PODosłonami.pl

Cultilene8
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Zbiory borówki w uprawie pod foliowymi daszkami

Na plantacji borówki amerykańskiej „BoKo” w Brzeskiej Woli ze względu na przewagę wczesnej odmiany ‘Duke’ w nasadzeniach, zbiory borówki są dość skoncentrowane w czasie. W tym roku rozpoczęły się w drugiej dekadzie lipca i trwały do połowy sierpnia.

Na plantacji dominuje wczesna odmiana ‘Duke’

Na plantacji dominuje wczesna odmiana ‘Duke’

Zbiory borówki w pełni

W połowie lipca na plantacji „BoKo” w Brzeskiej Woli ( Jagody z Brzeskiej Woli) już na dobre rozpoczęły się zbiory borówki. W tym roku, z uwagi na epidemię COVID-19 i obawy o to, czy pracownicy zza wschodniej granicy będą mogli przyjechać do Polski, do pracy przy zbiorach owoców zatrudniono krajowych pracowników sezonowych. Dzięki odpowiednio wcześnie rozpoczętym poszukiwaniom pracowników, reklamowaniu pracy przy zbiorach i promowaniu ogłoszeń m.in. na Facebooku udało się zapewnić odpowiednia liczbę osób do zbiorów borówki.

Owoce zbierane są do plastikowych łubianek. Aby zapewnić najwyższą jakość jagód, zapobiec ścieraniu nalotu woskowego i mechanicznym uszkodzeniom wynikającym z niewłaściwego traktowania owoców podczas zrywania z krzewów, właściciele plantacji „BoKo” nagrali film instruktażowy dla pracowników, pokazujący krok po kroku jak należy obchodzić się z tymi delikatnymi jagodami w czasie zbioru i jakiej techniki używać przy zrywaniu owoców.

Łubianki z zebranymi owocami odstawiane są na skonstruowane według pomysłu plantatorów „klatki”. Każdy pracownik odstawia je samodzielnie, co pozwala unikać kontaktu z innymi pracownikami. Miejsca, gdzie ustawia się „klatki” na napełnione łubianki oznaczone są chorągiewkami, tak żeby pracownik podnosząc głowę znad krzewu w rzędzie, przy którym zbiera owoce łatwo zauważył, w którą stronę kierować się z pełną łubianką.

W celu sprawnej organizacji pracy, na Facebooku założono grupę dla osób zatrudnionych przy zbiorach. Codziennie podawane są tam bieżące informacje dla zbierających, dotyczące czasu rozpoczęcia zbiorów (który zależy od aktualnej pogody na plantacji) oraz wszystkich spraw organizacyjnych. Zbiory trwają od poniedziałku do soboty.

Na plantacji funkcjonuje autorski system monitoringu pracy, zaprojektowany i wdrożony przez plantatorów. Każdy pracownik ma kartę z kodem kreskowym, kody kreskowe umieszczane są także na łubiankach i skrzynkach z owocami. Dzięki automatycznemu sczytywaniu informacji zawartych w kodach wiadomo, ile owoców zebrał dany pracownik, a także można prześledzić drogę owoców z plantacji do sortowni. Program ułatwia rozliczanie pracowników i zapewnia identyfikowalność poszczególnych partii owoców.

Bezpieczeństwo w czasach pandemii

W związku z utrzymującym się zagrożeniem epidemiologicznym, właściciele gospodarstwa wdrożyli na plantacji zalecane działania zapobiegające COVID-19 oraz rozwiązania mające na celu zminimalizowanie ryzyka zarażenia się pracowników koronawirusem.

Zbiory borówki przeprowadzane są z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa. Przy wejściu na plantacje pracownikom mierzy się temperaturę. Osoby zbierające owoce zachowują bezpieczną odległość w rzędach. Dzięki samodzielnemu odstawianiu łubianek z borówkami w przygotowane „klatki” unikają bezpośredniego kontaktu ze sobą. Pracują w jednorazowych rękawiczkach, mają także obowiązek częstego mycia rąk. Na te potrzeby na plantacji umieszczono specjalne stacje do mycia i dezynfekcji rąk.

Zatrudnionych na plantacji pracowników podzielono na dwie grupy. Każda z grup ma przerwę obiadową o innej godzinie, aby uniknąć tłoku podczas przerw. Zorganizowano także dodatkowe miejsce do spożywania posiłków; oprócz dotychczasowej wiaty postawiono duży namiot. Dzięki temu pracownicy podczas przerwy obiadowej mogą zachować odpowiednią odległość (3 m).

Pracownicy zbierający owoce na plantacji nie mają obowiązku zakrywania nosa i ust, gdyż przebywają na świeżym powietrzu, w przepisowej odległości, ale osoby zatrudnione przy sortowaniu i pakowaniu owoców, pracujące w zamkniętej hali są zobligowane do noszenia maseczek bądź plastikowych przyłbic.

Sortowanie i pakowanie owoców

Po przywiezieniu owoców do sortowni następuje ich ważenie, a bezpośrednio po nim borówki trafiają do komory chłodniczej, gdzie są schładzane do temperatury 8°C. Schłodzone borówki przewożone są do hali, gdzie na automatycznych liniach odbywa się ich sortowanie i pakowanie. W sortowni pracuje linia do sortowania i pakowania owoców marki A&B współpracująca z sorterem firmy WECO.

Schłodzone jagody wysypywane są na taśmę transportującą je do sortera. Zanim trafią do komory sortującej są oczyszczane z zanieczyszczeń za pomocą urządzenia wykorzystującego w tym celu strumień sprężonego powietrza (odmuchiwarka z zanieczyszczeń), wydmuchujący lżejsze od owoców zanieczyszczenia, takie jak np. drobne liście i inne fragmenty roślin. Następnie borówki trafiają do komory sortera, który rozdziela je pod względem takich parametrów, jak kolor i miękkość. Na tym etapie odrzucane są owoce niedojrzałe (zbyt twarde i niewybarwione) oraz przejrzałe (zbyt miękkie). Wyselekcjonowane jagody przesuwają się dalej do stanowiska ręcznej selekcji, gdzie kilku pracowników ma za zadanie kontrolę ich jakości i ewentualne usunięcie owoców niespełniających kryteriów jakościowych.

Po automatycznej i ręcznej selekcji borówki kierowane są do wagonaważarki. Urządzenie to odważa zaprogramowane uprzednio porcje owoców i automatycznie napełnia nimi opakowania, np. plastikowe wiaderka o pojemności 500 g. Opakowania automatycznie przesuwają się na taśmie transportowej i są napełniane owocami, a na kolejnych etapach na opakowania nakładane są wieczka, na które kolejna maszyna nakleja etykiety. Zapakowane owoce transportowane są na stół odbiorczy i pakowane w kartonowe pudła. Pracownicy ustawiają opakowania kartonowe na paletach. Palety z zapakowanymi produktami zabezpiecza się plastikową siatką i przewozi do chłodni. Tak przygotowany towar oczekuje na transport w chłodni w temperaturze 2°C. Borówki przygotowane do sprzedaży odbiera własnym transportem Grupa Producentów Owoców Rajpol Sp. z o.o., za pośrednictwem której owoce są zbywane m.in. do sieci handlowych.

Do sprzedaży detalicznej trafiają wyłącznie owoce najwyższej jakości. Dzięki szybkiemu schłodzeniu po zbiorze, borówki dłużej zachowują świeżość i trwałość w obrocie. Wysoką jakość zapewnia także mechaniczne sortowanie, które pozwala zachować delikatny, woskowy nalot na owocach. Borówki drugiej klasy jakościowej są sprzedawane klientom przemysłowym (chłodniom) lub przekazywane nieodpłatnie bezpośrednio z gospodarstwa indywidualnym odbiorcom, z przeznaczeniem do produkcji dżemów i innych przetworów.

'Santosh Violet' - wielkokwiatowa odmiana chryzantemy doniczkowej; uprawa w gospodarstwie pp. Niemczewskich, II dekada października br., fot. A. Cecot

Chryzantemy – sprzedaż na ostatniej prostej

W rodzinnym gospodarstwie „Ogród Niemczewskich” w podkrakowskich Zielonkach kończy się sprzedaż doniczkowych chryzantem, które co roku są produkowane w sezonie letnio-jesiennym, po roślinach balkonowo-rabatowych, i trafiają w większości do marketów. Chryzantemy z tego gospodarstwa [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Netafim
HortiAdNet