PODosłonami.pl

Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Wspomaganie fotosyntezy

Jednym ze współorganizatorów spotkania, jakie odbyło się wiosną w miejscowości Baniocha w gospodarstwie Hanny i Karola Laskowskich (fotografie znajdują się w galerii zdjęć), poświęconego prezentacji odmian pomidorów w uprawie szklarniowej, była firma Econiwa, dystrybuująca w Polsce specjalistyczny nawóz Pentakeep Super.

Nawóz ten zawiera m.in. kwas 5-aminolewulinowy, będący półproduktem biosyntezy chlorofilu. Według informacji przekazanych przez obecnego na spotkaniu dr Zbigniewa Jarosza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Pentakeep Super wspomaga proces fotosyntezy w sytuacjach stresowych dla roślin, jak np. niedobór światła wczesną wiosną czy późną jesienią. Przeznaczony jest do podlewania lub opryskiwania roślin – dolistna aplikacja jest efektywniejsza, gdyż wówczas kwas 5-amonolewulinowy trafia bezpośrednio tam, gdzie zachodzi proces fotosyntezy i jest od razu włączany w metabolizm. Zwracano uwagę by Pentakeepu nie łączyć z nawozami wapniowymi, a gdy woda zawiera dużo związków wapnia, dobrze jest przed zabiegiem obniżyć poziom tych związków (używać wody zmiękczonej).

Efekt działania nawozu, w razie np. wystąpienia niedoborów składników powodujących rozjaśnienie blaszek liściowych, widoczny ma być już po dwóch-trzech dniach, natomiast aby uzyskać wpływ na wysokość plonu trzeba wykonać 3, 4 zabiegi w sezonie. W niektórych szklarniowych uprawach pomidorów Pentakeep stosowany jest od czasu ustawienia roślin na matach, przez większą część sezonu – mniej więcej do sierpnia. Według Z. Jarosza jeżeli od początku uprawy regularnie, co 7-10 dni, aplikuje się ten nawóz, można spodziewać się 7-8% zwyżki plonu. W badaniach wykazano także wzrost zawartości suchej masy i witaminy C w owocach.

Z informacji przekazanych przez Monikę Jezior z firmy Eniwa, wynika, że w doświadczeniach w uprawie papryki prowadzonych w Holandii po regularnym stosowaniu Pentakeepu uzyskano zwiększenie zawartości wapnia w owocach. Taki efekt ma związek z wydłużeniem czasu otwarcia aparatów szparkowych pod wpływem tego preparatu, to prowadzi do zwiększenia intensywności transpiracji, a dzięki temu do intensywniejszego pobierania składników pokarmowych, m.in. wapnia – można więc w ten sposób zapobiegać wystąpieniu suchej zgnilizny wierzchołków owoców papryki czy pomidora.

HortiAdNet