PODosłonami.pl
Igołomia – producenci wczesnych warzyw tunelowych rozpoczynają nowy sezon
To, że w okolicach Krakowa, w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce, popularna jest uprawa warzyw wczesnych w nieogrzewanych tunelach foliowych, nie jest tajemnicą dla osób związanych z ogrodnictwem – większość zapewne słyszała o tunelach igołomskich jeszcze w czasie nauki warzywnictwa w szkole średniej czy na studiach ogrodniczych. Na co dzień niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, z tego, że wysiewy nasion na najwcześniejsze nasadzenia w tunelach przypadają jeszcze w końcu grudnia – część producentów wysiewa nasiona w okresie między świętami Bożego Narodzenia, a Nowym Rokiem. Są jednak i tacy, którzy rozpoczynają wysiewy jeszcze przed świętami. Robert Lipowiecki prowadzący wraz z żoną Lucyną gospodarstwo w miejscowości Glewiec w okolicach Igołomi zwykle wysiewa nasiona kapusty już około 20 grudnia. Tak wczesna uprawa wymaga jednak odpowiednich stanowisk i stosunkowo łagodnego mikroklimatu, a także dużego doświadczenia ogrodnika i ogromnych nakładów pracy, którą trudno zmechanizować.
Czytaj dalej...
Producent z Glewca od roku prowadzi gospodarstwo, które przejął po rodzicach, producentach warzyw kapustnych. Ogrodnictwo w jego rodzinie ma długą tradycję – zajmowali się nim już dziadkowie pana Roberta, którzy uprawiali pomidory polowe. Obecnie powierzchnia gospodarstwa wynosi 10 hektarów, z tego na 8 ha uprawiane są warzywa. We wczesnym terminie w 35 nieogrzewanych tunelach igołomskich uprawiane są warzywa kapustne, później tunele te przestawiane są w nowe miejsce i sadzona jest w nich papryka (jest ona uprawiana także w 2 wysokich tunelach). Na części powierzchni wykorzystywane są także osłony z włókniny – na powierzchni 1 ha pod włókniną rosną kalafiory i na 1 ha – kapusta.
Przygotowanie tuneli
Aby możliwe było bardzo wczesne rozpoczęcie uprawy warzyw w tunelach osłony te są zakładane jeszcze przed nadejściem zimy. Po zaoraniu pola wbijane są jedynie pałąki tuneli, i pozostawia się je bez okrywania, aby gleba mogła namoknąć podczas jesiennych opadów. Dopiero przed nadejściem zimowej aury – opadami śniegu i mrozami – na konstrukcję zakładana jest folia. Robert Lipowiecki używał zwykle folii węgierskiej z firmy Agrimpex (3- sezonowej, żółtej), która w jego gospodarstwie wytrzymywała zwykle dłużej niż wspomniane 3 sezony, oraz 4-sezonowej, z firmy ERG Bieruń. Założenie folii przed zimą umożliwia dobre nagrzanie się gleby w tunelach i wcześniejsze rozpoczęcie sadzenia. Poza tym zakładanie folii wiosną w najwcześniejszych terminach (koniec lutego – początek marca) często jest kłopotliwe ze względu na jeszcze zalegający wówczas na polach śnieg lub wolne obsychanie gleby po zimie.
Siew i przygotowanie do sadzenia
Nasiona kapusty Robert Lipowiecki wysiewa już 20 grudnia w tace wysiewne, po około miesiącu siewki są przepikowywane w tace o większych komórkach, wypełnione substratem torfowym (z firmy Hartman). Do najwcześniejszej uprawy w tunelach wybiera tylko jedną, sprawdzoną w swoim gospodarstwie odmianę – Jetma F1. W czasie produkcji rozsady w mnożarkach utrzymywana jest temperatura 12C w nocy, a w dzień – 16-18C. Ponieważ rośliny szybko wyczerpują zapas składników pokarmowych z podłoża rozsada jest zasilana Kristalonem Żółtym i Zielonym (0,2%).
Podczas produkcji w mnożarkach najgorsza, zdaniem pana Roberta, jest długo utrzymująca się pochmurna pogoda. Przy małym natężeniu światła rozsada warzyw kapustnych nie tylko słabiej rośnie, ale także wytwarza słabszą ochronną warstwę wosku – takie rośliny są delikatniejsze, szybciej więdną w czasie słonecznych dni i są bardziej wrażliwe na poparzenia słoneczne.
Gleba w tunelach jest uprawiana bezpośrednio przed sadzeniem, rozsypywane są wówczas nawozy i wykonywana jest uprawa małą, „ręczną” glebogryzarką. Pod uprawę warzyw kapustnych pan Robert na tunel (120 m2) wysiewa 20 kg nawozu wieloskładnikowego YaraMila Complex oraz 10 kg saletry wapniowej YaraLiva Tropicote.
Uprawa w tunelach i zbiory
Sadzenie przypada zwykle w ostatnim tygodniu lutego. Po posadzeniu rośliny w tunelach są dodatkowo okrywane włókniną, zabezpieczającą rośliny przed chłodem. Włóknina jest utrzymywana na roślinach przez przynajmniej 2 tygodnie lub, najdłużej, do początków marca – zależnie od temperatury zewnętrznej. Po ściągnięciu włókniny usuwa się chwasty i wzrusza glebę, następnie rozkłada się linie kroplujące i podlewa się rośliny. Później, już w czasie wegetacji, gdy rośliny zakryją liśćmi międzyrzędzia wysiewany jest nawóz Unika Calcium. Przez linie kroplujące podawana jest wyłącznie woda. W uprawie w tunelach bardzo ważne jest także wietrzenie, gdyż zapobiega wystąpieniu chorób grzybowych – w czasie słonecznej pogody szczyty tuneli są otwierane z dwóch stron. W najwcześniejszym terminie uprawy nie ma jednak większych kłopotów z ochroną kapusty, jak mówi producent rośliny w ubiegłym roku były tylko raz podlewane środkiem zabezpieczającym przed atakiem śmietki, a przeciwko chorobom nie wykonano żadnego zabiegu.
Zbiory z najwcześniejszych nasadzeń rozpoczynają się w Glewcu około 20 kwietnia. Czasem pierwszy ma miejsce jeszcze w tunelach, wkrótce folia jest jednak ściągana. Czasem jeszcze po zdjęciu folii rośliny okrywa się ponownie – tym razem już włókniną. Zwykle po 2 tygodniach wycięta jest już cała kapusta z tuneli, główki są bardzo wyrównane, mają po około 0,8 kg i ścina się je z 5 liśćmi ochronnymi . Po zakończeniu zbiorów kapusty tunele przestawiane są w nowe miejsce i rozpoczyna się w nich uprawę papryki, natomiast na stanowisku po kapuście gleba i resztki pożniwne są mieszane za pomocą glebogryzarki i wysiewany jest owies na przyoranie.
Kalafiory i kapusty pod włókninami
Mniej więcej 3 tygodnie po sadzeniu najwcześniejszej kapusty, około 15 marca, sadzona jest rozsada warzyw kapustnych uprawianych pod włókniną (ich wysiewy i produkcja rozsady rozpoczynają się pod koniec stycznia). W zestawie kalafiorów przeznaczanych do tych nasadzeń producent z Glewca wymieniał odmiany Brunel F1 i Hermon F1, a spośród kapust odmiany Gregorian F1 i Grepala F1, planował wypróbować też pod włókniną uprawę kapusty Jetma F1.

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie
Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]





