniu biostymulującym z oferty Timac, które mają dodatni wpływ na wzrost, zdrowotność i plonowanie papryki. Zwrócił szczególną uwagę na nawozy do fertygacji z linii KSC, w których składzie jest skoncentrowany wyciąg pochodzenia roślinnego o działaniu biostymulującym. Zawarty w nich kompleks PHYT-ACTYL® zwiększa aktywność metaboliczną roślin dzięki zawartości: prekursorów fitohormonów, substancji o działaniu biostymulującym i antystresowym oraz chelatowanych mikroelementów. W ofercie Timaca jest także ADUR – nawóz który zwiększa pobieranie wapnia, wpływa na intensywny rozwój korzeni oraz stymuluje rozwój korzeni wtórnych.

Uprawa ekologiczna w tunelu foliowym – jak unikać „chemii” w ogrodzie?
Współcześnie coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość spożywanych produktów. Jedzenie ma być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Idealnym rozwiązaniem, które odpowiada na te potrzeby, jest uprawa własnych [...]


