Jak zapewnić dobre zapylenie pomidorów przez trzmiele?

PODosłonami.pl

De Ruiter baner 2
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Wpływ wysokiej temperatury na kondycję roślin i zapylenie pomidorów

Prawidłowe zapylenie jest najważniejszym procesem, przy zawiązywaniu owoców pomidora. Bez tego nie uzyskamy owoców wysokiej jakości, bez względu na to jak dobry klimat zostanie zapewniony w szklarni. Zapylanie zasługuję więc na najwyższą uwagę, ze strony producentów. Na jego odpowiedni poziom ma wpływ: obecność owadów zapylających, kondycja roślin oraz warunki środowiskowe. Bardzo ważne jest, aby nie lekceważyć bezpośredniego i długoterminowego wpływu wysokiej temperatury na kwiaty, a także na owady zapylające.

Trzmiel zapylający kwiat pomidora (fot. Koppert)

Trzmiel zapylający kwiat pomidora (fot. Koppert)

Jaki jest najlepszy klimat w uprawie pomidorów?

Bez odpowiedniego zapylenia, inwestycja w szklarnię, ogrzewanie, nawożenie i własną pracę jest praktycznie zmarnowana. Wymagany zakres temperatur jest dokładnie określony. Producentom zależy, aby w szklarni temperatura nie była wyższa niż 30℃ oraz aby w uprawie nie było chłodniej niż 16℃, ponieważ zarówno w wyższej, jak i w niższej temperaturze jakość pyłku znacznie spada.

Jakie temperatury uznaje się za ekstremalnie wysokie?

Trzmiele pracują mniej efektywnie już przy wzroście temperatury powyżej 28℃ – owady skupiają się wówczas na chłodzeniu czerwiu i jaj oraz wentylowaniu ula, w mniejszym stopniu zajmują się zbieraniem pyłku i nektaru. W temperaturze powyżej 30℃ spada jakość zapylenia, kiedy temperatura przekroczy 32℃ wpływ jest widoczny w jakości i ilości plonu. Należy podkreślić, że ważna jest długość ekspozycji roślin na ekstremalne warunki. Kilka godzin powyżej 30℃ ma znikomy wpływ na pracę trzmieli, jednak już cały dzień w wysokich temperaturach ma znaczny wpływ na jakość zapylenia. Kiedy termometr przez godzinę wskazuje 40℃, efekty są natychmiastowe.

Rośliny, kwiaty i zapylanie

Jakość pyłku mogą również obniżyć czynniki inne niż wysokie temperatury. Wytwarzanie pyłku wymaga sporej energii od rośliny i jest to jeden z pierwszych procesów, który zanika, jeśli roślina nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości asymilatów. W akcie samoobrony roślina usuwa zawiązek, aby zmniejszyć obciążenie owocami i kieruje asymilaty na wzrost wegetatywny. Jest to zjawisko niepożądane, ponieważ powoduje wahania plonowania i skutkuje niższą produkcją

Różnice w odmianach

Istnieją różne poziomy niekorzystnych temperatur, zależnie od uprawianej odmiany i typu rośliny. W przypadku pomidorów malinowych lub gałązkowych, niekorzystne oddziaływanie można zauważyć już powyżej 21℃, a w przypadku koktajlowych od 23℃. Poszczególne odmiany mogą tolerować różne średnie dobowe temperatury, powyżej których zapylanie jest zagrożone. Gdy poziom ten zostanie przekroczony, należy zastosować wszelkie dostępne sposoby aby obniżyć temperaturę w szklarni.

Ekstremalne warunki to nie tylko wysoka temperatura, nie wolno również lekceważyć wpływu wilgotności i natężenia promieniowania słonecznego!

Gdy temperatura w szklarni wynosi 30°C, a wilgotność jest na poziomie 80%, zapylenie na dobrym poziomie nadal jest możliwe. Sytuacja się pogarsza kiedy wskaźnik wilgotności wskazuje poniżej 60%. Bardzo istotne jest także natężenie promieniowania słonecznego. Przy wysokiej temperaturze i wilgotności, a promieniowaniu nie wyższym niż 400 W/m2 kwiaty zostaną zapylone. Zależność pomiędzy tymi trzema wskaźnikami jest bardzo wysoka. Istotny jest również fakt, że temperatura kwiatów pomidorów jest wyższa, niż temperatura liści, co wynika z braku możliwości transpiracji.

Wilgotność

Jak wilgotność wpływa na poziom zapylenia? Przy niskich wartościach, poniżej 50%, pyłek staje się zbyt suchy. Niepożądane jest również jednak zbyt wysoka wilgotność, ponieważ wtedy pyłek przykleja się do pręcika i nie może opaść. Optymalny poziom wilgotności w szklarni to 60-75%. Przy wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności często pojawia się problem nie zawiązywania pierwszego grona. Spowodowane jest to tym, że roślina całą energię przeznacza na poradzenie sobie z niekorzystnymi warunkami. Rośliny wyglądają dobrze, jednak warunki panujące w szklarni dają roślinie impuls do nadmiernej transpiracji. Roślina przechodzi w tryb „samoobrony” poprzez pomijanie tworzenia owoców i skupia asymilaty na budowaniu dużych liści. Niska wilgotność wpływa także na zmniejszenie aktywności trzmieli.

Rozwiązania

Dla dobrego zapylenia i plonowania konieczne jest utrzymanie prawidłowych warunków w szklarni, zależne od wielu czynników. Co zrobić, aby obniżyć temperaturę? Dostępne są specjalistyczne kurtyny zacieniające. Można również wykorzystać farby zacieniające, które zredukują natężenie promieniowania słonecznego dostającego się do szklarni. Warto też ułatwić pracę trzmielom, ustawiając ul w odpowiednim miejscu – w cieniu liści, przy wejściu (w przypadku tuneli). W momencie wystąpienia ekstremalnie wysokich temperatur, warto pomyśleć również o wybraniu uli z większymi i silniejszymi koloniami (np. Natupol Excel) wtedy część trzmieli chłodzi kolonie, a pozostałe pracują zapylając kwiaty.

Źródło: Koppert

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzień Pomidora w miejscowości Wijewo

9 września br w Gospodarstwie Ogrodniczym pana Piotra Johna w miejscowości Wijewo odbyło się spotkanie poświęcone odmianom i ochronie pomidora w uprawie w tunelach foliowych. Organizatorami wydarzenia były firmy Hazera Poland, Koppert oraz Sativex. Zaprezentowano [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet