Odmiany papryki typu blok, papryka typu blok i papryka ostra z firmy Enza Zaden

PODosłonami.pl

Papryka – odmiany i produkty mikrobiologiczne

W tym roku w letnim cyklu dni papryki miałam przyjemność gościć w gospodarstwie państwa Magdaleny i Przemysława Szatanów w miejscowości Długie koło Potworowa. Dzień Otwarty na ich plantacji zorganizowały firmy Enza Zaden oraz Intermag. Uczestnicy spotkania mieli okazję poznać odmiany papryki słodkiej typu blok oraz ostrej – m.in. typu Jalapeno. Zaprezentowano również nowe odmiany dyni i cukinii w uprawie polowej. Firma Intermag przedstawiła natomiast rezultaty wykorzystania w uprawie nawozów, biostymulatorów oraz preparatów mikrobiologicznych ze swojej oferty.

Czytaj dalej...
Papryka typu blok - Dragoney

Dragoney

Papryka czerwona, typu blok

Bernard Zioło z firmy Enza Zaden przekazał informacje na temat uprawy i przybliżył charakterystykę odmian (ich samodzielnie przygotowaną rozsadę posadzono 25 kwietnia). Największą grupę stanowiły odmiany o czerwonych owocach typu blok. Do tej grupy należy m.in. Keyes – część roślin było zaszczepiona na podkładce Yaocali. Głównym celem szczepienia jest zabezpieczenie rośliny przed infekcjami odglebowymi, na tej plantacji nie było jednak problemów z tzw. uwiądami papryki (stosowane są od dwóch lat preparaty mikrobiologiczne), uwidocznił się więc inny, pozytywny aspekt szczepienia – korzystny wpływ na kondycję roślin i plon (owoce są lepiej odżywione, cięższe). Mimo, że pomiędzy roślinami szczepionymi i nieszczepionymi nie było wizualnie wyraźnych różnic to, jak informował B. Zioło, ze szczepionych zbiera się wyższy plon. Podkładka ma większą niż odmiany tolerancją na niską temperaturę.

W kolekcji odmian była także dobrze już znana czerwona papryka Sprinter, którego owoce są wysokiej jakości, ponadto łatwo prowadzi się ich zbiór z szypułkami, dzięki czemu uzyskuje się owoce towar handlowy wysokiej jakości. Efektownie prezentowała się odmiana Dragoney o ciemnoczerwonych, dużych owocach (250-300 g) typu blok, dobrze i równomiernie zawiązująca je przez cały sezon, owoce długo zachowują dobrą jakość handlową – nie mają skłonności do przejrzewania i można przez pewien czas opóźnić ich zbiór. Odmiana ta ma dobry poziom odporności na choroby odglebowe, rośliny są dobrze rozbudowane, wysokie. Kolejna z prezentowanych papryk, Banckers, jest polecana głównie do uprawy na zbiór zielonych owoców, gdyż jest to odmiana późno osiągająca dojrzałość fizjologiczną owoców (w pełni dojrzałości przebarwiają się na czerwono). Odmiana ma szeroki zakres odporności na choroby odglebowe (łącznie z korkowatością korzeni), nadaje się więc do uprawy na „zmęczonych” stanowiskach.

Papryka Banckers

Banckers

Papryka żółta, kremowa i ostra blok

W tej grupie odmian zaprezentowano paprykę Velez o owocach średniej wielkości, dobrze nadające się do pakowania w skrzynki kartonowe. Owoce mają grubą ściankę, dzięki czemu uzyskuje się wysoki plon. Rośliny mają silne tendencje generatywne, bardzo dobrze wiążą owoce, są średniego wzrostu, liście są stosukowo jasne. Kolejna żółta papryka, Devito, tworzy większe owoce, jednak ich masa jest zbliżona do masy mniejszych owoców poprzedniej odmiany. Również bardzo dobrze zawiązuje owoce. Ciekawą propozycją była papryka Blancina o kremowych, dużych i wyrównanych owocach, bardzo dobrze zawiązująca owoce, plenna.



W grupie papryk ostrych zaprezentowano Shakirę o bardzo długich, ciemnoczerwonych, błyszczących owocach oraz dwie odmiany typu Jalapeno bardzo dobrze zawiązujące owoce – Cuatrero i Smolder.

Nawozy i preparaty mikrobiologiczne w uprawie papryki

Na temat stosowanych w tym gospodarstwie nawozów i preparatów mikrobiologicznych mówili Marcin Oleszczak i Jan Wcisło z firmy Intermag. Na etapie produkcji rozsady papryki zastosowano m.in. Rootstart oraz Plonvit fosforowy. Później w czasie uprawy w tunelach, gdy wystąpiły warunki stresowe, użyto do fertygacji zawierającego aminokwasy nawozu Microfert, podstawą fertygacji był natomiast wieloskładnikowy Dropfert, a także mikroelementowy Mikro Plus. Dolistnie aplikowano Mikrovit Cynk oraz Plonvit. W uprawie zastosowano również biostymulatory Tytanit i krzemowy Optysil.

W niektórych tunelach testowano wpływ Mikoryzy (z Intermagu) na wzrost i rozwók papryki

W tunelach testowano wpływ Mikoryzy (z Intermagu) na wzrost i rozwój papryki

Na całej powierzchni uprawy papryki w gospodarstwie państwa Szatanów używany jest preparat mikrobiologiczny Bactim Mikser zawierający zestaw bakterii, grzybów mikoryzowych, grzybów ryzosferowych oraz drożdży, silnie stymulujących wzrost i rozwój roślin oraz zwiększających biologiczną aktywność gleby. Co drugi tydzień podawany był również biopreparat o podobnym działaniu – Bactim Fertimax zawierający wyselekcjonowane bakterie i grzyby ryzosferowe. Produkty te stosowane są od dwóch lat i już w pierwszym roku były pozytywne efekty. W tym roku są one bardzo wyraźne – na plantacji nie było widać problemów z zamieraniem roślin czy ich więdnięciem. Do czasu sierpniowego dnia otwartego w tym gospodarstwie, wykonano tylko jeden zabieg przeciwko zgniliźnie twardzikowej. Rośliny papryki zarówno odmian słodkich, jak i ostrych były w dobrej kondycji, zdrowe, dobrze rozrośnięte, wysokie, miały prawidłowo zawiązane owoce również w górnych partiach.

Testowano także wpływ na rozwój i plonowanie papryki produktów Mykoryza oraz Proradix – efekty były bardzo obiecujące, rośliny intensywnie plonowały, nie było na nich widocznych uszkodzeń herbicydowych, jakie wystąpiły na plantacji (ich źródłem najprawdopodobniej było użycie do produkcji obornika słomy traktowanej herbicydami). Kolejnym produktem był Bactim Receptor, zapobiegający rozwojowi nicieni w uprawie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet