PODosłonami.pl
Nowe, globalne trendy w sposobach oferowania warzyw i… jadalnych kwiatów
Ze względu na zmiany jakie obserwowaliśmy w okresie pandemii oraz w czasie określanym globalnie jako post-covid wciąż widoczne jest duże zainteresowanie owocami i warzywami. Oczywiście nie tylko tymi w formie tradycyjnej, ale także różnymi innowacjami, co zwiększa dostępny asortyment. Trendy te można było obserwować na odbywających się 3-5 maja targach Macfrut (Rimini, Włochy).
Czytaj dalej...
Na wielu włoskich stoiskach promowano warzywa wolne od niklu (Nickel Free), fot. D. Łabanowska-Bury
Targi większe niż przed rokiem
Targi w tym roku objęły powierzchnię o 25% większą niż przed rokiem – zwiedzającym udostępniono dodatkowe hale. Wzrosło także o 50% zainteresowanie targami wystawców z zagranicy. Nie zabrakło ofert dostawców środków do produkcji, instalacji do nawodnień, osłon. Duży procent wystawców byli to przedstawiciele producentów ziół i przypraw, z całego świata. W wystawie udział biorą oferenci owoców i warzyw świeżych, tych wstępnie przygotowanych do spożycia (ta grupa jest określana terminem IV Gamma) oraz przetworów. Podczas targów można było zaobserwować nowe trendy, które krótko przybliżam.

Targi Macfrut 2023 w Rimini w tym roku cieszyły się większym zainteresowaniem zwiedzających, niż poprzednia edycja (fot. D. Łabanowska-Bury)
„Zero pozostałości”
Widoczny jest rosnący trend w kierunku żywności znakowanej jako „zero residue”, czyli bez szkodliwych pozostałości środków ochrony roślin. Świadomi konsumenci wybierają dziś właśnie takie owoce i warzywa, do produkcji których nie używa się środków ochrony roślin w terminach, które wpłynęłyby na obniżenie jakości produktu końcowego, co stanowiłoby zagrożenie dla zdrowia. Włoscy konsumenci zaczynają być świadomi tego, skąd pochodzi np. sałata z etykietą „bez pozostałości”. Poznają technologię hydroponiczną dzięki komunikatom ogrodników i firm handlowych. Sami handlowcy mówią, że „zero residue” to kolejna kategoria w ofercie supermarketów, dzięki której mogą zainteresować nową, bardziej świadomą grupę klientów. Na półce są lokowane między produktami ekologicznymi a tymi z produkcji konwencjonalnej. Podobnie wygląda kwestia ceny – jest o 20% wyższa od warzyw produkowanych metodą integrowaną i o 50% niższa od ceny warzyw ekologicznych, z etykietą z zielonym listkiem.

Przygotowana do spożycia mieszanka sałat „bez pozostałości” poszerza asortyment dla konsumentów marketów (fot. D. Łabanowska-Bury)
Jadalne kwiaty
Dość ciekawą propozycją dla konsumentów, ale przede wszystkim dla odbiorców z branży HoReCa są dziś także jadalne kwiaty. Oferowane są jako produkt świeży i pozycjonowane jako żywność funkcjonalna czy dodatek do sałatek. W zależności od wykorzystywanego gatunku mogą być także wykorzystywane jako naturalny barwnik do wody, napojów, alkoholi. Ciekawostką jest także barwienie płatkami kwiatów wody wykorzystywanej do produkcji pieczywa.
W gotowych produktach, pakowanych w słoiki szklane (opakowanie ekologiczne i jednocześnie eleganckie), płatki kwiatów są oferowane w miksach z ziarnami, np. dyni i słonecznika, z nasionami chia i z rożnego typu orzechami, głównie piniowymi i laskowymi.
- Nowa propozycja żywności funkcjonalnej – płatki jadalnych kwiatów z dodatkiem ziaren dyni i słonecznika, i rożnego rodzaju orzechów
- Płatki jadalnych kwiatów są wykorzystywane do barwienia wody wykorzystywanej np. do wypieków pieczywa oraz do produkcji alkoholi
- Płatki jadalnych kwiatów są wykorzystywane do barwienia wody, np wykorzystywanej do wypieków pieczywa oraz do produkcji alkoholi (fot. 1-3 D. Łabanowska-Bury)
Bez niklu!
Inna kategoria produktów prezentowanych we Włoszech to warzywa, w których gwarantowany jest brak jednego z alergizujących metali – niklu. Te znakowane „nickel free” pochodzą w upraw hydroponicznych, które we Włoszech stanowią już bardzo duży odsetek gospodarstw produkujących warzywa liściowe. Tym razem oferowano także pomidory koktajlowe bez pozostałości niklu. Dostawcy w takim asortymencie widzą szansę nie tylko na zwiększenie marży, ale także zainteresowanie nową kategorią młodych, świadomych zagrożeń konsumentów, sportowców i matek, które chcą tylko zdrowo żywic swoje dzieci. Włosi dopasowują swoją ofertę do potrzeb rynku – coraz szerszej grupy konsumentów ze stwierdzoną alergią na ten pierwiastek. Dziś mowa o nawet 15-20% konsumentów z objawami zatrucia niklem, w zależności od kraju i kontynentu. Komunikowanie wartości warzyw na opakowaniu ma zwrócić uwagę na problem, którego producenci warzyw w hydroponice mogą uniknąć, gdyż w tej technologii rośliny nie pobierają niklu z gleby (hydroponika to uprawa bezglebowa).

Pomidory koktajlowe wyprodukowane we włoskich obiektach, w technologii hydroponicznej przeznaczone m.in. dla osób uczulonych na nikiel (fot. D. Łabanowska-Bury)

Fasola szparagowa karłowa w tunelach i pod włókninami (część II). Metody uprawy i wskazówki agrotechniczne
Uprawa fasoli szparagowej jest popularna nie tylko na plantacjach polowych, gdzie jest produkowana zwykle na zaopatrzenie zakładów przetwórczych. Gatunek ten jest chętnie uprawiany także pod osłonami. Niejednokrotnie stanowi ważne ogniwo w intensywnym zmianowaniu w tunelach [...]