Izrael – paprykowa oaza na pustyni - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Izrael – paprykowa oaza na pustyni

Izrael to państwo bardzo zróżnicowane nie tylko pod względem politycznym, ale także geograficznym. Na północy graniczy z Libanem, na północnym wschodzie z Syrią, na wschodzie z Jordanią a na południowym zachodzie z Egiptem. Przylega do niego również Zachodni Brzeg (Autonomia Palestyńska) oraz całkowicie odizolowana Strefa Gazy, której granice są kontrolowane przez Izrael. Mimo niezbyt sprzyjających warunków rozwija się tam ogrodnictwo.

Czytaj dalej...

Arava – piaskiem po oczach

Zadziwiający jest fakt, że na pustyni Arava – rozciągającej się od Morza Martwego aż po znajdującą się na południu Zatokę Eliat – ponad 90% mieszkańców zajmuje się ogrodnictwem, a uprawiane są różne gatunki – m.in… palmy daktylowe. Produkcja papryki koncentruje się w kilku rejonach: Faran (100 m nad poziomem morza), Hatzeva i Ein Tamar (położone w depresji – 360 m poniżej poziomu morza).

W Izraelu paprykę uprawia się w okresie zimowym – sezon rozpoczyna się od nasadzeń w drugiej połowie lipca (Faran), ostatnie przypadają we wrześniu (Ein Tamar). W obecnym sezonie papryka, która stanowi główną uprawę na pustyni, zajmuje powierzchnię około 2 200 ha. Powierzchnia uprawy nie może ulec powiększeniu, gdyż głównym czynnikiem ograniczającym produkcję jest dostępność wody, która w Izraelu należy do państwa. Każdy z producentów dostaje odpowiednie limity. Na pustyni, woda pochodzi ze studni głębinowych. W innych rejonach upraw (Habzor – około 250 ha, w okolicach strefy Gazy) głównym źródłem wody jest zużyta i ponownie uzdatniona woda pochodząca z Tel Avivu. Coraz więcej wody pochodzi również z procesu odsalania wody morskiej. Dużym wyzwaniem dla producentów na pustyni jest zasolenie podłoża (czasami EC sięga około 10 mS/cm). Także wysokie zasolenie wody (EC wynoszące około 3mS/cm), wymaga odpowiedniego doboru odmian. Muszą być one również odporne na duże amplitudy temperatury. W okresie zimowym temperatura w nocy wynosi ok. 7-10 stopni C, chociaż w tym roku, zima w Izraelu jest mniej łaskawa i temperatura spada nocą do około 3-5 stopni C. Podczas dnia temperatura wzrasta do około 25-30 stopni C. Ze względu na tak duże różnice odmiany wybierane do uprawy powinny charakteryzować się dużą tolerancją na spękania owoców.


Papryka do Rosji, pracownicy z Tajlandii

40% izraelskich upraw papryki prowadzone jest w tunelach foliowych, 60% w tunelach osłoniętych siatką. Zwykle na 1 hektar sadzi się 30 tysięcy roślin. Średnie plony są podobne do tych, które uzyskują producenci w rejonie Almerii (Hiszpania), czyli około 7-9 kg/m2. Całość produkcji przeznaczona jest na eksport. W ostatnich latach, głównym odbiorcą izraelskiej papryki jest Rosja. Należy pamiętać, że w Izraelu mieszka obecnie około miliona Żydów pochodzenia rosyjskiego, którzy mają doskonałe kontakty handlowe w Rosji. Ponadto transport towaru do Rosji z Izraela jest około 5 razy tańszy, niż z Hiszpanii. Pomiędzy styczniem a majem 2011 rosyjski import papryki wyniósł około 135 tys. ton, z czego większość pochodziła z Izraela.
W Izraelu uprawia się głównie paprykę typu blok, z czego przeważającą cześć stanowią odmiany o czerwonych owocach, a tylko około 30% to papryki żółte i pomarańczowe. Główną odmianą w produkcji jest Canon (Zeraim Gedera), wybierana przez producentów ze względu na wielkość owoców (preferowaną przez Rosjan), łatwość uprawy i wysokie plony uzyskiwane w zmiennych warunkach.

Ze względu na duże koszty lokalnej siły roboczej prawie 100% zatrudnionych w rolnictwie stanowią pracownicy pochodzący z odległej Tajlandii. Ze względów politycznych i w trosce o bezpieczeństwo na izraelskich plantacjach nie mogą pracować Arabowie z państw sąsiednich.

Jacek Bursztyński
Syngenta Portfolio Manager
Europe, Africa, Middle East

Biofert wspomaga rewitalizację gleby (fot. Fertichem)

Regeneracja gleby pozwala zwiększyć efektywność nawożenia

Codzienność ogrodnika prowadzącego uprawy pod osłonami to wyścig z czasem i zmieniającymi się warunkami. Temperatura i wilgotność w tunelach foliowych ulegają dynamicznym wahaniom, a gleba, intensywnie eksploatowana, nie ma czasu na regenerację. Z biegiem lat [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet