Julietta - biofungicyd polecany w ochronie roślin, bezpieczeństwo dla konsumentów, zdrowy plon

PODosłonami.pl

HAZERA_2HAZERA_2

Julietta – słodkie imię, ale bez litości dla szarej pleśni

Od 3 lat fungicyd biologiczny Julietta (oparty na żywych drożdżach) jest dostępny na rynku i wszedł na stałe do programu ochrony owoców jagodowych, a także warzyw. Czym jest Julietta? Jakie są jej główne cechy? Jak jej używać? Oto kilka punktów z praktyki dowodzących, dlaczego Julietta jest cennym narzędziem w pełnym programie zabiegów przeciwko szarej pleśni.

Czytaj dalej...
(fot. Ascrop)

(fot. Ascrop)

96,1% substancji czynnej + wysoka jakość formulacji

Julietta wyróżnia się wysoką procentową zawartością substancji czynnej (96,1%), która sprawia, że produkt ten jest najbardziej skoncentrowanym, biologicznym fungicydem na rynku i znajduje się w pierwszej piątce zarejestrowanych fungicydów, włączając także chemiczne. Jego skuteczność jest również zapewniona dzięki suchej formulacji WG, która pozwala na utrzymanie żywotności wszystkich zarodników w temperaturze pokojowej i to przez długi czas. Julietta z dumą prezentuje 3-letnią datę ważności. Nie wszystkie szczepy drożdży są sobie równe, dlatego też nie wszystkie preparaty są wstanie zapewnić taką samą gwarancję w walce z chorobami. Te dwa aspekty są ze sobą powiązane i odgrywają ważną rolę w końcowych wynikach upraw. Julietta „budzi się”, gdy tylko granulki zetkną się z wodą, a dzięki swojej najwyższej formule drożdże LAS02 rozwijają się w szerokim zakresie pH i twardości wody i nie zaleca się stosowania żadnych dodatków w celu skorygowania twardej wody lub wysokiego pH (należy ich nawet unikać). Julietta nie powoduje uodpornienia się sprawców chorób, jest w 100% bezpieczny dla pracowników i nie ma karencji (0 dni).

Julietta zamyka drzwi dla rozwoju Botrytis cinerea

Sposób działania Julietty jest ściśle kontaktowy – działa przeciwko szarej pleśni poprzez konkurencję przestrzenną i odżywczą. Drożdże szybko osiedlają się na wszystkich częściach roślin (łodygach, liściach, kwiatach i owocach), a także w osłabionych obszarach, które są – w większości przypadków – punktami wejścia dla Botrytis cinerea.

Po zastosowaniu Julietty wzrost wyselekcjonowanych drożdży S. cerevisiae LAS02 jest szybki i zachodzi w szerszym zakresie temperatury, niż rozwój szarej pleśni. Fungicyd Julietta jest aktywny w temperaturze od 4 do ponad 40°C, podczas gdy większość zarodników Botrytis cinerea kiełkuje w temperaturze od 10 do 25°C. Dlatego zaleca się profilaktyczne stosowanie Julietty w celu silnego zasiedlenia, zanim pojawiają się optymalne warunki do rozwoju szarej pleśni. Te właściwości Julietty zapewniają również elastyczność stosowania, w okresie znacznych amplitud temperatury, jak np. w tym sezonie – drożdże są już aktywne, gdy presja Botrytis dopiero zaczyna rosnąć.

Zakres temperatury dla działania biofungicydu Julietta i dla działania szarej pleśni (ASCROP)

Zakres temperatury dla działania biofungicydu Julietta i dla działania szarej pleśni (ASCROP)

Mieszanki zbiornikowe i zintegrowany program ochrony

Wiele pytań pojawia się, gdy używamy żywych organizmów w mieszankach zbiornikowych. Julietta może być mieszana z substancjami chemicznymi w tej samej mieszaninie zbiornikowej ze względu na wysoką jakość i stabilną formułę (kilka substancji jest jednak zabronionych do stosowania razem z Juliettą – prosimy o kontakt z ASCROP w celu uzyskania dalszych informacji). W praktyce Julietta jest przeważnie stosowana na zmianę z substancjami chemicznymi w celu zmniejszenia ryzyka uodporniania się sprawcy szarej pleśni na substancje chemiczne, ale także w celu dodania innego sposobu działania do programu ochrony. Obecnie większość środków przeciw Botrytis cinerea to głównie substancje układowe, podczas gdy biofungicyd Julietta jest produktem czysto kontaktowym, więc chemiczne fungicydy i drożdże pomagają sobie nawzajem w utrzymaniu niskiej presji i optymalizacji skuteczności całego programu. W praktyce pierwsze zastosowanie Julietty wskazane jest w okresie kwitnienia i zabiegi mogą być kontynuowane aż do zbiorów. W tym sezonie prowadzonych jest kilka prób, aby ustalić, czy wcześniejsze aplikacje mogą zapewnić lepszą ochronę – szczególnie na etapie młodych, zielonych pąków.

Należy podkreślić ważną kwestię dotyczącą stosowania produktów na bazie silikonów – badania przeprowadzone w całej Europie wykazały wyraźny negatywny wpływ takich produktów na wzrost drożdży. Wybór produktów zawierających oligomery terpenowe (np. Multimaster, Helioterpen lub Optymal Film) ma większy sens z racji braku toksyczności dla drożdży. Nie są one szkodliwe, a warstwa ochronna z oligomerów terpenowych zapewnia lepszy wzrost i lepszą ochronę owoców.

Stosowanie biofungicydu Julietta na przemian z ochroną chemiczną

Stosowanie Julietty na przemian z ochroną chemiczną (ASCROP)

Długa skuteczność z bezpośrednim wpływem na trwałość po zbiorach

We wszystkich testach przeprowadzonych w Polsce i za granicą zauważono bezpośredni wpływ na trwałość owoców. Julietta, dzięki całkowicie bezpiecznemu profilowi, nie ma karencji (0 dni). Oznacza to, że można ją stosować bardzo blisko zbiorów, aby drożdże były aktywne na zebranych owocach, ale także aby znacznie ułatwić życie plantatorom w zarządzaniu pozostałościami i tam, gdzie kilka zbiorów nakłada się na siebie. Próba z Juliettą wykazała ponad 10% niższe porażenie owoców w porównaniu z tym, jakie było przy stosowaniu ochrony wg programu chemicznego.

Rozwój szarej pleśni (%) podczas przechowywania owoców truskawki - kontrola, ochrona standardowa i owoce traktowane Julietttą

Rozwój szarej pleśni (%) podczas przechowywania owoców truskawki – kontrola, ochrona standardowa i owoce traktowane Julietttą (Ascrop)

Informacje zwrotne dotyczące innych upraw, takich jak pomidory i maliny – patrz film poniżej – również podkreślają pozytywny wpływ Julietty na trwałość owoców. Ta cecha jest szczególnie istotna, w eksporcie, ale również dotyczy rynku krajowego. Ważne jest, aby podkreślić, że ostatnia aplikacja Julietty jak najbliżej zbiorów ma duży wpływ na końcowy wynik – wykonuj aplikację późnym wieczorem / nocą, aby uzyskać przewagę wilgotności względnej, która wzrośnie po aplikacji i ułatwi wzrost Julietty.

Co plantatorzy myślą o fungicydzie Julietta?

Uprawa maliny w gospodarstwie ogrodniczym Adama Borzęckiego w miejscowości Stare Olszyny

Co dalej z Juliettą?

Od kilku lat trwają prace nad rejestracją tego biofungicydu przeciwko innym chorobom niż szara pleśń w takich uprawach jak m.in. maliny i grusze, a także w uprawach warzyw. Podjęto również kroki, aby móc stosować Juliettę innymi metodami w szklarni, ale także podczas przechowywania różnych owoców i warzyw. ASCROP poinformuje o tym, gdy Julietta otrzyma szerszą rejestrację.

***

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzenie ogórka porażonego przez Fusarium (fot. PS)

Mikroorganizmy są skuteczne w walce z chorobami ogórka

Ogórek (Cucumis sativus L.) – gatunek należący do rodziny dyniowatych – jest jednym z najważniejszych warzyw. Duże ilości ogórków trafiają na rynek krajowy, są także eksportowane. Ogórki są uprawiane w otwartym polu lub pod osłonami. [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet