Yara od 11 01 2019
Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To event minęło.

Psiankowate – smak, zdrowie, uroda

23 lipca 2019 @ 10:00 - 14:00

W dniu 23 lipca o godzinie 10:00 na terenie Warzywniczej Stacji Doświadczalnej UR w Krakowie odbędzie się szkolenie mające na celu promowanie uprawy warzyw psiankowatych zarówno w polu jak i pod osłonami. Do jego udziału organizatorzy wydarzenia (UR w Krakowie i MODR z s. w Karniowicach) serdecznie zapraszają zwłaszcza rolników zainteresowanych ich uprawą metodami ekologicznymi. Przedstawione zostaną m.in. główne wdrożenia do praktyki rolniczej zrealizowanego projektu badawczego BIOGRATEX,  ciekawe doświadczenia w tunelach, a także prezentacja ustalonych i mieszańcowych odmian pomidorów, papryki i egzotycznych gatunków z tej grupy warzyw.

Program:

10.00  Powitanie gości i otwarcie spotkania – prof. dr hab. Stanisław Mazur, Dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa, Dominik Pasek, p. o. dyrektora MODR z s. w Karniowicach,

10.15  Wartość odżywcza i prozdrowotna warzyw psiankowatych

dr hab. Elżbieta Jędrszczyk, UR Kraków

10.40  Wdrażanie wyników projektu BIOGRADEX w ekologicznej uprawie warzyw psiankowatych  

prof. dr hab. Izabella Krucińska, Politechnika Łódzka

11.00  Degradacja biopolimerów w warunkach polowych – dr  hab. Michał Puchalski, Politechnika Łódzka

11.10  Bioróżnorodność  warzyw psiankowatych – prezentacja gatunków i odmian w kolekcji

mgr inż. Piotr Bucki, UR Kraków

11.40  Szczepienie warzyw psiankowatych  – prof. dr hab.  Edward Kunicki, UR Kraków

11.50  Rośliny okrywowe i nowe elementy agrotechniki papryki oraz miechunki pomidorowej i peruwiańskiej w ekologicznej uprawie tunelowej– prezentacja doświadczeń

prof. dr hab. Piotr Siwek, UR Kraków

12.20  Wybrane aspekty ochrony przed chorobami i szkodnikami warzyw psiankowatych

prof. dr hab. Stanisław Mazur, UR Kraków

12.40  Prezentacja kolekcji odmian przez firmy nasienne

13.00  Ocena smakowa odmian warzyw psiankowatych oraz degustacja wykonanych z nich potraw 

Polska Ekologia

13.30 Dyskusja, podsumowanie

 

Prosimy o potwierdzenie udziału w spotkaniu do dnia  19.07.2019 r.

tel.12 285 21 13,14; wew. 251; e-mail: technologia@modr.pl

Organizatorzy

MODR zs. w Karniowicach
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Miejsce

Warzywnicza Stacja Doświadczalna UR w Krakowie
ul. Zakliki z Mydlnik
Kraków, Polska
+ Google Map