PODosłonami.pl
Pomidor Manistella – olbrzym wśród „malinówek”
Hazera, wprowadzając na polski rynek pierwszą odmianę pomidora malinowego VP1 (hodowla Vilmorin) stała się liderem w tym segmencie odmian. Dziś oferuje odmiany malinowe na różne cykle uprawy i o różnorodnym kształcie owoców. Aktualnie w ofercie firmy Hazera Poland znajduje się aż 16 odmian pomidora w kolorze malinowym.
Czytaj dalej...
Wielkoowocowy pomidor malinowy Manistella
Wysoki plon, jakość oraz smak
Z najnowszej oferty na szczególną uwagę zasługuje pomidor odmiany Manistella, wielkoowocowa malinówka, łatwa w uprawie. W gospodarstwie Wiesława Koreckiego z Rzeczycy od wielu lat uprawia się pomidory malinowe z oferty firmy Hazera, w nieogrzewanych tunelach foliowych. Owoce sprzedawane są do sklepów, hurtowni i na giełdach. Priorytetem w produkcji jest wysoki plon, jakość oraz smak. Zdaniem producenta Manistella spełnia te wymagania.
- Wiesław Korecki z Rzeczycy uprawia pomidory malinowe odmiany Manistella
- Manistella to wyrównany plon wielkoowocowej malinówki
- Wielkoowocowy pomidor malinowy Manistella
Okiem producenta z Rzeczycy
Manistella to pomidor malinowy do uprawy w tunelach, na krótkie oraz przedłużone cykle (8-12 gron). Ta średniowczesna odmiana w 2017 oraz 2018 r. okazała się bardzo łatwa w uprawie – nie wykazuje takiej wrażliwości na niedobory magnezu (jak niektóre standardy), a przy tym wytworzyła plon porównywalny do plonu pomidora czerwonego wielkoowocowego.
Rośliny posadzone po 25 kwietnia miały silny wigor i tworzyły regularne grona, nie traciły wigoru nawet przy dużym obciążeniu. Producent podaje, że Manistella tworzy owoce równej wielkości, co ogranicza ich sortowanie podczas zbioru. Owoc jest smaczny, spłaszczony, żebrowany z piękną szypułką, równomiernie wybarwiony i trwały. W Rzeczycy owoce miały bardzo często powyżej 300 g, choć hodowca określa średnią masę na 250-300 g.
System korzeniowy odmiany Manistella jest silny i dobrze rozbudowany, co ułatwia odpowiednie odżywianie rośliny i pozwala uzyskać wysoki plon. Warto pamiętać, że jej dużą zaletą są genetyczne odporności na patogeny: HR: ToMV, Fol 1,2, Vd, Ff5, IR: TSWV, TYLCV, Mi, Mj, S. Na szczególną uwagę zasługuje odporność na często występującą brunatną plamistość liści, powodowaną przez Cladosporium fulvum (oznaczenie Ff).
Manistella również w kaliskich szklarniach
Chociaż odmianę Manistella rekomenduje się głównie do uprawy tunelowej, znalazła ona zwolenników również wśród producentów szklarniowych, zwłaszcza tych, którzy sadzą rośliny na przełomie lutego i marca. W uprawach przedłużonych Manistellę charakteryzuje stabilne plonowanie, również w okresie gorącego lata. Owoce zachowują wtedy wysoką jakość i wyrównany rozmiar, co zostało szczególnie docenione przez producentów w minionym sezonie.
Odmianę Manistella równolegle z Rapanui posadził w minionym sezonie, w szklarni pan Dominik Janicki z miejscowości Stary Nakwasin, niedaleko Kalisza. Jego opinię przedstawiamy w materiale filmowym.

Czyste plantacje, wyższe plony – nowoczesne metody zwalczania chwastów jednoliściennych w uprawach jagodowych
Utrzymanie plantacji truskawek, malin i borówek w doskonałej kondycji wiąże się z koniecznością regularnego zwalczania chwastów jednoliściennych. Niepożądane gatunki – takie jak perz właściwy czy chwastnica jednostronna – rywalizują z roślinami jagodowymi o światło, wodę [...]



