PODosłonami.pl

Choroby wirusowe wpływające na pogorszenie jakości owoców maliny i jeżyny

Gatunki należące do rodzaju Rubus (malina, jeżyna) atakowane są przez ponad 40 wirusów (wśród nich wiele powoduje groźne choroby). Wirusy porażające gatunki z rodzaju Rubus zostały podzielone na 3 grupy, co ułatwia ich rozpoznawanie i zwalczanie. Należą do nich wirusy przenoszone przez mszyce, przez nicienie i przez pyłek. Wirusy w obrębie rodzaju Rubus mogą być również przenoszone przez skoczki i mączliki szklarniowe (np. Rubus stunt, Blackberry yellow vein associated virus). Czasami sprawcami chorób roślin jest kompleks kilku wirusów.

Czytaj dalej...

Objawy wirusa RBDV na odmianie 'Polka' (fot. dr Agnieszka Orzeł)

Najgroźniejsze wirusy maliny na plantacjach

Spośród wirusów porażających plantacje maliny i jeżyny znaczenie gospodarcze ma tylko kilka z nich. Najbardziej uciążliwe dla producentów są wirusy wpływające na obniżenie plonu i jakości owoców. Należy do nich powszechnie występujący w Polsce wirus RBDV (z ang. Raspberry Bushy Dwarf Virus), wywołujący krzaczastą karłowatość maliny.

Duże straty w plonie, sięgające nawet 60%, powoduje mozaika maliny. Jest to choroba fitoplazmatyczna wywoływana przez kompleks wirusów: wirus cętkowanej plamistości liści maliny (RLMV, z ang. Raspberry leaf mottle virus), wirus żółtej plamistości liści maliny (RLSV, z ang. Raspberry leaf spot virus), wirus żółtaczki nerwów maliny (RYNV, z ang. Raspberry yellow net virus) i wirus nekrozy czarnej maliny (BRNV, z ang. Black raspberry necrosis virus).

Należy jednak pamiętać, że wraz z coraz większą dostępnością do materiału roślinnego pochodzącego z zagranicznych szkółek, producenci nieświadomie mogą sprowadzić sobie na plantacje wirusy, rzadko spotykane do tej pory w naszym kraju.

Zostało jeszcze 92% artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PLANTyouGROW_19
OTTE_19
HortiAdNetHortiAdNet