Z wizytą w Improvement Centre - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Z wizytą w Improvement Centre

Improvement Centre Green Q to zarówno stacja badawcza, firma doradcza jak i centrum szkoleniowe. Ośrodek położony jest w miejscowości Bleiswijk w Holandii. Grupa polskich ogrodników, na zaproszenie firmy Monsanto, miała możliwość zwiedzić jeden z obiektów, w którym testowane są i prezentowane nowe technologie wykorzystywane w uprawach szklarniowych.

Czytaj dalej...
lampy LED

Uprawa róż doświetlana lampami LED

Firma GreenQ organizuje szkolenia na kilku poziomach zaawansowania zarówno dla studentów uczelni rolniczych, ogrodników, jak i osób z firm komercyjnych. Oferuje także kompleksowe usługi doradcze – od zaleceń dotyczących budowy szklarni (dostosowanej do lokalnych warunków klimatycznych), przez dobór odpowiednich odmian, starowanie klimatem w szklarniach, po kwestie dotyczące organizacje pracy. Firma ma również swoich przedstawicieli w Polsce. Doradcy odwiedzają gospodarstwa, oferują także wsparcie przez Internet – raz w tygodniu konsultant analizuje nadesłane ze szklarni dane i zaleca przeprowadzenie odpowiednich korekt klimatu czy nawadniania itp.

Szklarnia Improvement Centre podzielona jest na bloki doświadczalne o powierzchni 1000 m2. W każdym z nich przeprowadzane są doświadczenia przy współudziale pracowników naukowych z Uniwersytetu w Wageningen oraz firm komercyjnych z branży ogrodniczej. Obecnie poszukuje się m.in. rozwiązań pozwalających zwiększyć plony przy równoczesnym oszczędzaniu energii. W tym celu przeprowadza  się doświadczenia w uprawach pomidorów i róż z doświetlaniem hybrydowym oraz diodowy (LED).

Doświetlanie hybrydowe polega na połączeniu tradycyjnego, górnego doświetlania wysokoprężnymi lampami sodowymi SON-T z międzyrzędowym, do którego wykorzystywane są lampy diodowe. Dzięki temu rozwiązaniu możliwe jest dostarczenie światła bezpośrednio pomiędzy rośliny bez ryzyka poparzeń. Jest to szczególnie istotne w przypadku upraw wertykalnych, np. u pomidorów, w których światło dzienne i sztuczne dociera w ograniczony sposób do dolnych części roślin. Wykazano, że ta technologia doskonale sprawdza się w szklarniach pokrytych szkłem dyfuzyjnym.



Grupa ogrodników z Polski zwiedziła jeden z bloków doświadczalnych, pokrytych szkłem dyfuzyjnym, w którym przeprowadzane są doświadczenia m.in. nad:

  • zwiększeniem plonowania pomidorów (odmiana Komeett F1) do 95 kg z 1m2 przy zmniejszonym zużyciu energii o 30%. Testy przeprowadzają wspólnie: Monsanto (De Ruiter), Cutilene (kostka i maty wełny mineralnej), Philips (lampy diodowe umieszczone w modułach – Philips Green Power LED), Svensson (kurtyny energooszczędne) oraz Koppert (produkt polepszający jakość i zdrowotność systemu korzeniowego – Natu Gro).
  • Uzyskaniem „perfekcyjnej róży” z wykorzystaniem doświetlania hybrydowego (lampami diodowymi w modułach – Philips) oraz kurtyn Svensson.
  • Poszukiwaniem skutecznych sposobów zapobiegania i zwalczania patogenów z rodzaju fuzarium,  wywołujących gnicie owoców papryki podczas przechowywania.

„Doświetlanie hybrydowe w uprawie pomidorów…”

„Energooszczędna uprawa róż”

„LED- coraz lepiej poznane możliwości”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
Agro Szałas_16_PRESTOP
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet