PODosłonami.pl

Papryka i… fasola w Bąkowie

– Rodzice uprawiali tylko jeden gatunek królujący w całym naszym regionie – paprykę, ale ja dodałem do asortymentu fasolę. Dlaczego akurat fasolę? Wydawało mi się, że będzie dobrym towarzystwem, płodozmianem dla papryki i jej uprawa pozwoli uniknąć problemów z chorobami glebowymi. Jest to także dywersyfikacja towaru w handlu i rozłożenie pracy w gospodarstwie – o swoich doświadczeniach z uprawą papryki, wyłącznie odmiany Muriel, oraz fasoli szparagowej opowiada Mateusz Gałek z Bąkowa w gminie Rusinów.

Czytaj dalej...
Mateusz Gałek z Bąkowa zajmuje się uprawą papryki i fasoli szparagowej (syn również zaczyna się interesować ogrodnictwem:)

Mateusz Gałek z Bąkowa zajmuje się uprawą papryki i fasoli szparagowej (syn również zaczyna się interesować ogrodnictwem:, fot. D. Łabanowska-Bury

Papryka – technologia uprawy

– Część rozsady do założenia nasadzeń papryki pochodzi z firmy produkującej rozsadę na szeroką skalę – Grupy Producentów Rozsad Krasoń. Jest to rozsada wysokiej jakości. Część rozsady jednak zawsze przygotowujemy w naszym gospodarstwie we własnym zakresie. Mamy do tego celu postawiony tunel z folią podwójną pompowaną – przekazał plantator z Bąkowa. W tym roku nasiona papryki były wysiewane 13 i 14 lutego, a od 10 do 15 marca pikowano siewki. Sadzenie rozsady na miejsce stałe jest często uzależnione od pogody. Temperatura gleby teoretycznie nie powinna być niższa niż 12°C. W 2023 roku pan Mateusz sadził rozsadę do tuneli od 10 do 15 kwietnia. W przypadku jego gospodarstwa w każdej nawie tunelu wyznaczane jest 12 rzędów (system rzędów podwójnych), a rośliny są oddalone od siebie o 40 cm.

Rośliny są sadzone w glebie w wyznaczonych wcześniej rzędach pomiędzy którymi rozkładana jest czarna folia. Taka ściółka zapobiega wzrostowi chwastów, ale też pomaga utrzymać temperaturę gleby i wilgotność na odpowiednim poziomie. Rzadko który plantator sprawdza wilgotność gleby przed sadzeniem roślin, ale teoretycznie powinna być ona nie niższa niż 60% PPW na głębokości do 20 cm. W okresie owocowania papryki powinna być utrzymana na wyższym poziomie – 70-80%.

W tym sezonie pan Mateusz rozpoczął zbiór papryki czerwonej około 12 lipca. Wcześniej owoce były jedynie delikatnie „podrywane na zielono”, od połowy czerwca. Było to spowodowane nie tyle potrzebą sprzedaży owoców w tym okresie, co chęcią odciążenia roślin przy dużej liczbie owoców.

Dlaczego jedna odmiana papryki?

Pan Mateusz praktycznie postawił tylko na jedną odmianę papryki – Muriel. Twierdzi, że z roku na rok przekonuje się, że była to dobra decyzja. Muriel nie jest wprawdzie bardzo odporna na choroby, ale z tym sobie radzimy. Ma jednak wiele innych zalet. Jest to odmiana nie dość, że wczesna, to bardzo plenna.

Hazera - Muretta

Zbiór owoców trwa do końca września. – Jest to odmiana, która moim zdaniem najlepiej plonuje i na której można zarobić. Owoce są bardzo atrakcyjne, kształtne, dodatkowo bardzo mały jest odsetek owoców poza wyborem. Wcześnie zaczynamy zbiory i późno kończymy – przekazał pan Mateusz. Kolejna zaleta Muriel jest taka, że rośliny nie rosną bardzo wysokie. Dzięki temu, że nie są wybujałe można ograniczyć koszty pracy. Muriel nie wymaga wielu godzin spędzanych na wiązaniu pędów do sznurków, a także na wyrywaniu „wilków” (odrostów). Przy obecnych kosztach pracy jest to duża zaleta.

W jakich warunkach najlepiej urośnie papryka?

Po zakończeniu zbiorów rośliny są dość szybko wyrywane i usuwane z tuneli. Chodzi przede wszystkim o utrzymanie zdrowotności gleby i zapobieganie gromadzeniu inokulum patogenów w podłożu na kolejny sezon. Jak informował pan Mateusz, w przypadku jego gospodarstwa wszystkie resztki roślinne są usuwane mechanicznie – najpierw wygarniane za pomocą maszyny zawieszonej na ciągniku, potem wszystkie pozostałe liście są wygrabiane.

Przygotowanie podłoża przed sadzeniem w kolejnym sezonie polega także na odkażaniu chemicznym, zwykle wykonywanym co dwa lata. Większość plantatorów albo korzysta z wyspecjalizowanych firm, które oferują usługę dezynfekcji, albo wykorzystuje produkt Basamid. Taki zabieg ogranicza nie tylko problemy z chorobami, których sprawcy znajdują się w glebie, ale także hamuje kiełkowanie chwastów. Po zabiegu odkażania konieczne jest także wprowadzanie mikroorganizmów, które wzbogacają glebę w dobroczynne bakterie i poprawiają strukturę. Pan Mateusz wykorzystuje produkty firmy Intermag. W latach kiedy gleba przed uprawą papryki nie jest odkażana chemicznie wprowadzany jest nawóz organiczny – kurzak.

Po wykonaniu analiz gleby wiosną, podawane są nawozy posypowe uzupełniające braki poszczególnych pierwiastków (na bazie Nitraboru i innych produktów, w zależności od wyników analizy). Fertygacja jest włączana od razu po posadzeniu. W każdym cyklu wprowadzane są dobrane do fazy wzrostu i rozwoju nawozy rozpuszczalne, m.in. Florovit, linia Dropfert oraz saletra wapniowa – Calcinit. Od tego roku pan Mateusz także wykorzystywał nawozy z aminokwasami, głównie w okresach stresowych wynikających z suszy i niskiej temperatury. Były podawane przez fertygację i dolistnie. Przez fertygację podawane są także nawozy mikroorganiczne.

Początkowo w pożywce dominuje fosfor, który ma za zadanie pobudzenie wzrostu korzeni, później w okresie wzrostu konieczne jest wprowadzenie nawozów zapewniających bardziej zbilansowany składu pożywki. W okresie kwitnienia w pożywce dominują mikroelementy i fosfor. Od kwitnienia aplikowany jest dolistnie nawóz zawierający mrówczan wapnia. Jest to zabieg zapobiegający suchej zgniliźnie wierzchołków owoców. Od zawiązania owoców i w okresie ich dorastanie pożywka jest nadal mocno zrównoważona pod względem składu, ale w każdej dawce zawiera saletrę wapniową.

Problemy w uprawie papryki w bieżącym sezonie

Największym problemem w uprawie papryki jest wciornastek. W programie ochrony jest bardzo mało środków do zwalczania tego szkodnika. Mamy czasem problem z uszkodzeniami nawet nie tyle na skórce, co wewnątrz owoców. Z chorób zdarzają się lata, w których kłopoty sprawia szara pleśń. Za największy problem plantator jednak uznaje… niskie ceny i problemy ze zbytem papryki.

Fasola dla poszerzenia asortymentu

Pan Mateusz dwa lata temu zdecydował się na uprawę fasoli szparagowej w wysokich tunelach. Jest to odmiana karłowa, o grubych, żółtych strąkach. Nadaje się idealnie do uprawy wiosennej w tunelach. Z całkowitej powierzchni pod tunelami (4 ha) ten gatunek zajmuje 0,5 ha. Fasola szparagowa w tym roku była wysiewana w mnożarce 25-27 lutego, a do połowy marca była już posadzona do tunelu. Pierwszy zbiór przypadł już w połowie maja. Termin zbioru jest jednak zależny od pogody. W ubiegłym sezonie pierwszy zbiór był nieco późniejszy i przypadł 20 maja. W przypadku fasoli szparagowej Golden Goal, jaką uprawia pan Mateusz, wymagane jest okrywanie agrowłókniną dla zabezpieczenia przed niską temperaturą. Decyzja o uprawie akurat fasolki zapadła ze względu na możliwość rozłożenia pracy w gospodarstwie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odmiany papryki typu blok do uprawy pod osłonami

Papryka jest jednym z gatunków warzyw najchętniej uprawianych w tunelach foliowych. Niezmienną popularnością wśród producentów i konsumentów cieszą się odmiany typu blok. Poniżej przedstawiam znane i nowe odmiany mieszańcowe (F1) polecane przez firmy nasienne na [...]

PLANTyouGROW_19
OTTE_19
HortiAdNetHortiAdNet