PODosłonami.pl
Jakie wykłady zostaną zaprezentowane podczas TSW?
W najbliższych dniach – 19 i 20 lutego – w Warszawie podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW) będzie można wysłuchać wykładów wygłoszonych przez naukowców, a także specjalistów w z firm działających w branży m.in. „osłonowej” – jedna z sesji wykładowych dotyczyć będzie m.in. uprawy warzyw pod osłonami (odbędą się także sesje poświęcone warzywnictwu polowemu i sadownictwu). Uczestnictwo w konferencjach jest bezpłatne.
Czytaj dalej...
W pierwszym dniu konferencji, w części poświęconej zdrowotności upraw („Zdrowie od początku uprawy”) prof. dr hab. Henryk Pospieszny z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu omówi aktualne zagrożenie polskich upraw pomidorów przez wirusa mozaiki pepino (Pepino Mosaic Virus, PepMV), który powoduje coraz większe straty w naszych uprawach. Omówione zastaną m.in. sposoby przenoszenia PepMV, zmienność wirusa oraz profilaktyka.
Zagadnienia dotyczące chorób pomidorów, ogórków i papryki wywoływanych przez patogeny glebowe omówi profesor Czesław Ślusarski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Choroby wywoływane przez organizmy z rodzajów Olpidium, Phytophthora, Pythium stanowią problem nie tylko w uprawach tradycyjnych, prowadzonych w glebie, ale także systemach uprawy bezglebowej. Duże zagrożenie stwarzają nie tylko choroby wywoływane przez grzyby i organizmy grzybopodobne, w ostatnich latach jedną z groźniejszych chorób w uprawach pomidora jest rak bakteryjny, powodowany przez Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis.
Wykład Pawła Strauchmanna, specjalisty z firmy Rijk Zwaan, będzie poświęcony systemowi produkcji zdrowych nasion i rozsady – GSPP (Good Seed and Plant Practices), który został wprowadzony w celu ograniczenia rozprzestrzeniania raka bakteryjnego z materiałem rozmnożeniowym (co kilka lat temu stanowiło duży problem). System ten został wdrożony przez firmy nasienne oraz niektórych holenderskich producentów rozsady.
Wykłady przedstawicieli firm dotyczyć będą nawozów oraz fertygacji w uprawach pod osłonami. Andrzej Zbroja przedsiębiorstwa Tradecorp przedstawi informacje na temat mikroelementowej mieszanki Micromix Bentley – mającej formę mikrogranulatu i zawierającej schelatowane mikroelementy. Nawóz ten zalecany jest do sporządzania pożywek dla pomidorów i ogórków.
Analizy rynku pomidorów i ogórków uprawianych pod osłonami przedstawi dr Michał Trzęsowski (Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz WGRO (przedstwione dane opracowane zostały we współpracy z dr Bożeną Nosecką (IERiGZ).
Nawożenie papryki – jak to robić, by zarobić? Temat ten omówią Henryk Wilczyński i Wojciech Wojcieszek z firmy Yara Poland. Zwrócą uwagę na zmiany w sposobach uprawy papryki i przedstawią wpływ prawidłowego, dobrze dobranego do potrzeb roślin nawożenia na wysokość i jakość plonu (która jest coraz ważniejszym czynnikiem, decydującym o możliwości sprzedaży), a także na jego smak.
Drugi dzień wykładów rozpoczną wystąpienia na tematy związane z fizjologią roślin. Dr hab. Barbara Dyki i doc. dr hab. Jan Borkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach omówią fizjologiczne zaburzenia warzyw uprawianych pod osłonami w poszczególnych fazach ich wzrostu i rozwoju. Przedstawią także skutki czynników stresotwórczych, warunki i mechanizmy powstawania oraz sposoby identyfikacji zaburzeń fizjologicznych.
Wykład przygotowany przez Dr Agnieszkę Stępowską, mgr Justynę Szwejdę-Grzybowską oraz mgr Annę Wrzodak poświęcony będzie wybarwianiu się owoców papryki. Przy coraz wyższych wymaganiach rynkowych wobec warzyw trafiających na półki sklepowe, zwraca się uwagę nie tylko na wielkość i masę owoców, ale także na ich jednolite, intensywne wybarwienie. W naszym klimacie często papryka wybarwia się dosyć wolno. W celu poprawy wybarwienia owoców można stosować różne preparaty stymulujące ten proces – omówione zostanie działanie niektórych środków testowanych w Skierniewicach.
W sesji poświęconej obecnym tendencjom w uprawach szklarniowych mowa będzie m.in. na temat energooszczędnych rozwiązań w obiektach ogrodniczych – takich jak zastosowanie biomasy, możliwość magazynowania nadwyżek ciepła w wodzie lub gruncie, wykorzystanie zbiorników buforowych czy skojarzone generowanie ciepła i energii elektrycznej – CHP. Tę tematykę omówi prof. dr hab. inż. Sławomir Kurpaska
z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Wyzwania przed sektorem produkcji szklarniowej to temat przygotowany przez dr. Krzysztof Fatela, dr. Andrew Lee – doradców z firmy Grodan. Przedstawione zostaną podstawy uprawy precyzyjnej, zalety dokładnej oceny parametrów podłoża oraz rozwiązania w nowoczesnej uprawie mające na celu zminimalizowanie obciążeń dla środowiska naturalnego.
O sposobach kontroli procesu nawadniania (a właściwie fertygacji) w uprawach pod osłonami będą mówić Paweł Bonarek i Tomasz Badzian z firmy Saint Gobain – Cultilene. Prawiłowy program fertygacji należy rozpocząć od dobrego zaplanowania uprawy – ilości podłoża przypadającego na jedną roślinę oraz ilości pożywki jaką możemy podać przez instalację nawadniającą. Celem dobrego programu nawadniania jest : utrzymanie równomiernego nasycenia mat pożywką, o żądanym poziomie wilgotności i równomiernym rozkładzie wartości EC. Spełnienie tych wymagań ma ułatwić tzw. kalkulator dawki polewowej – to, jak się nim posługiwać, zostanie wyjaśnione podczas wykładu.
Wojciech Juńczyk, specjalista ds. uprawy warzyw z firmy Syngenta, zwróci uwagę na ekonomiczne uwarunkowania zmuszające obecnie ogrodników do prowadzenia produkcji na wysokim poziomie – opłacalność produkcji może zapewnić tylko wysoki plon owoców dobrej jakości. Jak go uzyskać, jaką przyjąć strategię uprawy i jak odczytywać „informacje” świadczące o kondycji roślin – o tym m.in. będzie można usłyszeć podczas wykładu.
Program konferencji oraz informacje na temat targów znajdą Państwo na stronie www.tsw.targi.pl.

Co nas czeka w uprawach truskawek? Ochrona truskawek w sezonie 2025
Wydaje się, że problemy w uprawach co roku są identyczne. Nic bardziej mylnego, bo każdy sezon jest inny. Ale w dużej mierze na podstawie lat poprzednich można przygotować się na występowanie chorób czy szkodników, ocenić [...]





