PODosłonami.pl
De Ruiter testuje nowe odmiany pomidora mięsistego z odpornością na ToBRFV
W Polsce coraz częściej mówi się o zagrożeniu wirusem brunatnej wyboistości owoców pomidora ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus). Wirus ten z łatwością przenoszony jest mechanicznie, głównie podczas prac związanych z pielęgnacją roślin, ale także może zostać przeniesiony za pomocą skażonych narzędzi (noże, sekatory), odzieży, biżuterii, telefonów, wielorazowych skrzynek, palet itp. Wektorem wirusa mogą być także owady w szklarni, np. trzmiele, zakażone owoce i materiał roślinny. Bardzo ważnym zatem czynnikiem jest wprowadzenie i przestrzeganie w obiektach szklarniowych zasad higieny. Zlekceważenie wystąpienia wirusa ToBRFV może doprowadzić do całkowitej likwidacji produkcji. ToBRFV „zadomowił się” już w wielu krajach, wydaje się być zatem kwestią czasu kiedy i w Polsce zacznie występować na większą skalę.
Czytaj dalej...
Pomidor czerwony Novero
Korzystając z wiedzy i doświadczenia naszych kolegów z innych krajów, którzy z problemem występowania wirusa ToBRFV borykają się już dłuższy czas, chcemy dzielić się z producentami w Polsce zdobytą wiedzą.
Hodowla odmian pomidora odpornych na ToBRFV
Aktualnie De Ruiter pracuje nad hodowlą i wprowadzeniem nowych odmian pomidorów z odpornością na ToBRFV w każdym segmencie. W tym sezonie uprawowym rozpoczęliśmy pierwsze próby 2 odmian z segmentu pomidora mięsistego, czerwonego. Odmiany Ferreira* (kod hodowcy DRTH2911) i Novero* (kod hodowcy DRTH2912), ze względu na bardzo dobre wyniki zostały już wprowadzone do sprzedaży w Ameryce Środkowej i Północnej, a w ubiegłym roku mogliśmy je także obserwować w naszej szklarni doświadczalnej w Holandii. Obecnie nasze prace skupiamy na obserwacjach obu odmian w różnych krajach (również w Polsce), tak by móc przygotować jak najlepiej zalecenia uprawowe, które wpiszą się w nasz klimat.
Charakterystyka nowych odmian pomidora z odpornością na ToBRFV
Pomidory DRTH2911 i DRTH2912 są odmianami siostrzanymi. Obie należą do odmian wczesnych, o wysokim potencjale plonotwórczym. Są to odmiany o generatywnym charakterze wzrostu i otwartym pokroju. Owoce są wyrównane, równomiernie wybarwione. Ponadto wyniki ubiegłorocznych doświadczeń z Holandii pokazują, że pod względem plonu nie odbiegają one od wyników odmiany standardowej w Polsce. Średnia masa owoców odmiany DRTH2911 wynosi 240-280 gramów, odmiana DRTH2912 jest nieco mniejsza i osiąga średnią masę w granicy 230-260 gramów.
- Nowa odmiana pomidora czerwonego – Novero
- Pomidor Novero
- Pomidory odmiany Novero
- Owoc pomidora czerwonego Novero
- Nowa odmiana pomidora czerwonego Ferreira
- Nowa odmiana pomidora czerwonego Ferreira
- Owoce nowej odmiany pomidora czerwonego Ferreira (fot. 1-7 P. Janicka)
W zależności od terminu nasadzeń testowane w Polsce odmiany pomidora czerwonego z odpornością na ToBRFV szczepione są na silnych podkładkach 1/1 bądź prowadzone są bez szczepienia. Nasze pierwsze obserwacje w uprawie szczepionej to przede wszystkim silny wzrost, oraz bardzo dobre wiązanie na pierwszych gronach i wczesność.
O dalszych obserwacjach naszych nowych odmian odpornych na ToBRFV poinformujemy Państwa niebawem.
Kliknij w poniższy baner, aby zobaczyć zobaczyć vlogi ToBRFV od De Ruiter:

Kwas podchlorawy w ochronie pomidorów przed chorobami bakteryjnymi i grzybowymi
Rak bakteryjny pomidorów wywoływany przez bakterię Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis jest najgroźniejszą chorobą bakteryjną pomidorów pod osłonami. Z poniższego filmu można dowiedzieć się jak w gospodarstwie szklarniowym w Pawonkowie, zarządzanym przez firmę Amplus, skutecznie wyeliminowano [...]