Emrero F1 - nowa odmiana standardowa - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Emrero F1 – nowa odmiana standardowa

2012 rok to trzeci już sezon testów wdrożeniowych nowej odmiany Emrero F1. W bieżącym sezonie obserwujemy tę odmianę na dość dużych powierzchniach (nawet do pół hektara). Takiej wielkości nasadzenia pozwolą ocenić prawidłowo wartość nowej odmiany dla największych towarowych upraw, charakterystycznych dla segmentu pomidora standardowego. ARTYKUŁ REKLAMOWY

Czytaj dalej...

Podstawową zaletą odmiany Emrero F1 jest wielkość owoców – stabilna podczas całego sezonu. Największy udział w plonie mają owoce o wielkości BB, jest to, jak wiemy, najbardziej „handlowy” rozmiar na naszym rynku. Owoce są lekko żebrowane i atrakcyjnie prezentują się w kartonach. Szypułka owocu jest schowana i przeważnie zgięta, dzięki czemu owoce nie kaleczą się podczas mechanicznego sortowania. Wzrost roślin jest stabilny i prosty, a prowadzenie i obróbka nie stwarzają żadnych problemów. Od pewnego czasu część producentów produkujących pomidory standardowe poszukuje właśnie takich odmian – o nieco większym rozmiarze owoców i, przede wszystkim, stabilnym przez cały sezon. Silne drobnienie owoców latem – jakie występuje u wielu popularnych odmian – znacznie pogarsza dochodowość uprawy.

Stabilna wielkość owoców

Z powyższych względów wiele firm nasiennych szuka i testuje nowe odmiany właśnie pod kątem utrzymywania stabilnej wielkości owoców przez cały rok. Przeważnie nowe odmiany, oprócz większych owoców, charakteryzują się również bardzo mocnym wigorem. Ich wzrost jest bardzo trudny do opanowania na początku uprawy, szczególnie w polskich warunkach klimatycznych. Poradzenie sobie z tak silnym wzrostem przeważnie związane jest z wyższymi kosztami ogrzewania. Przy odmianie Emrero zapanowanie nad wigorem, nawet w trudnych warunkach pogodowych, nie stwarza problemu. Wzrost i rozwój tej odmiany jest bardzo stabilny przez cały sezon. Odmiana dobrze reaguje na regulację, a także na „kosmetykę” gron. Regulacja liczby owoców do pięciu w gronie wpływa na polepszenie wyrównania i kształtu owoców. Wspomniana wyżej kosmetyka grona polega na systematycznej regulacji gron, w odpowiednim stadium rozwoju kwiatów i zawiązków, ale również na usuwaniu małych listków rozwijających się na końcu gron. Przy odmianie Emrero, szczególnie na samym początku uprawy, dobrze jest przy regulacji gron usuwać oprócz ostatnich kwiatów na gronie, również pierwszych kwiatów lub czy zawiązków (jeśli jest on mocno wegetatywny dużo większy od pozostałych w gronie i dodatkowo zdeformowany nadmiernym żebrowaniem).

Przeważnie odmiana wytwarza wystarczającą liczbę kwiatów, aby można było dokonać właściwej selekcji i regulacji grona. Zabieg ten wpływa korzystnie na wyrównanie i jakość owoców w gronie. Ma również korzystny wpływ na stabilny wzrost roślin oraz utrzymanie wielkości owoców przez cały sezon. Emrero dobrze się sprawdza w uprawach, w których stosuje się odpowiednie dogrzewanie upraw za pomocą systemu wegetacyjnego. W takich uprawach owoce nawet z pierwszych gron zawiązane w trudnych warunkach deficytu światła, czy ogólnie niskich temperatur w obiekcie, są regularne i kształtne, bez nadmiernego żebrowania.

Wojciech Juńczyk – Syngenta, Tomato Academy

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie

Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet