PODosłonami.pl

Odporność na ToBRFV – badania i aktualne prace w f. Bayer. Malinowe pomidory z odpornością w testach

W maju firma Bayer, do której należy marka De Ruiter, zorganizowała webinarium na temat wirusa brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV). Specjaliści reprezentujący De Ruiter’a podsumowali aktualny stan wiedzy i przedstawili wyniki prowadzonych ostatnio badań nad przebiegiem infekcji tym wirusem lub koinfekcji ToBRFV z PepMV. Oczywiście bardzo ważnym tematem była również odporność na ToBRFV odmian pomidora – w pracach hodowlanych firma ta stawia na odporność warunkowaną kilkoma genami, która ma być trudniejsza do przełamania przez bardzo agresywnego przeciwnika, jakim jest ToBRFV.

Czytaj dalej...

(fot. K. Tykarska-Duchovska)

Kilka istotnych faktów o ToBRFV

Katarzyna Tykarska Duchowska z De Ruiter zajmująca się doświadczeniami odmianowymi przed przejściem do zasadniczego tematu webinarium, jakim była odporność na ToBRFV odmian pomidora, podsumowała stan dostępnej obecnie wiedzy na temat tego wirusa. Został on po raz pierwszy zidentyfikowany 10 lat temu w Izraelu i Jordanii, a obecnie – według danych organizacji EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) – jest notowany w 35 krajach na różnych kontynentach.

ToBRFV przełamał odporność na gen Tm-2 2 obecny w większości handlowych odmian pomidora, który warunkował odporność na należące do tej samego rodzaju tobamowirusów ToMV (Tomato mosaic wirus – wirus mozaiki pomidora) i TMV (Tobacco mosaic wirus – wirus mozaiki tytoniu).

ToBRFV bardzo łatwo przenosi się mechanicznie, na sprzęcie, odzieży, butach, także przez owady. Może długo przetrwać na materii organicznej. Może infekować równocześnie z innymi wirusami – np. koinfekcja z wirusem mozaiki pepino (PepMV) przebiega dużo ciężej, niż infekcja samym ToBRFV.

Objawy porażenia wirusem ToBRFV

ToBRFV atakuje głównie pomidory i paprykę, ale jego roślinami żywicielskimi jest także wiele gatunków roślin ozdobnych, chwastów i gatunków dziko rosnących. U oberżyny i ziemniaków – należących do tej samej rodziny botanicznej, co pomidor – nie obserwowano objawów infekcji.

Zaawansowanie infekcji wirusem ToBRFV zależy od tego, w jakim momencie uprawy nastąpiło zakażenie. W przypadku infekcji na początku wzrostu objawy będą silniejsze i poważniejsze. Wiele zależy też od warunków uprawy, kondycji roślin oraz tego, czy mamy do czynienia wyłącznie z ToBRFV, czy wystąpiła koinfekcja z innymi wirusami.

Objawy na liściach (cętkowanie, deformacje, pokrzywowate liście, zdeformowane liście, bąblowate, marmurkowate, żółte plamy) nie zawsze muszą wystąpić i nie są specyficzne. Charakterystycznym objawem są natomiast zmiany na owocach – różne plamy o nierównej powierzchni, wklęsłe lub wyboiste, mogą przypominać objawy PepMV, zniekształcenia owoców, nekrozy. Plamy mogą być bardzo duże, nawet obejmować większość powierzchni owocu. Czasem występują też plamy na szypułkach owoców. Bardzo ważny jest również wygląd wierzchołka rośliny – gdy jakaś roślina jest, niższa, jaśniejsza, ma cieńszy wierzchołek, to wtedy warto wykonać test na ToBRFV (są dostępne m.in. testy paskowe, które można przeprowadzić samodzielnie). Bardzo ważne są częste lustracje plantacji i usuwanie pierwszych roślin z  objawami.

Papryka również jest atakowana przez ToBRFV. Objawami na liściach są różne mozaiki, cętki, zniekształcenia, a na owocach – wklęsłe plamy, przebarwienia, spękania. – Nie wiem na ile to będzie problem w naszych uprawach papryki, które trwają stosunkowo krótko. Na pewno większy problem wystąpi w uprawach szklarniowych, przy dłuższym cyklu uprawy – stwierdziła K. Tykarska-Duchovska.

Wiek rośliny w czasie infekcji, traktowanie upraw porażonych przez ToBRFV…

Zostało jeszcze 76% artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skierniewice - rekrutacja
HortiNet_wyszukiwarka
ZTZ barter
HortiAdNetHortiAdNet