Badania nad ograniczaniem rozprzestrzeniania się ToBRFV poprzed dezynfekcję kwasem podchlorawym

PODosłonami.pl

HAZERA_2HAZERA_2

Ograniczanie rozprzestrzeniania się wirusa ToBRFV w trakcie uprawy za pomocą kwasu podchlorawego – skuteczność potwierdzona badaniami naukowymi

Wyniki badań przeprowadzonych na Wydziale Medycyny Roślin na Uniwersytecie Humboldtów w Berlinie wykazały, że wirus ToBRFV bardzo łatwo rozprzestrzenia się w gospodarstwie ogrodniczym. Najczęściej zanieczyszczonymi powierzchniami w szklarni były drogi, folie ściółkujące i wycieraczki. Co więcej, najbardziej eksponowane na działanie patogenu przedmioty, takie jak wycieraczki, noże czy sekatory, uzyskały pozytywny wynik testu na obecność ToBRFV we wszystkich pobranych próbkach.

Czytaj dalej...
Objawy ToBRFV cztery tygodnie od (inokulacji) infekcji

Objawy ToBRFV cztery tygodnie od inokulacji (fot. B. Komorowska)

Badania naukowe potwierdzają skuteczność kwasu podchlorawego wobec ToBRFV

Do tej pory nie była znana skuteczna metoda ograniczania rozprzestrzeniania się wirusa ToBRFV w trakcie uprawy pomidorów. Wyniki badań przeprowadzonych pod koniec 2023 roku w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach – Państwowym Instytucie Badawczym przez dr hab. Beatę Komorowską świadczą, że kwas podchlorawy jest bardzo dobrym rozwiązaniem w ograniczaniu rozprzestrzeniania się wirusa ToBRFV w trakcie uprawy pomidorów.

Dezynfekcja preparatami zawierającymi ustabilizowany kwas podchlorawy poprzez opryskiwanie i zamgławianie preparatem wykazała wysoką skuteczność w dezaktywacji wirusa ToBRFV znajdującego się na powierzchniach (wykres).

W badaniu wykorzystano ekstrakt z pomidora zainfekowanego ToBRFV. Z liści pomidora zainfekowanego ToBRFV przygotowano ekstrakt, który następnie został użyty w kilku kombinacjach:

  • Kontrola: Inokulacja (zakażenie) zainfekowanym ekstraktem 21 zdrowych sadzonek pomidora. Po 21 dniach z każdej rośliny pobrano próbkę pojedynczego, nowo wyrastającego liścia i przetestowano indywidualnie testem RT-PCR. ToBRFV wykryto w 18 roślinach (86%).
  • Dezynfekcja poprzez opryskiwanie: Ekstrakt zawierający ToBRFV naniesiono na powierzchnię stołu szklarniowego (1 ml naniesiono na obszar 4 cm na 4 cm). Następnie powierzchnię opryskano 4% roztworem Agro ECA Protect (fot. 1). Po 30 minutach ekstrakt z powierzchni stołu został rozpuszczony w 1 ml wody destylowanej. Taki ekstrakt został użyty do inokulacji 21 sadzonek pomidora. Po trzech tygodniach tylko w trzech sadzonkach stwierdzono obecność ToBRFV. W 18 roślinach (86%) nie wykryto wirusa.
Agro ECA Protect skutecznie ogranicza rozprzestrzenianie się wirusa ToBRFV oraz ogranicza choroby bakteryjne i grzybowe

Agro ECA Protect skutecznie ogranicza rozprzestrzenianie się wirusa ToBRFV oraz ogranicza choroby bakteryjne i grzybowe

  • Inaktywacja wirusa w zainfekowanym ekstrakcie roślinnym: Do 10 ml ekstraktu zawierającego ToBRFV dodano 0,25 ml Agro ECA Protect (2,5% stężenie roztworu). Mieszaninę soku infekcyjnego i preparatu pozostawiono na 30 minut, a następnie zainokulowano 21 sadzonek pomidorów. Po trzech tygodniach obecność ToBRFV stwierdzono w czterech roślinach. W 17 roślinach (81%) nie wykryto wirusa.
  • Dezynfekcja poprzez zamgławianie: Ekstrakt zawierający ToBRFV naniesiono na powierzchnię stołu szklarniowego oraz plastikowego pojemnika. W przypadku każdej powierzchni naniesiono 1 ml ekstraktu na obszar: 4 cm na 4 cm. Następnie szklarnię zamgławiano 15% roztworem Agro ECA (fot. 2). Po godzinie od zakończenia zamgławiania ekstrakt został rozpuszczony w 1 ml wody destylowanej dla każdej badanej powierzchni. Tak przygotowany ekstrakt z powierzchni stołu został użyty do inokulacji 16 zdrowych sadzonek pomidorów. Ekstrakt z pojemnika plastikowego został użyty do zainokulowania 13 sadzonek pomidora. Po 21 dniach z  każdej rośliny pobrano próbkę pojedynczego, nowo wyrastającego liścia i przetestowano indywidualnie testem RT-PCR. ToBRFV został wykryty w sześciu na 13 roślin zainokulowanych ekstraktem z plastikowego pojemnika (54% skuteczności). Natomiast nie wykryto wirusa ToBRFV w żadnej z 16 roślin zainokulowanych ekstraktem odzyskanym z powierzchni  stołu (100% skuteczności).
Agro ECA – zwalcza wirusy, bakterie i grzyby

Agro ECA – zwalcza wirusy, bakterie i grzyby

Ograniczanie chorób wirusowych i bakteryjnych w trakcie uprawy

Firma Agro Smart Lab opracowała, na podstawie badań naukowych oraz wielu testów wdrożeniowych w gospodarstwach szklarniowych, procedury ograniczania chorób wirusowych, bakteryjnych i grzybowych za pomocą kwasu podchlorawego (Agro ECA/Agro ECA Protect). Szczegółowe informacje można znaleźć w poniższej prezentacji (kliknij w zdjęcie).

Produkty Agro ECA/Agro ECA Protect można nabyć w firmie Royal Brinkman oraz na stronie www.agrosmartlab.com

Mirosław Maziarka

Prezes Agro Smart Lab

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet