PODosłonami.pl
Holandia – szklarniowa uprawa… fasoli
Za wyjątkiem ubiegłego, wyjątkowo dobrego sezonu, w ostatnich latach sytuacja na rynku pomidorów i ogórków szklarniowych – podstawowych warzyw uprawianych pod osłonami – jest coraz trudniejsza. Problemem jest nie tylko niska, w stosunku do kosztów produkcji, cena, ale także trudności ze zbytem towaru. Właściciele gospodarstw o małej powierzchni, dysponujący obiektami starego typu rezygnują z działalności ogrodniczej lub… szukają upraw alternatywnych w stosunku masowej pomidorowo-ogórkowej produkcji.
Czytaj dalej...
W jednym z holenderskich gospodarstw, właściciel obiektów starego typu, w których przed laty uprawa prowadzona była w gruncie szklarni znalazł swoją niszę na rynku warzyw szklarniowych – na powierzchni około 0,5 ha uprawia… tyczną fasolę płaskostrąkową.
Rośliny są prowadzone przy sznurkach, a ze względu na zmęczenie gleby wieloletnią uprawą warzyw posadzone zostały w podłożu kokosowym, natomiast rozsadę przygotowano w kostkach wełny mineralnej. Uprawa jest prowadzona bez ogrzewania, w dwóch cyklach w ciągu roku z tak zwanym podsadzaniem. W pierwszym rośliny posadzono w kwietniu i produkcję kontynuowano do lipca, przy czym w końcu czerwca, podczas gdy jeszcze plonowały rośliny z wiosennego nasadzenia, na matach ustawiono kolejną partię rozsady fasoli. Rośliny te będą plnowac do jesieni.
Według wyliczeń holenderskiego ogrodnika uprawa taka jest opłacalna, gdy cena strąków fasoli wynosi przynajmniej 2 euro za kilogram. Fasolę taką można oferować na tackach, jako produkt wysokiej jakości, będący ciekawym uzupełnieniem asortymentu warzyw (w polskich supermarketach od dłuższego czasu oferowana jest tego typu fasola importowana np. z Maroka).

30 lat współpracy polskich plantatorów borówki
30 lat współpracy pomiędzy polskimi plantatorami borówki wysokiej to jubileusz, który warto celebrować. Minione lata pokazały, że solidna praca u podstaw popłaca. Polskie borówki umacniają swoją pozycję na światowych rynkach, a rosnąca popularność tych owoców [...]


