Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To event minęło.

Seminarium IO na temat produkcji owoców jagodowych

9 grudnia 2022 @ 10:00 - 13:00

Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy zaprasza na seminarium online pt.

Rozwój nowoczesnych technologii produkcji dla poprawy plonu i jakości owoców jagodowych (projekt QualityBerry)”, które zostało przygotowane w ramach realizacji zadań projektu QualityBerry. Koordynatorem szkolenia będzie dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO – koordynator projektu

Zgłoszenia przyjmuje do dnia 26 listopada 2021 r. mgr Ewelina Kolis-Mikina z Zakładu Upowszechniania i Promocji: e-mail: ewelina.kolis@inhort.pl, tel. 46 8345451 . Po zarejestrowaniu, uczestnik otrzyma drogą elektroniczną link pozwalający na dołączenie do grupy. Uczestnik seminarium będzie mógł włączyć się w dyskusję na czacie. Udział w seminarium jest bezpłatny.

PROGRAM

10:00 – 10:05 Powitanie uczestników seminarium – dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO

10:05 – 10:25 „Zdrowotność i plonowanie wybranych odmian porzeczki czarnej uprawianych w trzech systemach produkcji” – dr Agata Broniarek-Niemiec

10:25 – 10:45 „Występowanie chorób grzybowych oraz plonowanie maliny i truskawki w różnych systemach ochrony” – dr Sylwester Masny

10:45 – 11:05 „Uprawa porzeczki czarnej w różnych systemach dla poprawy potencjału produkcyjnego i jakości owoców” – dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO, dr Łukasz Seliga

11:05 – 11:15 „Rozwój i optymalizacja innowacyjnych technik uprawy w celu wydłużenia sezonu i poprawy jakości truskawek” − dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO, mgr Jarosław Kołodziejski

11:15 – 11:35 „Doskonalenie technologii produkcji w celu wydłużenia okresu zbiorów i zaopatrzenia rynku w świeże maliny” − dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO, mgr Jarosław Kołodziejski

11:35 – 11:55 „Wykorzystanie czujników wilgotności gleby do optymalizacji nawadniania roślin jagodowych w nowoczesnych systemach uprawy” − dr Krzysztof Klamkowski, prof. dr hab. Waldemar Treder

11:55 – 12:15 „Nowoczesne technologie w przechowywaniu owoców jagodowych” − dr Anna Skorupińska, dr Krzysztof Rutkowski

12:15 – 12:35 „Zastosowanie innowacyjnych metod przetwarzania w produkcji przetworów z owoców jagodowych”− dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO, mgr Jan Piecko

12:35 – 12:55 Dyskusja

Szczegóły

Data:
9 grudnia 2022
Czas:
10:00 - 13:00