PODosłonami.pl
Kwas podchlorawy w ochronie pomidorów przed chorobami bakteryjnymi i grzybowymi
Rak bakteryjny pomidorów wywoływany przez bakterię Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis jest najgroźniejszą chorobą bakteryjną pomidorów pod osłonami. Z poniższego filmu można dowiedzieć się jak w gospodarstwie szklarniowym w Pawonkowie, zarządzanym przez firmę Amplus, skutecznie wyeliminowano bakterię wywołującą raka bakteryjnego za pomocą kwasu podchlorawego. Można się również dowiedzieć jak wykorzystać kwas podchlorawy do zabezpieczania roślin przed szarą pleśnią, mączniakiem prawdziwym czy do wydłużania trwałości owoców po zbiorze. Dzięki zastosowaniu cyklicznego zamgławiania roślin produktem Agro ECA/Agro ECA Protect gospodarstwo całkowicie wyeliminowało stosowanie fungicydów.
Czytaj dalej...Procedura zastosowania kwasu podchlorawego w celu wyeliminowania raka bakteryjnego
Kuracja kwasem podchlorawym polega na tym, że podajemy Agro ECA przez 3 dni (w słoneczne dni). Zaczynamy po południu i następnie przez kolejne dni podajemy go rano i po południu:
-
po południu (ostatnie 2-3 cykle) – przez 3 dni
-
rano (4-5 cykli) – przez 3 dni, bardzo ważne – w słoneczny dzień – aby aparaty szparkowe były otwarte. Powoduje to, że kwas podchlorawy wraz z wodą dochodzi do najwyższych części roślin za pomocą tkanki przewodzącej (ksylem).
Dzięki zastosowaniu takiej procedury podawania kwasu podchlorawego (2-3 cykle wieczorem + 4-5 cykli rano) zwalczane są skutecznie bakterie w tkankach przewodzących: ksylem i floem.
Jest jednak bardzo ważna uwaga. Kwas podchlorawy reaguje z formą amonową azotu. Badania wykonane w Agro Smart Lab wykazały, że 1 mg formy amonowej (N-NH4+) w pożywce rozkłada 1 ppm kwasu podchlorawego. Dlatego jest bardzo ważne, by najpierw przepłukać linię i podłoże czystą wodą. Dopiero wtedy można podać kwas podchlorawy (Agro ECA, fot.). Jeśli nie stosuje się nawozów amonowych i używa się płynnej formy saletry wapniowej, wtedy można podawać kwas podchlorawy wraz z nawozami. Płynna forma saletry wapniowej prawie w ogóle nie zawiera formy amonowej azotu. Producenci, którzy mieli problemy z rakiem bakteryjnym pomidorów stosują obecnie płynna formę saletry wapniowej, aby stosować kwas podchlorawy z nawozami.
W większości przypadków wystarcza 2,5% stężenie Agro ECA, to jest 50 ppm kwasu podchlorawego. Zalecamy jednak zbadanie zawartości ORP redox, który mierzymy z wypływu z kapilary, z najdalszej części systemu nawadniającego. ORP redox powinien wynosić powyżej 850 mV (fot.).
Zamgławianie roślin kwasem podchlorawym
W gospodarstwie szklarniowym w Pawonkowie wdrożono cotygodniowe zamgławianie roślin (fot.) kwasem podchlorawym. Dodatkowo od czasu do czasu stosowane jest opryskiwanie pędów i roślin produktami na bazie kwasu podchlorawego. Zabiegi te zostały wdrożone w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się bakterii powodującej raka bakteryjnego. Okazało się jednak, że dodatkowo, dzięki takiemu rozwiązaniu, całkowicie wyeliminowane są problemy z szarą pleśnią, mączniakiem prawdziwym, czy innymi chorobami grzybowymi. Przy zastosowaniu zamgławiania 1-2 dni przed zbiorami, wydłużana jest również trwałość owoców po zbiorze.
Do zamgławiania wykorzystywane są w gospodarstwie urządzenia elektryczne – turbo. Na 1 ha powierzchni stosuje się 4 zamgławiacze. Ustawione są tak, że wydajność cieczy roboczej wynosi 20 litrów na 1 godzinę na 1 urządzenie. Przy takiej wydajności nie jest wymagane dodawanie nośnika mgły przy zastosowaniu Agro ECA. W przypadku stosowania AGRO ECA PROTECT (fot.), zalecane jest jednak dodanie nośnika mgły.
Do zamgławiania stosuje się 15-25% stężenie Agro ECA lub AGRO ECA PROTECT. Zabieg najlepiej wykonać wieczorem lub w nocy. Profilaktycznie powinno się wykonywać zabiegi 1 raz na tydzień. W przypadku wystąpienia objawów chorób grzybowych należy wykonać kilka zabiegów powtarzanych co 2-3 dni.
Zamgławianie jest szczególnie zalecane w okresach, kiedy panuje wysoka wilgotność w obiekcie. W przypadku opryskiwania dostarczamy wtedy około 1000 litrów cieczy na 1 ha. Powoduje to podnoszenie lub utrzymywanie wysokiej wilgotności powietrza, co bardzo zwiększa możliwość występowania kolejnych infekcji. W przypadku zamgławiania dostarczamy tylko 60-90 litrów cieczy na 1 ha.

AGRO ECA PROTECT zawiera kwas podchlorawy i krzem z zeolitu. Produkt jest zarejestrowany jako biostymulator i jest dopuszczony do ekologicznej produkcji
Więcej informacji na temat produktu Agro ECA i Agro ECA PROTECT można znaleźć tutaj.
Produkty można nabyć w firmie Agro Smart Lab i w firmie Royal Brinkman
Mirosław Maziarka
Agro Smart Lab

ToBRFV i wigor roślin pomidora przez cały rok – co robić, gdy dojdzie do infekcji?
Gdy większa liczba roślin pomidora wykazuje wyraźne objawy ToBRFV, a wzrost zwalnia, musimy zmienić normalną strategię uprawy, aby w jak największym stopniu wesprzeć zainfekowane rośliny. Ogrodnicy eksperymentują wdrażając środki, które pomogą roślinie w życiu z [...]


