PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Pomidory szklarniowe – nowe odmiany, nowe technologie

W Polsce uprawa pomidorów pod osłonami zajmuje 1100 ha – to prawie 1/5 wszystkich osłoniętych upraw w naszym kraju (dane GUS). Przy zmniejszającej się powierzchni upraw pod szkłem (13% w ciągu 10 lat – wg GUS) wzrasta produkcja z 1 m2 (wzrost zbiorów w tym czasie o 20-30%). W zeszłym roku zebrano około 712 ton tego warzywa. Zanim Rosja wprowadziła embargo przyjmowała 43% eksportu polskich pomidorów, teraz to tylko 25%. Szacuje się, że Polacy spożywają 80% krajowych pomidorów, dlatego sensowne jest spełnianie wymagań polskich konsumentów. Średnia 10 kg na osobę to tylko 1/3 tego, ile zjada przeciętny mieszkaniec Europy.

Takie dane przedstawiła Anna Wojciechowska (Monsanto) na konferencji poświęconej nowym odmianom pomidorów i rozwiązaniom technicznym w uprawie szklarniowej. Przedstawiciele firm Monsanto Polska, Grupa Producentów Rozsad Krasoń, Gospodarstwo Ogrodnicze Tadeusz Mularski – Rozsady Warzyw oraz Agrofim spotkali się z producentami pomidorów szklarniowych 9 października w Iławie.

Katarzyna Tykarska-Duchovska

Dr Katarzyna Tykarska-Duchovska omówiła nowe odmiany i system kontroli jakości nasion

Nowe odmiany pomidorów przedstawiła dr Katarzyna Tykarska-Duchovska. Z grupy odmian wielkoowocowych zaproponowała DR9544 F1, która ma żebrowane owoce o masie 220-230 g;  i Ducovery F1 odporna na mączniaka prawdziwego, ale wrażliwa na Fusarium i Verticillium (zaleca się szczepienie roślin), owoce są wyrównane, najlepiej regulować do czterech w gronie. Średniej wielkości owoce DR6304TH F1 są błyszczące, o masie około 200 g, zachowują twardość długo po zbiorze. Nieco mniejsze (140-170 g) pomidory odmiany Rivendell F1 nie mają tendencji do mikrospękań. Dosyć wczesna DR8585TH F1 regularnie wiąże grona od początku do końca produkcji. 130-150-gramowe owoce z długą zieloną szypułką utrzymują twardość po zbiorze.

Dr Tykarska-Duchovska wspomniała również o zdrowotności i jakości nasion pomidora, które sprzedawane są przez firmę Monsanto. Zapewniała, że odkąd należy do niej marka De Ruiter zwraca się na te aspekty jeszcze większą uwagę niż wcześniej w firmie De Ruiter (mimo że wówczas procedury i normy również były rygorystyczne). Nasiona Monsanto podczas produkcji podlegają restrykcyjnym zasadom certyfikacji GSPP (Good Seed and Plant Practices) – systemu higieny i prewencji przeciw rakowi bakteryjnemu. Ponadto ich zdrowotność i wysoką jakość zapewnia dodatkowy program wewnętrzny firmy o nazwie SHIELD (Seed Health, Innovation and Excellence through Leadership and Discipline).

Waldemar Treder

Prof. dr hab. Waldemar Treder mówił na temat instalacji nawadniających z firmy Netafim

Prof. dr hab. Waldemar Treder z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach omówił najnowsze rozwiązania w systemach nawodnieniowych z firmy Agrofim, która w swojej ofercie ma urządzenia marki Netafim. Są to m.in. kroplowniki z kompensacją ciśnienia używane na całym świecie w uprawach bezglebowych.
System służący do pomiaru wzrostu roślin Paskal zaprezentował Krzysztof Prokopowicz. Składa się z dwóch wag, którymi można ważyć tylko rośliny podwieszane. Dane z wag są przekazywane do stacji bazowej. W zestawieniu z innymi pomiarami, które są prowadzone w szklarni, możliwe jest stworzenie pełnego obrazu warunków uprawy. Paskal pozwala dostrzec błędy, z których producent może sobie nawet nie zdawać sprawy. Pomaga osiągnąć jednorodność w każdej części szklarni czy nawet w różnych szklarniach i różnych lokalizacjach.

Timo Tarkiainen  i Krzysztof Prokopowicz

O rozwiązaniach z firmy Priva mówił reprezentujący ją Timo Tarkiainen (z lewej), wystąpienie tłumaczył Krzysztof Prokopowicz

Firma Priva zaopatruje producentów w komputery szklarniowe i systemy kontroli klimatu oraz sterowania fertygacją, a także rozwiązania pozwalające na optymalizację kosztów energii i pracy. Timo Tarkiainen, przedstawiciel Priva, omówił rozwiązania stosowane w uprawach szklarniowych pozwalające osiągnąć optymalne warunki do wzrostu roślin. Powszechnie już kontrolowane są parametry powietrza (temperatura, wilgotność, poziom dwutlenku węgla), mierzone jest też natężenie światła, ale sterowanie klimatem oparte jest zwykle o ogólne zalecenia, a w każdym gospodarstwie panują inne warunki, więc rośliny różnie reagują. Od niedawna możliwy jest także pomiar aktywności samych roślin. TopCrop Monitor to rozwiązanie polegające na pomiarze temperatury powietrza otaczającego roślinę oraz temperatury liścia za pomocą dwóch czujników. Różnica między tymi wartościami mówi o intensywności transpiracji – aktywności rośliny. Niższa temperatura rośliny od temperatury powietrza świadczy o wysokiej transpiracji – mamy do czynienia z fazą wegetatywną. Niewielka różnica między temperaturą rośliny a powietrza to niska transpiracja – faza generatywna. Natomiast znacznie wyższa temperatura rośliny od temperatury otaczającego ją powietrza to praktycznie brak transpiracji. System pozwala na wnikliwą obserwację reakcji roślin na zmiany warunków w szklarni. Dzięki niemu można tak zmieniać ustawienia sterownika klimatycznego, aby rośliny dążyły w tym kierunku, w którym producent sobie życzy. Istotne jest także optymalizowanie ilości dostarczanej roślinie wody. Root Optimizer to rozwiązanie polegające na mierzeniu rzeczywistego pobierania wody przez rośliny – różnica między masą nasączonej maty a masą drenażu, który pozostał z dawki wody, jaką dostarczono do maty. Każdy kolejny cykl należy rozpocząć w momencie, gdy zostanie zużyta wyliczona w ten sposób ilość wody.

Przedstawiciele Grupy Krasoń oraz firmy Mularski dyskutowali z producentami o wszelkich aspektach związanych z produkcją i traktowaniem rozsady. Dokładnie omówili technologię produkcji rozsady, a także, krok po kroku, jak wygląda realizacja zamówienia klienta – począwszy od dopasowania terminu dostawy, przez selekcję roślin, omówienie maszyn, sprzętu i materiałów, z jakich korzystają podczas transportu, aż po wyładowanie sadzonek w gospodarstwie docelowym. Przeprowadzili też z klientami rozmowę na temat czasu przygotowania szklarni na przyjęcie nowych roślin, warunków ukorzeniania rozsady (kiedy postawić rośliny na otwory), postępowania w pierwszych tygodniach uprawy – temperaturze w szklarni, prawidłowym nawadnianiu. Dyskutowano również o znaczeniu szczepienia oraz jak wpływa na plon. Zarówno szczepione i nieszczepione rośliny mają swoich zwolenników – wybór zależy od warunków, jakie panują w gospodarstwie oraz indywidualnych preferencji producentów.

W tym roku Targi Sadownictwa i Warzywnictwa obchodziły jubileusz 10-lecia

TSW 2020 – jubileuszowo i rekordowo!

Kilka dni temu, 15 i 16 stycznia w centrum wystawienniczym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się X jubileuszowa edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa – TSW 2020. Organizatorem wydarzenia już po raz ósmy była Oficyna [...]

1 komentarz do “Pomidory szklarniowe – nowe odmiany, nowe technologie

  1. Pingback: GreenTech 2016 – wszystkie oblicza techniki szklarniowej - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Agritech 2020 baner 10
HortiAdNet