Uprawa malin w tunelach, w donicach z substratem kokosowym

PODosłonami.pl

HortiWizja_najnowszy odcinek 29c
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Maliny klasy premium

W gospodarstwie OVOC Farma Owocowa, które prowadzą Aleksandra i Mariusz Pietruszkowie wraz z synem Beniaminem w Studzieńcu pod Chodzieżą (woj. wielkopolskie) w tunelach foliowych uprawiane są nie tylko truskawki, ale także maliny. Plantatorzy wybrali do uprawy trzy odmiany, odznaczające się wyjątkową jakością i smakiem owoców – ‘Tulameen Pearl’, ‘Enrosadira’ i ‘Kwanza’.

Maliny z gospodarstwa OVOC odznaczają się wyjątkową jakością i smakiem

Maliny z gospodarstwa OVOC odznaczają się wyjątkową jakością i smakiem

Maliny w pojemnikach z substratem kokosowym

Uprawa malin jest prowadzona w wysokich, zblokowanych tunelach firmy Haygrove na powierzchni 3,5 ha. Dzięki odpowiedniej kubaturze obiektów oraz folii o właściwościach rozpraszających światło, wewnątrz tuneli nawet w czasie letnich upałów panuje mikroklimat korzystny dla roślin. Maliny uprawiane są w pojemnikach. Jako pojemniki uprawowe wykorzystywane są dwa rodzaje plastikowych doniczek, o pojemności 7,5 oraz 10 l. Pojemniki mają specjalne nóżki, by uniemożliwić kontakt systemu korzeniowego roślin z podłożem tunelu oraz zapobiec ewentualnemu zalaniu go przez nadmiar pożywki. Doniczki są wypełnione substratem kokosowym przeznaczonym do uprawy malin, z firm Botanicoir i Legro.

Rośliny zasilane są w wodę i składniki pokarmowe poprzez system fertygacji, który jest w pełni zautomatyzowany. W każdej doniczce umieszczone są po 3 kroplowniki, by zapewnić równomierną wilgotność w całej objętości podłoża. Podawanie pożywki odbywa się automatycznie, a czas rozpoczynania podlewania oraz długość cykli nawadniających uzależnione są od temperatury i radiacji.

Wysoka jakość, wyjątkowy smak malin

Właściciele farmy OVOC – Aleksandra i Mariusz Pietruszkowie z synem Beniaminem – przykładają ogromną uwagę do jakości i smaku produkowanych owoców, dlatego zdecydowali się na wprowadzenie do uprawy odmian o owocach wyróżniających się wyjątkowym smakiem i aromatem, a jednocześnie spełniających kryteria wysokiej jakości i wymagania rynku – czyli odznaczających się jasną barwą owoców oraz dobrą trwałością pozbiorczą. Wśród wybranych przez nich odmian znalazła się malina tzw. letnia (owocująca na pędach dwuletnich) ‘Tulameen Pearl’ (0,5 ha) oraz dwie „jesienne”, owocujące na pędach tegorocznych – ‘Enrosadira’ i ‘Kwanza’ (każda rośnie na 1,5 ha), z których owoce zbierane są dwa razy w sezonie. Do założenia plantacji użyto certyfikowane sadzonki typu long cane, pochodzące z polskich i zagranicznych szkółek, m.in. z firmy Agronom Plants.

Ochrona biologiczna i zapylanie malin

Plantatorom zależy na tym, by owoce były zdrowe i bezpieczne dla konsumentów, muszą one także spełniać restrykcyjne wymagania odbiorców co do pozostałości pestycydów, stąd wykorzystanie chemicznych środków ochrony roślin w uprawie malin jest ograniczone do minimum. Od początku sezonu do obiektów wprowadza się pożyteczne entomofagi, chroniące uprawy przed szkodnikami. Do zapylania kwiatów malin stosowane są trzmiele z firmy Koppert. Ule z trzmielami umieszczane są w specjalnych drewnianych „domkach”, chroniących je przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Na plantacje wprowadzane są także murarki, a uprawy są chętnie odwiedzane przez pszczoły z okolicznych pasiek.

W połowie czerwca, kiedy odwiedziłam gospodarstwo trwały zbiory odmian ‘Tulameen Pearl’ i ‘Enrosadira’. Natomiast w tunelach z odmianą ‘Kwanzy’ rośliny intensywnie kwitły i zawiązywały owoce. Zebrane maliny są przewożone do pakowni, gdzie są schładzane, sortowane i pakowane, zgodnie z indywidualnymi wymaganiami krajowych i zagranicznych odbiorców. Owoce przygotowane do sprzedaży przechowywane są w chłodni, w temperaturze 3-4°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet