PODosłonami.pl
Produkcja rozsady warzyw w Bogucicach – ciągły rozwój
Rodzinna firma Rozsadnik wywodzi się z gospodarstwa szklarniowego, w którym wcześniej produkowano pomidory. Około 15 lat temu właściciele – Marek i Izabela Wąsiewiczowie – zdecydowali się przejście na profesjonalną produkcję rozsady warzyw szklarniowych i polowych. Obecnie produkcja prowadzona jest na powierzchni 5 ha szklarni, którym towarzyszy 2 ha hartownika oraz 0,5 ha tuneli z automatycznie podnoszonymi (rolowanymi) ścianami bocznymi – w tunelach tych można produkować rozsadę warzyw polowych, mogą służyć też jako hartowniki. W ciągu najbliższych 2 lat planowana jest rozbudowa powierzchni produkcyjnej o kolejne 4 hektary nowoczesnych szklarni rozsadowych.
Czytaj dalej...O produkcji i planach rozwoju firmy Rozsadnik informują Witold Wąsiewicz – współwłaściciel firmy – oraz Marta Przepiórka – menadżer ds. sprzedaży.
Obecna produkcja rozsady w liczbach
W firmie Rozsadnik w oddziałach w Bogucicach i w Rychnowie rocznie produkuje się około 30 mln rozsad, z czego 4 mln to rozsady warzyw szklarniowych, a 20 mln rozsady warzyw gruntowych. Uzupełnieniem tej podstawowej produkcji jest 4,5 mln sztuk rozsad warzyw gruntowych na rynek hobbystyczny, które trafiają do sieci handlowych, takich jak Dino, Netto, Carrefour czy Biedronka. Okazuje się, ze produkcja rozsady dla amatorskiej uprawy oraz jej wysyłka jest skomplikowaną operacją logistyczną, ponieważ czas jej sprzedaży jest krótki – musi ona dotrzeć do odbiorów między 15 kwietnia a 15 maja – informuje Marta Przepiórka. Warto przy okazji zaznaczyć, że firma Rozsadnik posiada własną flotę samochodów ciężarowych przystosowanych do transportu rozsady i może dostarczać rośliny w każdy zakątek kraju.
Rozsada pomidorów – zimą głównie rośliny szczepione, dwupędowe
W Rozsadniku dominuje produkcja rozsady pomidorów szczepionych – jest to około 2,5 mln roślin przeznaczonych do uprawy w cyklu przedłużonym (tzw. całorocznym). Siewki pomidora wysiewane są w paluszki z wełny mineralnej, a następnie szczepione na podkładkach metodą japońską. Proces zrastania się przebiega się w namiotach foliowych, trwają też testy z wykorzystaniem do tego celu klimatyzowanych komór, w których szczepione siewki są ustawiane na wózkach duńskich, wyposażonych w LED-y do doświetlania roślin na każdym poziomie. Po zakończeniu procesu gojenia, siewki pikowane są do kostek z wełny mineralnej.
- Siewka pomidora (fot. Rozsadnik)
- Szczepiona roślina pomidora na podkładce, po zrośnięciu się odmiany z podkładką (fot. AW)
- Szczepiona młoda roślina pomidora (fot. Rozsadnik)
- Rozsada pomidora szczepionego po ogłowieniu (fot. Rozsadnik)
- Początek tworzenia się grona kwiatowego pomidora na etapie rozsady (fot. Rozsadnik)
- Szczepione rośliny pomidora na podkładce, już na tym etapie na kostkach rozsypano nośnik z pożytecznymi roztoczami (fot. AW)
- Tzw. półprodukt – młode dwupędowe, szczepione rośliny pomidora (fot. Rozsadnik)
- Tzw. półprodukt – młode dwupędowe, szczepione rośliny pomidora (fot. Rozsadnik)
- Nieszczepiona rozsada pomidora (fot. Rozsadnik)
W produkcji pomidorów szczepionych zdecydowanie dominuje rozsada dwupędowa lub tzw. półprodukt (czyli młoda rozsada, 42-dniowa). Rozsada szczepiona jednopędowa jest produkowana głównie w przypadku odmian wymagających takiego prowadzenia na początku uprawy, ponieważ niektóre odmiany w okresie zimowym, przy głębokim deficycie światła, mogą zareagować zanikiem jednego z wierzchołków.
Nieszczepione rośliny pomidora klienci zamawiają na późniejsze, wiosenne i letnie terminy sadzenia.
Rozsada ogórków do szklarni i tuneli
W Rozsadniku w ciągu roku produkuje się około 1,5 mln sztuk rozsady ogórka. W tej liczbie mniej więcej 70% stanowią rośliny ogórka krótkiego, brodawkowatego, który cieszy się szczególną popularnością w rejonie Kalisza, a 30% to rozsada ogórka długiego, szklarniowego. Rośliny ogórka są produkowane w kostkach wełny mineralnej. W ostatnich latach nie produkuje się szczepionych roślin ogórka.
- Mocno rozbudowany system korzeniowy rozsady ogórka (fot. Rozsadnik)
- Rozsada ogórka (fot. Rozsadnik)
Rozsada papryki
Jest ona przeznaczona głównie do dalszej produkcji w tunelach foliowych, w glebie, a część do uprawy polowej. Oferowane są przede wszystkim nieszczepione rośliny papryki. W ubiegłym roku prowadzone były jednak testy ze szczepieniem rozsady papryki – wraz z firmami PNOS Ożarów Mazowiecki i z holenderską firmą De Bolster. Szczepione rośliny papryki trafiły do kilku gospodarstw w rejonie Potworowa i wyniki ich uprawy były obiecujące.
Zaplecze produkcyjne
W produkcji rozsady w Rozsadniku dąży się do jak największej automatyzacji i unowocześnienia procesów produkcyjnych, wprowadzane są nowe urządzenia i ulepszany jest park maszynowy. W 2024 roku do zakładu w Bogucicach zakupiono nową linię wysiewną do rozsad warzyw polowych, a także nowoczesne systemy zalewania i zraszania. Są to mobilne belki zraszające, które zostały skonstruowane pod indywidualne potrzeby firmy przez Michała Jarosza z firmy ZraszajSystem.
Firma Rozsadnik dysponuje także nowoczesną maszyną do segregacji siewek. Z innych udogodnień w produkcji rozsady Witold Wąsiewicz wymienia stoły zalewowe, w które wyposażone są 2 bloki szklarniowe przeznaczone do produkcji siewki i pikowania pomidorów.
Najnowszą inwestycją z końca ubiegłego roku jest wdrożenie nowego systemu kontroli klimatu w oddziale w Rychnowie i rozpoczęcie współpracę z jedną z największych firm zajmujących się kontrolą klimatu w szklarniach.
Higiena
W firmach rozsadowych absolutną koniecznością jest przestrzeganie najwyższych standardów higieny produkcji rozsady. W tym zakresie wymagania są coraz wyższe, zwłaszcza od czasu, gdy w Polsce pojawiło się realne zagrożenie upraw pomidorów wirusem ToBRFV. W celu utrzymania mnożarek wolnych od infekcji wprowadzono wiele rozwiązań, wymuszających przestrzeganie higieny – są to np. bramki dezynfekcyjne, maty dezynfekcyjne, komory dezynfekcyjne dla wózków.
Rozwój i szkolenia
– Jedna z zasad, którymi kieruje się mój tata, brzmi: aby się rozwijać, trzeba otaczać się mądrymi ludźmi – mówi Witold Wąsiewicz. Dlatego forma Rozsadnik współpracuje z najlepszymi specjalistami w dziedzinie produkcji rozsad i upraw szklarniowych. – W produkcji staramy się korzystać tylko ze środków ochrony biologicznej, introdukowane są pożyteczne nicienie, drapieżne roztocze i dziubałeczek mączlikowy.
W Rozsadniku prowadzone są cykliczne szkolenia dla pracowników, którzy mają codzienny kontakt z roślinami. Na szkoleniach jest przedstawiana wiedza z zakresu zagrożeń dotyczących szkodników ,chorób grzybowych i wirusów. – Wiemy że inwestycja w wiedzę naszych pracowników zwraca się w postaci ich zaangażowania i odpowiedzialności za wykonywaną pracę – stwierdził Witold Wąsiewicz.
Nowe wyzwania w produkcji rozsady
Od czasu pojawienia się zagrożenia ze strony ToBRFV firmy hodowlano-nasienne rozpoczęły prace nad wprowadzeniem odpornych na niego odmian pomidora. Jest już kilka takich odmian pomidorów malinowych i czerwonych na polskim rynku, pojawiły się też odporne odmiany podkładek pomidora. Z racji rosnącego zagrożenia ze strony ToBRFV w tym sezonie uprawowym wielu ogrodników zdecydowało się na uprawę odmian odpornych, nawet w ostatnich tygodniach przed rozpoczęciem produkcji rozsady ogrodnicy zmieniali zamówienia ze standardowych odmian pomidorów na odporne na ToBRFV. – Z punktu widzenia producenta rozsady taka produkcja jest dużym wyzwaniem, gdyż są to nowe odmiany, których „obsługi” cały czas się uczymy – wyjaśnia Marta Przepiórka. Każda odmiana ma swoje specyficzne wymagania uprawowe, drobne różnice w potrzebach klimatycznych, które musimy im zapewnić. W tym przypadku, gdy zostały one z konieczności wprowadzone na rynek w tak szybkim czasie, ich produkcji muszą się nauczyć zarówno producenci rozsady, jak i producenci pomidorów.

Pomidory z doświetlaniem asymilacyjnym – sezon 2024/2025 w ocenie Michała Szymczaka
Ładnych kilka lat temu w Polsce zaczęła się rozwijać uprawa pomidorów z doświetlaniem asymilacyjnym. Później jej rozwój został nieco ograniczony ze względu na znaczny wzrost kosztów energii, ale uprawa taka ma swoje zalety – jest [...]



