PODosłonami.pl
Znane pomidory malinowe i czerwone nowości z odpornością na ToBRFV
W Otwocku pod koniec sierpnia firma Bayer, do której należą m.in. marki De Ruiter i Seminis, wraz z partnerami – firmami Signify oraz Grodan – zaprosiły producentów pomidorów i ogórków na seminarium. Poświęcone było ono aktualnej ofercie odmianowej i bieżącym trendom w uprawie – omawiano m.in. zagrożenie plantacji pomidora ze strony wirusa ToBRFV oraz sposoby ograniczania ryzyka porażenia roślin – podstawą jest przestrzeganie reżimu higienicznego oraz, od niedawna, uprawa odmian pomidora odpornych na ToBRFV.
Czytaj dalej...Pomidory malinowe znane na naszym rynku
Charakterystykę odmian najważniejszych obecnie na polskim rynku pomidorów De Ruiter przypomniała Maria Lis zajmująca się w firmie Bayer testami odmian wspomnianej marki… a najważniejsze dla polskich ogrodników oczywiście nadal są pomidory malinowe. Hakumaru – to jak stwierdziła specjalistka z De Ruitera obecnie odmiana numer jeden wśród pomidorów malinowych w Polsce. Jest ceniona m.in. za wysoki potencjał plonotwórczy i dobrą jakość owoców, które są wyrównane w ciągu całego sezonu – zazwyczaj wielkości BB, BBB. Mają ładny kolor, są dobrze wybarwione na zewnątrz i w środku, nie mają żółtych plam, są mało wrażliwe na suchą zgniliznę wierzchołków owoców, mają bardzo dobrą jakość pozbiorczą. Rośliny Hakumaru są mocne i przy tym generatywne, łatwe w uprawie, wykazują odporność na mączniaka prawdziwego. Zalecane jest szczepienie odmiany na podkładkach Maxifort lub DR0141TX.
Kolejny malinowy pomidor wielkoowocowy Yarimaru dobrze sprawdza się w uprawach nieszczepionych – jak mówiła Maria Lis odmiana ta ma najlepszy system korzeniowy spośród odmian malinowych. Wyróżnia się bardzo atrakcyjnym wyglądem owoców o ciemnym odcieniu koloru malinowego – również dotyczy to wnętrza owocu – i dobrym wyrównaniem. Rośliny Yarimaru są generatywne, silniejsze niż ma to miejsce w przypadku Hakumaru.
Pomidory czerwone odporne na ToBRFV
Kilka słów o nowościach odmianowych z odpornością na ToBRFV przekazali Maria Lis oraz Marcin Piechota z firmy Bayer, pracujący w kanadyjskim jej oddziale.
Nowa odmiana z odpornością na ToBRFV – Ferreira (DRTH2911), była testowana w ubiegłym roku w Holandii w szklarni doświadczalnej firmy Bayer, w bieżącym roku odbyły się pierwsze testy w Polsce (w Ameryce jest to już odmiana komercyjna i sprawdza się w uprawach m.in. w Kanadzie, o czym informował M. Piechota). Rośliny Ferreiry mają średni wigor, są generatywne, mają otwarty pokrój. Owoce są wyrównane, wybarwiają się na ładny, czerwony kolor. Odmiana ta daje wysoki plon – w doświadczeniach De Ruitera było to o około 15% więcej w porównaniu z odmianą standardową. Średnia masa owoców Ferreiry przekracza 200 g. Otrzymują one bardzo dobre oceny dotyczące jakości pozbiorczej.
Podobna do Ferreiry jest odmiana Novero (DRTH2912), ma jednak nieco silniejszy wigor i trochę mniejsze owoce – dlatego na polski rynek została wybrana Ferreira o owocach (260-280 g). Obie odmiany mają bardzo smaczne owoce.
Malinowe, odporne pomidory w testach
Katarzyna Tykarska-Duchowska zajmująca się doświadczeniami odmianowymi w firmie Bayer poinformowała o prowadzonych w Polsce początkowych doświadczeniach uprawowych z pomidorami malinowymi marki De Ruiter, odpornymi na ToBRFV. Są to 3 kreacje hodowlane, dosyć do siebie zbliżone, o wyrównanych, ładnych owocach, dobrze wybarwionych również wewnątrz, z ładnymi szypułkami. Ich rośliny są generatywne, o otwartym pokroju.
Jeżyny na topie, także polskie odmiany
Globalny rynek jeżyny odnotował ostatnio znaczny wzrost, który w dużym stopniu jest napędzany postępem technologicznym, zmieniającymi się preferencjami konsumentów i rosnącymi inwestycjami zarówno z sektora publicznego, jak i prywatnego. Na horyzoncie są także nowe, ciekawe [...]