Nowy pomidor malinowy o smacznych owocach wysokiej jakości - Buenarosa

PODosłonami.pl

Gardenia
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Nowy pomidor malinowy – pokaz w szklarni w Głuchowie

W gospodarstwie prowadzonym przez braci Damiana i Pawła Chrzanów w tym sezonie po raz pierwszy na niemal całej powierzchni szklarni uprawiana jest nowa odmiana pomidora malinowego – Buenarosa. Jest to nowość z hodowli Enza Zaden. Firma w czerwcu zorganizowała spotkanie w szklarniach w Głuchowie, podczas którego zaprezentowano plantację malinowej nowości w uprawie pod szkłem dyfuzyjnym. Przedstawiono także wyniki badań owoców Buenarosy. Wiele mówiono też o oczekiwaniach supermarketów, dotyczących jakości pomidorów oraz o bieżących problemach w uprawie i zagrożeniach dla uprawy pomidorów – najwięcej obaw budzi obecnie wirus ToBRFV, jest to jednak tak obszerny temat, że poświecimy mu kolejną część relacji z czerwcowego spotkania.

Owoce pomidora malinowego Buenarosa z uprawy Braci Chrzanów z Głuchowa

Owoce pomidora malinowego Buenarosa z uprawy braci Damiana i Pawła Chrzanów z Głuchowa

Uprawa w skrócie

Dotychczas w Głuchowie produkowane były przede wszystkim pomidory gronowe, a na małą skalę uprawiano odmianę malinową Tomimaru Muchoo. W tym roku ten malinowy standard zajmuje niewielką powierzchnię, a podstawową odmianą jest nowa propozycja z firmy Enza Zaden – Buenarosa, która zajmuje prawie 5 ha (czyli około połowę obecnej powierzchni uprawy w Polsce, w pierwszym komercyjnym sezonie tej odmiany).

Malinowa nowość w Głuchowie została posadzona w tym sezonie 11 i 12 stycznia w matach Grotop Master o wysokości 10 cm. Rozsada Buenarosy została wyprodukowana w Grupie Krasoń – były to dwupędowe rośliny zaszczepione na podkładce Maxifort. Jak informowała Agnieszka Wiśniewska z firmy Enza Zaden, zalecają oni szczepienie tej odmiany na podkładkach silnie rosnących, takich jak Maxifort lub DR0141TX i nie testowano jej uprawy na podkładkach generatywnych, mimo, że jest to odmiana o dużej sile wzrostu. Zdaniem pani Agnieszki mimo prowadzenia roślin na silnych podkładkach odmiana utrzymuje równowagę generatywno-wegetatywną.

Rośliny zostały posadzone w zagęszczeniu 2,4 pędu na metr kwadratowy. Później zwiększono je do 3,2 pędu. Mimo dosyć dużego zagęszczenia pędów i liści rośliny były w dobrej kondycji, zdrowe. Ogrodnicy zwracali uwagę, że na zdrowotność roślin wpływa wiele czynników – m.in. sposób prowadzenia uprawy, osuszanie roślin przez włączanie rur wegetacyjnych, a także profilaktyka – wykonują oni zabiegi preparatem Prestop, zawierającym grzyb Gliocladium catenulatum J1446, antagonistyczny wobec grzybów chorobotwórczych z rodzajów Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia, Fusarium oraz Botrytis. Ważna jest też staranna pielęgnacja roślin, unikanie uszkodzeń i ranienia roślin. W przypadku nowej odmiany uprawianej w ich szklarniach zwracali uwagę, że korzystną cechą jest prosty wzrost wierzchołka pędu – blisko sznurka, bez tendencji do odginania się od pionu, co bardzo ułatwia prowadzenie prac pielęgnacyjnych.

Nowy pomidor malinowy – plonowanie i jakość owoców

Zbiory owoców pomidora malinowego Buenarosa rozpoczęły się już 23 marca, o 6 dni szybciej niż odmiany standardowej. Według informacji przekazywanych przez braci Chrzanów do czasu spotkania w plonie ogólnym obu odmian nie było może dużej różnicy, ale w plonie handlowym już tak – pozytywnie wyróżniła się Buenarosa. Poza brakiem problemów z występowaniem plam na owocach wystawionych na działanie promieni słonecznych pozytywną jej cechą okazało się bardzo duże wyrównanie owoców – większość z nich była wielkości BB lub BB plus, czyli takiej, jaka jest preferowana przez sieci handlowe. Owoce są kuliste, mają efektowną, długą szypułkę, są wysokiej dobrej jakości i bardzo smaczne – zostały bardzo dobrze przyjęte przez klientów detalicznych sklepów braci Chrzanów. Jak stwierdził pan Damian lepiej byłoby oceniać odmianę na koniec sezonu, ale już teraz w jego ocenie ma ona wszystkie cechy, jakich oczekuje on od pomidora malinowego – dobry wigor i zdrowotność roślin, wysoki plon, dobra wielkość i jakość oraz smak owoców. Jego zdaniem odmiana nie jest może najłatwiejsza w uprawie, ale gdy spełni się jej wymagania to daje dobry plon.

W szklarniach braci Chrzanów Buenarosa jest w tym sezonie uprawiana na większości powierzchni, pod szkłem dyfuzyjnym i zwykłym. W czasie spotkania zaprezentowano jednak tylko uprawę w warunkach światła rozproszonego, w obiekcie pokrytym hartowanym szkłem dyfuzyjnym. W szklarni pokrytej zwykłym szkłem, jak informowali bracia, na początku sezonu wystąpiły poważne problemy – podczas opadów marznącego deszczu przy towarzyszącym im silnym wietrze uszkodzeniu uległo 600 szyb dachowych. Na szczęście uprawę udało się uratować, nie zaprezentowano jednak roślin w obiektach pod zwykłym szkłem.

***

O uprawie w Głuchowie pisaliśmy także w poprzednich latach:

W Głuchowie – pokazowa uprawa pomidorów

Grona z Głuchowa

Projekt „Młody Ogrodnik”

Dwa lata pod szkłem dyfuzyjnym

Pomidory Gronowe z Głuchowa

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
HortiAdNet