PODosłonami.pl
Żywność ekologiczna – wiedza z internetu, zakupy na targach i w dyskontach
Wiedzę o żywności ekologicznej najchętniej czerpiemy z internetu, ale przed zakupem wolimy najpierw zobaczyć towar – wynika z analiz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Produkty ekologiczne połowa z nas raz w miesiącu kupuje na targowiskach i bazarach, podobny odsetek sięga po nie w dyskontach. Na zamówienie online decyduje się tylko ok. 4% Polaków. Pandemia może przełamać tę tendencję. Dane Farmy Świętokrzyskiej wskazują, że w 2020 roku sprzedaż żywności ekologicznej wzrosła w ich sklepie internetowym o 135% w porównaniu do wyników z poprzedniego roku.

Łukasz Gębka - prezes Farmy Świętokrzyskiej
Coraz bardziej świadomi konsumenci
– Rozwój sprzedaży online produktów ekologicznych idzie w parze ze wzrostem świadomości konsumentów. Coraz szybciej przybywa osób, które chętnie czytają składy, patrzą na certyfikaty i sięgają po produkty bio. Cena przestaje być barierą. Wiadomo, że wyższy koszt produkcji ekologicznej podraża towar, ale klienci chcą płacić za jakość. Pandemia tylko przyspiesza ten trend. W 2020 roku sprzedaż produktów ekologicznych w Polsce wzrosła o około 30%. Natomiast w naszym sklepie internetowym w minionym roku zanotowaliśmy podwójny wzrost sprzedaży. Widzimy, że osoby, które raz zdecydowały się na zakupy żywności online i były zadowolone, wracają. Zakładamy zatem utrzymanie trendu wzrostowego – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Z danych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wynika, że najwięcej konsumentów, bo ponad 50%, raz w miesiącu decyduje się na zakup ekologicznej żywności na targowisku lub bazarze. Na drugim miejscu są dyskonty, w których takie produkty kupuje ok. 45% zapytanych. Eksperci zakładają, że w większości przypadków są to pojedyncze produkty, ze względu na wciąż ograniczony asortyment. Sklepy specjalistyczne, takie jak np. piekarnie, raz w miesiącu są źródłem ekologicznej żywności dla ok. 42% klientów. Kolejne miejsca zajmują sklepy osiedlowe, gospodarstwa ekologiczne i zakupy prosto od rolnika oraz hipermarkety i supermarkety. Comiesięczne zamówienia żywności bio w internecie deklaruje ok. 4% konsumentów.
Wiedza o żywności ekologicznej z internetu
Do zakupów żywności bio online Polacy dopiero się przekonują, a głównym źródłem wiedzy o takich produktach jest internet – wynika z analiz SGGW. Konsumenci szukają informacji przede wszystkim na portalach poświęconych tematyce żywieniowej, stronach internetowych producentów żywności ekologicznej i stronach sklepów internetowych. Ważnych opinii dostarczają im też rodzina i znajomi oraz etykiety produktów.
– Od poszukiwania informacji o produktach ekologicznych w internecie do ich zakupu droga nie jest daleka, dlatego można to uznać za kolejny aspekt sprzyjający zakupom takiej żywności online. Dodatkowo, w sieci dużo czasu spędzają młodzi ludzie, którzy są świadomi, interesuje ich weganizm, ochrona środowiska, zrównoważona produkcja i ograniczanie śladu węglowego – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
- Jednym z warzyw uprawianych w Borii, w Farmie Świętokrzyskiej, jest cukinia
- Cukinia na plantacji ekologicznej w Borii
- Modnym warzywem eko jest jarmuż, wchodzący w skład sałatek czy zielonych smoothie warzywno-owocowych
- Podczas mojej wizyty na Farmie Świętokrzyskiej, latem, na długo przed zbiorami, selery w uprawie ekologicznej miały bardzo dobrze rozbudowany system korzeniowy i tworzyły duże zgrubienia korzeniowe
- Pomidory w uprawie ekologicznej w tunelach
- Tunelowa, ekologiczna uprawa pomidorów
- Pomidory w tunelowej uprawie ekologicznej
- Ekologiczna uprawa pomidorów w tunelach w Farmie Świętokrzyskiej, po plantacji oprowadzał jej prezes – Łukasz Gębka

Na co chorują pomidory – wyniki badań w Klinice Chorób Roślin
Klinika Chorób Roślin w Poznaniu prowadzi badania diagnostyczne patogenów roślin: wirusów, bakterii, fitoplazm oraz grzybów i organizmów grzybopodobnych. Podczas Konferencji Ochrony Roślin – 61 Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin pracownicy Kliniki przedstawili wyniki prowadzonych w [...]